Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Καμπανάκι» ΔΝΤ σε Ρώμη για τον προϋπολογισμό

«Καμπανάκι» ΔΝΤ σε Ρώμη για τον προϋπολογισμό

Το Ταμείο υποστηρίζει πως οποιαδήποτε βραχυχρόνιο όφελος από τη δημοσιονομική τόνωση ενδέχεται να αντισταθμιστεί από τον «σημαντικό κίνδυνο» μιας απότομης επιδείνωσης

Για «σημαντικά» ρίσκα τα οποία ενέχει το σχέδιο της Ιταλίας για αύξηση των δαπανών προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρουσιάζοντας την ετήσια αξιολόγηση της ιταλικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η έμφαση που επιθυμεί να δώσει η ιταλική κυβέρνηση σε ανάπτυξη και κοινωνία είναι ευπρόσδεκτη, ωστόσο εκτιμά ότι η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα μείωνε τους κινδύνους και θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αυξάνοντας την παραγωγικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνει σταδιακή δημοσιονομική σταθεροποίηση για να ακολουθήσει σταθερά καθοδική πορεία το δημόσιο χρέος και να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης. Όπως σημειώνει το ΔΝΤ, «η Ιταλία πρέπει να κατευνάσει οποιαδήποτε ανησυχία για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους».

Το Ταμείο υποστηρίζει πως οποιαδήποτε βραχυχρόνιο όφελος από τη δημοσιονομική τόνωση ενδέχεται να αντισταθμιστεί από τον «σημαντικό κίνδυνο» μιας απότομης επιδείνωσης.

«Η εκδήλωση ακόμα και του πιο ήπιου δυσμενούς σοκ, όπως η επιβράδυνση της ανάπτυξης ή η άνοδος των spread, θα αύξανε το χρέος, δημιουργώντας τον κίνδυνο να αναγκαστεί η Ιταλία να προχωρήσει σε μια μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή όταν η οικονομία θα αποδυναμώνεται» επισημαίνει το ΔΝΤ. «Αυτό θα μπορούσε να μετατρέψει την επιβράδυνση σε ύφεση» προσθέτει.

Υπενθυμίζεται πως η ιταλική κυβέρνηση έχει προτείνει έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ για το 2019, τριπλάσιο από το στόχο της προηγούμενης κυβέρνησης. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ προβλέπει υψηλότερο έλλειμμα για το 2019, στο 2,66% του ΑΕΠ, το οποίο θα εκτοξευτεί στο 2,8 με 2,9% το 2020-2021.

Σύμφωνα με το Reuters, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ συστήνουν στην Ιταλία να προχωρήσει σε μια σταδιακή μείωση των δαπανών όσο οι οικονομικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, στοχεύοντας σε ένα «μικρό συνολικά πλεόνασμα σε 4 με 5 χρόνια».

Sports in

Μάχες «επιβίωσης» στα playout της Super League

Mάχη για την επιβίωσή τους στην Super League δίνουν αρκετές ομάδες στην 5η αγωνιστική των playout.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024