Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δυσαρέσκεια Φαναρίου για τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου

Δυσαρέσκεια Φαναρίου για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

Την διαφωνία της πάνω στους τρεις άξονες της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερώνυμου για τις σχέσεις του Κράτους με την Εκκλησία εξέφρασε ανοιχτά σήμερα, Σάβατο, η Εκκλησία της Κρήτης, η οποία υπάγεται στο Φανάρι. Μια κίνηση, η οποία αντανακλά ξεκάθαρα την συνολική δυσαρέσκεια που επικρατεί στον ευρύτερο κύκλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη συμφωνία

Την διαφωνία της πάνω στους τρεις άξονες της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου για τις σχέσεις του Κράτους με την Εκκλησία εξέφρασε ανοιχτά σήμερα, Σάβατο, η Εκκλησία της Κρήτης, η οποία υπάγεται στο Φανάρι.

Μια κίνηση, η οποία αντανακλά ξεκάθαρα την συνολική δυσαρέσκεια που επικρατεί στον ευρύτερο κύκλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη συμφωνία.

Όλα αυτά ενώ σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τη συνάντηση να γίνεται σε ένα κλίμα «δυσφορίας» εκ μέρους του Φαναρίου.

Παρά το γεγονός ότι πηγές από το υπουργείο Παιδείας έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι η εν λόγω συνάντηση έχει προγραμματιστεί εδώ και καιρό, οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο οικουμενικός πατριάρχης διατύπωσε στον υπουργό παράπονα τόσο για την έλλειψη ενημέρωσης από πλευράς της κυβέρνησης όσο και για την ασάφεια όσον αφορά το status μητροπόλεων που συνδέονται πνευματικά με την Κωνσταντινούπολη κι όχι με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Από την αρχή το Φανάρι, παρά το γεγονός ότι δεν αντέδρασε αμέσως στη συμφωνία, άφηνε να φανεί η δυσαρέσκεια του, διαρρέοντας ότι δεν είχε καμία σχετική ενημέρωση πριν τη συνάντηση των δύο ανδρών, την οποία πληροφορήθηκε από την τηλεόραση, σημειώνοντας ότι θα περιμένουν να δουν τι περιλαμβάνει ακριβώς αυτή η συμφωνία για να αντιδράσουν.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε την γενική πρόξενο της Ελλάδας, Γεωργία Σουλτανοπούλου για να ζητήσει από την Αθήνα ενημέρωση για τις εξελίξεις στις σχέσεις της ελληνικής Πολιτείας με την ελλαδική Εκκλησία.

Την ίδια στιγμή, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Κρήτης, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα, ανακοίνωσε πως δεν συναινεί στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την θρησκευτική «ουδετερότητα» της πολιτείας, την μισθοδοσία κληρικών και την αξιοποίηση εκκλησιαστικής περιουσίας, καταγγέλλοντας παράλληλα πλήρη απουσία ενημέρωσης από το κράτος.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την πρόταση της Αθήνας για συνταγματική κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας, η Εκκλησία της Κρήτης σημειώνει ότι ο ίδιος ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει διαμηνύσει από τον Αύγουστο του 2017 στον πρωθυπουργό πως το Φανάρι δεν βλέπει λόγο για αναθεώρηση του επίμαχου Άρθρου 3 του Συντάγματος.

Η ανακοίνωση ήρθε στον απόηχο της επίσκεψης Γαβρόγλου στο Φανάρι. Η Εκκλησία Κρήτης προσθέτει πως η τροποποίηση που προτείνει η Αθήνα δεν είναι νομικά σαφής, ενώ προειδοποιεί πως «κάθε πειραματισμός και ακροβασία στο θέμα αυτό θα επιφέρει στο μέλλον αρνητικές συνέπειες εις βάρος της Ορθοδοξίας».

Στο μέτωπο της μισθοδοσίας, αναφέρουν πως οι προτάσεις για αλλαγή του σημερινού καθεστώτος «δεν διασφαλίζουν τα εργασιακά δικαιώματα» του κλήρου, αφήνοντας κενά και ασάφειες, με συνέπεια να τίθεται σε κίνδυνο το μέλλον των ιερέων της μεγαλονήσου και των οικογενειών τους.

Προσθέτουν, δε, με αιχμηρό τρόπο ότι όσοι σιωπούν τώρα για την «επιχειρούμενη καταπάτηση» εργασιακών δικαιωμάτων των κληρικών μπορεί αύριο να βρεθούν στην ίδια θέση.

Σχετικά με την περιουσία της, η Εκκλησία Κρήτης χαρακτηρίζει ανακρίβειες τα όσα λέγονται περί αμύθητου πλούτου, υποστηρίζοντας ότι μεγάλο μέρος της περιουσίας της έχει ήδη διατεθεί για φιλανθρωπικούς σκοπούς ή έχει παραχωρηθεί στο κράτος για την μισθοδοσία κληρικών.

«Η σημερινή υπάρχουσα εκκλησιαστική περιουσία στην Μεγαλόνησο, στο μεγαλύτερό της μέρος είναι άνευ αξίας και είναι αδύνατο αυτή να καλύψει τη μισθοδοσία των κληρικών της Κρήτης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος, η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος σημειώνει πως σκοπεύει να καλέσει βουλευτές και τοπικούς φορείς ώστε να τους ενημερώσει για τις θέσεις της.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024