Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αποστάσεις Φαναρίου από τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερωνύμου

Αποστάσεις Φαναρίου από τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερωνύμου

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η στάση που θα τηρήσει το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ερήμην του οποίου συνήφθη η συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Ιερωνύμου

Σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας έχει προκαλέσει η συμφωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.

Ο Ιερός Σύνδεσμος Κληρικών Ελλάδος -συνδικαλιστικό όργανο των κληρικών όλης της χώρας- ζήτησε με ανακοίνωσή του από τους Μητροπολίτες να σταματήσουν την «επαίσχυντη συμφωνία», ενώ αρκετοί από αυτούς πήραν ανοικτά θέση, εκφράζοντας την αντίθεσή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερης σημασίας είναι η στάση που θα τηρήσει το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ερήμην του οποίου συνήφθη η συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του κ. Ιερωνύμου, To Φανάρι πάντως προς το παρόν φαίνεται να παίρνει αποστάσεις.

Όπως δηλώνουν κύκλοι του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο in.gr, όταν το «Φανάρι ενημερωθεί αρμοδίως και επισήμως για τις προθέσεις της πολιτείας, θα τις θέσει υπ’ όψιν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που θα συνεδριάσει στις 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να τις αξιολογήσει και να τοποθετηθεί επ’ αυτού».

Από αυτό συνάγεται το συμπέρασμα πως ο πρωθυπουργός διαβουλεύτηκε μυστικά μόνον με τον Αρχιεπίσκοπο και πως το Φανάρι θα τηρήσει στάση αναμονής μέχρι τη συνεδρίαση της Συνόδου κατά την οποία θα αξιολογηθεί το ζήτημα επισήμως.

Τις αποφάσεις της Συνόδου του Πατριαρχείου θα αναμένουν τόσο η Εκκλησία της Κρήτης όσο και οι μητροπόλεις της Δωδεκανήσων προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους, κι αυτό διότι αυτές υπάγονται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείου, επομένως δε μπορούν να δεσμευθούν από τις αποφάσεις της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ζητήματα πάντως αναμένεται να προκύψουν και για τις λεγόμενες «Νέες Χώρες», (Ήπειρος, Μακεδονία, Θράκη και νησιά του Β. Αιγαίου) που ναι μεν ανήκουν επισκοπικώς στην Εκκλησία της Ελλάδος ήδη από το 1928, με τη Συνοδική Πράξη, ωστόσο πνευματικώς υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στο μεταξύ, από την Εκκλησία της Ελλάδος γίνονται προσπάθειες να πέσουν οι τόνοι μετά τις αντιδράσεις μέρους κληρικών. Στο πλαίσιο αυτό, ενδεικτική ήταν η δήλωση του προκαθημένου της  μετά από τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. «Είναι άλλο η συμφωνία κι άλλο η πρόθεση να συμφωνήσουμε» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, μία ημέρα μετά από τη συνάντησή του και τις κοινές δηλώσεις του με τον πρωθυπουργό.

Όπως διευκρίνισε, αυτό που έχουμε είναι μία «ανακοίνωση ότι έχουμε πρόθεση και καλή διάθεση η Εκκλησία με την Πολιτεία να βρούμε λύση σε προβλήματα που χρονίζουν έναν αιώνα». «Αυτό θέλουμε να κάνουμε, να συμφωνήσουμε. Θα ακολουθηθεί μια διαδικασία. Το πρώτο ήταν η ανακοίνωση. Αυτή μεταφέρθηκε στη Σύνοδο, το εγκρίνουμε. Από εδώ και πέρα έχουμε να κάνουμε ένα μεγάλο αγώνα να πούμε στους ιερείς – διότι αυτοί είναι κυρίως που ανησυχούν – πως ό,τι είναι να γίνει θα το κάνουμε μαζί τους» σημείωσε.

Sports in

Οι δύο παίκτες της Premier League που κατηγορούνται για βιασμό αποβλήθηκαν από την ομάδα τους

Οι δύο ποδοσφαιριστές που συνελήφθησαν για βιασμό, αποβλήθηκαν από την ομάδα που αγωνίζονται.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024