Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
10.000 προσλήψεις με... ράσα - Το μεγάλο κόλπο Τσίπρα στο δρόμο προς τις κάλπες

10.000 προσλήψεις με… ράσα – Το μεγάλο κόλπο Τσίπρα στο δρόμο προς τις κάλπες

Ο Αρχιεπίσκοπος έκανε δώρο στην κυβέρνηση η οποία σπεύδει να το εκμεταλλευτεί διορίζοντας «ημετέρους» - Οργιο προσλήψεων έχει καταγραφεί ήδη από το 2015

Η ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το μεσημέρι της Τετάρτης, αποκάλυψε και το «ζουμί» της συμφωνίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο μαγικός αριθμός των 10.000 ιερωμένων που δεν θα είναι πλέον δημόσιοι υπάλληλοι, όμως, θα πληρώνονται κανονικά με λεφτά του δημοσίου, είναι το βασικό στοιχείο μιας κατά τα άλλα επικοινωνιακής φούσκας που έστησε ο πρωθυπουργός με τη βοήθεια του επικεφαλής της Ελλαδικής Εκκλησίας.

«Με τη συμφωνία απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων. Αυτό  δίνει δυνατότητα τα επόμενα χρόνια να τις συμπληρώσουμε με προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων για να καλυφθούν ανάγκες του κοινωνικού κράτους, γιατρούς, δασκάλους κλπ», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και πολύ θυμήθηκαν την προκάτοχό του, Ολγα Γεροβασίλη η οποία οργισμένη μετά το φιάσκο με τις τηλεοπτικές άδειες είχε πει ότι χάνονται λεφτά και δεν θα πάνε χιλιάδες παιδιά στους παιδικούς σταθμούς.

Σε ένα δικό του σόου και με απόλυτη προσήλωση στο σχέδιο εκμαυλισμού της ελληνικής κοινωνίας ενόψει εκλογών, ο κ. Τζανακόπουλος προανήγγειλε χιλιάδες προσλήψεις τις οποίες προφανώς είναι έτοιμη να κάνει η παρούσα κυβέρνηση πηγαίνοντας προς τις κάλπες με γεμάτο το καλάθι.

Και με την προσμονή φυσικά να ρευστοποιήσει τις παροχές και τις υποσχέσεις της με ψήφους.

Βεβαίως, πρόκειται για ακόμη μια απάτη της κυβέρνησης η οποία βρίσκει «παράθυρο» να κάνει προσλήψεις, λέγοντας στους δανειστές ότι απελευθερώθηκαν 10.000 θέσεις, όμως, επί της ουσίας επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός. Κι αυτό γιατί η επιδότηση των 200 εκατ. ευρώ που θα δίνει στις Μητροπόλεις, εξασφαλίζεται εσαεί, ενώ και το μισθολογικό κόστος των δημοσίων υπαλλήλων που θα προσληφθούν θα καλύπτεται από τον ετήσιο προϋπολογισμό.

Το «δώρο» του Ιερώνυμου

Κάνοντας ένα «λογιστικό κολπάκι» βγάζει από την πόρτα τη μισθοδοσία των κληρικών και την επαναφέρει από το παράθυρο, προφανώς γιατί πιστεύει ότι και αυτό το προεκλογικό τέχνασμα μπορεί να περάσει από την τρόικα.

Βεβαίως και είναι άκρως παραπλανητικές οι κυβερνητικές διαρροές ότι με την εταιρεία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας (τα μισά έσοδα θα τα παίρνει το κράτος) θα εισρέουν στα ταμεία πολλά περισσότερα από τα 200 εκατ. ευρώ που θα δίνει η Πολιτεία για τους μισθούς των ιερωμένων.

Κι αυτό γιατί η αξιοποίηση των «ιερών» ακινήτων δεν μπορεί να γίνει ούτε σε ένα, ούτε σε δύο, ούτε σε 10 χρόνια. Εχουν προσπαθήσει δεκαετίες να τα αξιοποιήσουν κι άλλοι φορείς αλλά ποτέ δεν μπόρεσαν να ξεμπλοκάρουν τις ιδιαίτερα αργές διαδικασίες.

Όμως, αυτό που έχει σημασία είναι το δώρο που έκανε ο Ιερώνυμος στον Αλέξη Τσίπρα με το να δεχθεί να του… αδειάσει τις 10.000 θέσεις στο Δημόσιο ώστε προεκλογικά να τις γεμίσεις με υποψήφιους «πελάτες» – ψηφοφόρους. Το αντάλλαγμα γι’ αυτό ήταν φυσικά να αποδεχθεί η Πολιτεία την κάλυψη εσαεί της μισθοδοσίας των κληρικών αλλά και μια σειρά από θέματα για τις αμφισβητούμενες εκτάσεις.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος: Το 2014 είχε συσταθεί εταιρεία με τη συμμετοχή του δημοσίου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την αξιοποίηση της μη αμφισβητούμενης περιουσίας της δεύτερης. Η συμφωνία δεν περιελάμβανε την Εκκλησία της Ελλάδος συνολικά. Πολύ περισσότερο δεν αφορούσε την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα που υπάγονται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τώρα το μνημόνιο Τσίπρα – Ιερώνυμου αφορά αμφισβητούμενη περιουσία που διεκδικεί το κράτος από την εκκλησία ή το αντίστροφο. Δεν μπορεί να αφορά τυχόν δικαιώματα τρίτων. Επίσης δεν είναι προφανές όταν λέμε «Εκκλησία της Ελλάδος» ποια ακριβώς εκκλησιαστικά νομικά πρόσωπα αφορά ( μητροπόλεις, ναούς, μονές κοκ). Ούτε υπάρχει πρόβλεψη για τα ιδιαίτερα εκκλησιαστικά καθεστώτα εκτός Εκκλησίας της Ελλάδος. Στο μέτρο επίσης που υπονοείται συμβιβαστική επίλυση εκκρεμών δικαστικών διαφόρων, πρέπει να ληφθεί υπόψη το άρθρο 100Α του Συντάγματος για τις αρμοδιότητες του ΝΣΚ».

