Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί η ιστορική συμφωνία μπορεί να καταλήξει σε... ιστορικό «ιερό» Βατερλώ

Γιατί η ιστορική συμφωνία μπορεί να καταλήξει σε… ιστορικό «ιερό» Βατερλώ

Ο Αρχιεπίσκοπος αντιλήφθηκε το «Βατερλώ» που έρχεται στους κόλπους της Εκκλησίας κι έκανε ένα βήμα πίσω μιλώντας για πλαίσιο συμφωνίας

Σε μπούμερανγκ με απρόβλεπτες διαστάσεις, κυρίως για το Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αναμένεται να καταλήξει το προσύμφωνο συνεργασίας με τον πρωθυπουργό που ονομάστηκε «ιστορική συμφωνία». Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος αντιλήφθηκε το «Βατερλώ» που έρχεται στους κόλπους της Εκκλησίας κι έκανε ένα βήμα πίσω μιλώντας για πλαίσιο συμφωνίας. Είναι ο ίδιος βεβαίως που άκουγε από τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, να πανηγυρίζει για την «ιστορική συμφωνία» που λύνει προβλήματα 78 ετών.

Ουδεμία αντίδραση υπήρξε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου στα όσα έλεγε ο πρωθυπουργός, δείγμα ότι ο κ. Ιερώνυμος ήταν απολύτως ευθυγραμμισμένος με όσα είχαν συμφωνηθεί. Όχι προχθές αλλά τα τελευταία τρία χρόνια όπου γίνονταν μυστικές συναντήσεις.

Όπως αποκαλύπτει ο «Βηματοδότης», είχαν δημιουργηθεί ομάδες εργασίας που προετοίμαζαν τη συμφωνία κι όχι την… πρόθεση συμφωνίας όπως είπε χθες ο Αρχιεπίσκοπος υποχωρώντας ατάκτως. Δεν μπορεί να είναι απλή πρόθεση ότι συναντιούνταν επί χρόνια οι κ. Τσίπρας, Μ. Καλογήρου, Δ. Τζανακόπουλος, Αλ. Χαρίτσης, Ακρ. Καϊδατζής από την πλευρά της κυβέρνησης. Και ο Αρχιεπίσκοπος φυσικά με τους Συμεών Βολιώτη (πρωτοσύγκελος Αρχιεπισκοπής, Επίσκοπος Θεσπιών και το δεξί χέρι του Αρχιεπισκόπου), το νέο διοικητή του Αγίου Ορους Κ. Δήμτσα και τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμο Παπαγιάννη (κατά κόσμον Βασιλειάδης).

Η σύνθεση των ομάδων και η πολυετής συνεννόηση δείχνουν ότι γίνονταν σοβαρή δουλειά και όλα αυτά δεν αφορούσαν απλά μια πρόθεση. Επομένως ο Αρχιεπίσκοπος πιάστηκε ψευδόμενος διότι πέραν των μυστικοσυμβούλων του δεν είχε ενημερώσει κανέναν άλλον για τις προθέσεις του. Εξ’ ου και οι σφοδρές αντιδράσεις.

Το «τυράκι» για να μην αντιδράσουν οι μητροπολίτες είναι ότι αυξάνεται η εξουσία τους επί των ιερέων. Επίσης, αυτό που «πούλησε» η κεφαλή της Εκκλησίας είναι ότι γλιτώνουν τον διαχωρισμό με το Κράτος που υποσχόταν η κυβέρνηση της Αριστεράς. Ο κ. Ιερώνυμος ουσιαστικά λέει στα υπόλοιπα μέλη της Εκκλησίας ότι έτσι διασφαλίζεται ο ρόλος της και κανείς δεν θα μπορεί να μιλήσει για διαχωρισμός. Λες και υπήρχε ποτέ περίπτωση να προχωρήσει η κυβέρνηση σε οριστική ρήξη με την Εκκλησία χωρίς να συνυπολογίσει τις συνέπειες της πράξης αυτής.

Δεν ρώτησε κανέναν;

Ο Αρχιεπίσκοπος δεν ρώτησε, όμως, τους μητροπολίτες για το θέμα της διαχείρισης της περιουσίας, εξ’ ου και οι αντιδράσεις όπως αυτή του μητροπολίτη Πειραιώς, Σεραφείμ, που μίλησε για λεόντειο συμφωνία σε βάρος της Εκκλησίας.

Βεβαίως και δε ρώτησε τους απλούς παπάδες, πάνω από 8.000 που ξεσηκώνονται γιατί χάνουν, όπως πιστεύουν, το προνόμιο του να είσαι δημόσιος υπάλληλος, Και βεβαίως αισθάνονται ανασφάλεια για μια σειρά από ζητήματα που ουδέποτε έχουν απαντηθεί, όπως τι μισθό θα παίρνουν, αν θα κινδυνεύει αυτός, αν θα είναι έρμαια του κάθε Μητροπολίτη, τι θα γίνει με τις συντάξεις τους και το υγειονομικό – φαρμακευτικό καθεστώς κ.λπ.

Η κυβέρνηση, και ο Αρχιεπίσκοπος, προφανώς ξεχνούν ότι οι ιερείς είναι αυτοί που από άμβωνος διαμορφώνουν κρίσεις και πολλές φορές δίνουν «γραμμή», ακόμη και πολιτική στο χριστεπώνυμο πλήθος. Ας αναλογιστούν και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ιερώνυμος μήπως άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου βάζοντας απέναντί τους το σύνολο των ιερωμένων που ειδικά στην επαρχία διατηρούν πολύ στενές σχέσεις με τον κόσμο και τον επηρεάζουν.