Χιλιάδες προσλήψεις – Οργιο ΣΥΡΙΖΑ

Όμως, η ίδια κυβέρνηση που κόπτεται για την κάλυψη των κενών στα σχολεία ή στα νοσοκομεία, θα μπορούσε να έχει κάνει προσλήψεις εδώ και πολλούς μήνες, αν δεν έσπευδε να προσλάβει χιλιάδες μετακλητούς ή υπαλλήλους σε τομείς που δεν είναι απολύτως απαραίτητοι.

Μόλις τον προηγούμενο μήνα αποκαλύφθηκε ότι με fast track διαδικασίες η κυβέρνηση προχωρά σε χιλιάδες προσλήψεις με αφορμή το προσφυγικό. Οι μισές από τις 2.400 προσλήψεις μάλιστα γίνονται μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Επίσης, όργιο χιλιάδων προσλήψεων από το παράθυρο στο Δημόσιο με την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η εκρηκτική αύξηση κατά 2 δισ. ευρώ του κόστους μισθοδοσίας την περίοδο 2015-2019. Τα στοιχεία από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2019-2022 αποκάλυψαν ότι το κόστος για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων από 15,6 δισ. ευρώ που ήταν το 2015, θα φθάσει εφέτος τα 17,09 δισ. ευρώ για να εκτιναχθεί στα 17,6 δισ. ευρώ το 2019.

Δεδομένου ότι οι μισθοί στο Δημόσιο παραμένουν παγωμένοι τα τελευταία χρόνια και ο αριθμός των τακτικών-μόνιμων υπαλλήλων κινείται στα επίπεδα των 603.000, η εκρηκτική αύξηση του μισθολογικού κόστους αποδίδεται κυρίως στις αθρόες προσλήψεις υπαλλήλων με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου. Ο αριθμός τους αυξάνεται κατακόρυφα. Από 64.434 που ήταν οι συμβασιούχοι τον Αύγουστο του 2014, το κοντέρ έγραψε τον φετινό Αύγουστο 78.539.

Τον Δεκέμβριο του 2014, λίγο προτού ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στην εξουσία, ο αριθμός που απασχολούνταν στο Δημόσιο με σύμβαση ορισμένου χρόνου και οι ωρομίσθιοι ανέρχονταν σε 76.095 άτομα. Τρία χρόνια μετά, τον Δεκέμβριο του 2018, ο αριθμός αυτός έφθασε τις 88.679.

Τους τελευταίους μήνες, η μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού συμβασιούχων εντοπίζεται στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Το 2015 είχαν προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου 10.772 άτομα. Τον περασμένο Αύγουστο ο αριθμός τους εκτινάχθηκε στις 17.389.  Στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει θέση μετακλητού υπαλλήλου η οποία να μην έχει καλυφθεί. Τον Δεκέμβριο του 2014 οι θέσεις μετακλητών ήταν 1.888. Τον Αύγουστο του 2018 ο αριθμός τους αυξήθηκε στις 2.442 και έπεται συνέχεια.

Την ίδια ώρα, δημιουργούνται νέες κρατικές δομές που αυξάνουν τις δαπάνες και τη γραφειοκρατία. Πρόεδροι, μέλη ΔΣ και όργανα Διοίκησης καταλάμβαναν 2.703 θέσεις τον Δεκέμβριο του 2014. Μετά από τέσσερα χρόνια οι θέσεις αυτές αυξήθηκαν κατά 22% και έφθασαν τις 3.294. Παράλληλα φούσκωσε κατά 48,4% και ο αριθμός των γραμματέων σε όλο το Δημόσιο.

Από το 2015 μέχρι σήμερα το κόστος μισθοδοσίας στο Δημόσιο έχει αυξηθεί κατά 1,4 δισ. ευρώ καθώς από τα 15,6 δισ. ευρώ θα ανέβει στα 17 δισ. ευρώ για να σκαρφαλώσει στα 17,5 δισ. ευρώ το 2019.

Πιο συγκεκριμένα, η εξέλιξη του κόστους μισθοδοσίας στο Δημόσιο, στο οποίο περιλαμβάνονται τακτικές και πρόσθετες αποδοχές υπαλλήλων της κεντρικής κυβέρνησης, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  έχει ως εξής:

–  Το 2015 πληρώσαμε για μισθούς στο Δημόσιο 15,6 δισ. ευρώ.

–  Το 2016 το μισθολογικό κόστος ανέβηκε στα 15,3 δισ. ευρώ για 707.548 δικαιούχους.

–  Το 2017 πληρώσαμε για μισθούς 16,3 δισ. ευρώ για 723.962 υπαλλήλους.

–  Για το 2018 το μισθολογικό κόστος προβλέπεται να κάνει άλμα στα 17 δισ. ευρώ, στοιχείο που δείχνει νέες προσλήψεις αφού ο αριθμός των υπαλλήλων στο Δημόσιο (μόνιμοι και συμβασιούχοι) μέχρι το τέλος Αυγούστου ήταν 710.789.

–  Για το επόμενο έτος οι μισθοί και οι εισφορές των δημοσίων υπαλλήλων θα κοστίσουν 17,5 δισ. ευρώ και επιστρέφει στις προσλήψεις ο κανόνας 1 προς 1, δηλαδή για κάθε μία αποχώρηση θα γίνεται μία πρόσληψη.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024