Αυτόν που δε ρώτησε ο Αρχιεπίσκοπος για τη συμφωνία, κι όχι για την πρόθεση, είναι το Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Βαρθολομαίο, κι αυτό είναι κάτι που αναμένεται να προκαλέσει νέα ένταση στο ήδη τεταμένο κλίμα μεταξύ των δύο ιερωμένων.

Το Φανάρι αντέδρασε αρνητικά στα όσα συμφωνήθηκαν και οι πληροφορίες λένε ότι θα υπάρξουν κι άλλες κινήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε «ιερή» κόντρα με ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Το περιβάλλον του Πατριάρχη λέει ότι δεν ρωτήθηκαν καθόλου για την αλλαγή του μισθολογικού καθεστώτος των ιερέων. Οι κληρικοί της Κρήτης και των Δωδεκανήσων πληρώνονται από το ελληνικό δημόσιο αλλά διοικητικά ανήκουν στο Φανάρι. Πώς ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κάνει διαπραγμάτευση και γι’ αυτούς χωρίς να ρωτήσει το Φανάρι; Το ίδιο ισχύει φυσικά με την εκκλησιαστική περιουσία που ελέγχεται από το Πατριαρχείο και που φυσικά δεν μπορεί να μπει σε κανένα Ταμείο αξιοποίησης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Φαναρίου.
Πολλά τα λάθη

Τα λάθη που μπορεί να οδηγήσουν σε ναυάγιο όλη αυτή την επικοινωνιακή φιέστα είναι αρκετά ακόμη. Ο Αρχιεπίσκοπος θα πρέπει να περάσει την… πρόθεση συμφωνίας από 80 ακόμη ισότιμους μητροπολίτες οι οποίοι θα πρέπει να συνυπολογίσουν πολλά πριν δώσουν το πράσινο φως. Ο αναβρασμός που επικρατεί στην Εκκλησία για παράδειγμα είναι ένα από αυτά και δεν αρέσει σε κανέναν το γεγονός ότι ο κ. Ιερώνυμος έγινε «σκηνικό» στην παράσταση που έστησε ο κ. Τσίπρας για να ανακοινώσει την ιστορική συμφωνία και στη συνέχεια να παίξει το προεκλογικό παιχνίδι των 10.000 προσλήψεων.

Εντελώς λανθασμένο είναι και το κόλπο που κάνουν με την αξιοποίηση της περιουσίας που θα αποφέρει πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ που δίνει κάθε χρόνο το κράτος για τους μισθούς των κληρικών. Οποιος γνωρίζει για το τι σημαίνει «εκκλησιαστική περιουσία», καταλαβαίνει ότι αξιοποίηση που μπορεί να φέρει τεράστια έσοδα (τα οποία θα μοιράζονται 50% – 50%) δεν μπορεί να γίνει. Ή να γίνει θα περάσουν πολλά χρόνια. Τα ακίνητα – φιλέτα της Εκκλησίας είναι ελάχιστα, τα περισσότερα είναι μη αξιοποιήσιμα και θα πάρει πολύς χρόνος μέχρι να ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες.

Αλλωστε, μην ξεχνάμε το εξής: Οι Αραβες πήραν τον Αστέρα Βουλιαγμένης και δημιουργούν έναν μοναδικό τουριστικό προορισμό. Γιατί δεν πήραν και τα 83 στρέμματα της Εκκλησίας που είναι δίπλα και που γι’ αυτά υπήρξε μάλιστα διαπραγμάτευση με αραβικά συμφέροντα πριν από μερικά χρόνια;

Αλλωστε, ούτε επίσημη καταγραφή της «ιερής» περιουσίας έχει γίνει, ούτε κτηματολόγιο υπάρχει, ούτε καν έχει ευδοκιμήσει παλαιότερη προσπάθεια για δημιουργία εταιρείας real estate που θα κάνει business για την Εκκλησία. Πρόκειται επομένως για μια ακόμη «φούσκα» η οποία είναι win – win. Ο Αρχιεπίσκοπος κερδίζει τρία πράγματα, στην ουσία κανένα:

1.     Ότι θα συνεχιστεί η μισθοδοσία των ιερέων να καταβάλλεται από το κράτος, με όποια μορφή κι αν γίνεται αυτό.

2.     Ότι μπαίνουν στο Ταμείο και τα διακατεχόμενα, τα αμφισβητούμενα ακίνητα που πλέον αναγνωρίζονται ως εκκλησιαστικά.

3.     Ότι δεν θα γίνει «σκληρός» διαχωρισμός Εκκλησίας – Κράτους, όπως και πάλι επικοινωνιακά, κοινωνούσε επί χρόνια η Αριστερά.

Ο δε κ. Τσίπρας κερδίζει το «χρίσμα» της Αριστεράς του Κυρίου, τη δυνατότητα να κάνει (αμφισβητήσιμο) 10.000 προσλήψεις, και το ότι στήνει ένα προφίλ μεταρρυθμιστή και ταυτόχρονα φίλου της Εκκλησίας. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει γιατί χωρίς ρήξη μεταρρύθμιση δεν υπάρχει παρά μόνο συμβιβασμός.

Η συμφωνία ή η πρόθεση συμφωνίας κατά τον Ιερώνυμο, μπορεί να καταλήξει σε «Βατερλώ», μπορεί να βοηθήσει πρόσκαιρα την κυβέρνηση στο δρόμο προς τις εκλογές. Μπορεί, όμως, να ανοίξει πολύ επικίνδυνους δρόμους για τον Αρχιεπίσκοπο που ήδη αμφισβητείται η κρίση του ως προς το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας – Κράτους, αλλά και αυτών της ελλαδικής Εκκλησίας με το Φανάρι.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024