Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρίσιμη συνάντηση Γαβρόγλου - Βαρθολομαίου στο Φανάρι

Κρίσιμη συνάντηση Γαβρόγλου – Βαρθολομαίου στο Φανάρι

Το Πατριαρχείο εμφανίζεται ιδιαιτέρως ενοχλημένο από την εν κρυπτώ συμφωνία Ιερωνύμου – Τσίπρα και ο υπουργός Παιδείας σπεύδει στο Φανάρι για να δώσει εξηγήσεις

Στις 11 σήμερα το πρωί θα συναντηθεί ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι για να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις στις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.

Το Πατριαρχείο εμφανίζεται ιδιαιτέρως ενοχλημένο από την εν κρυπτώ συμφωνία Ιερωνύμου – Τσίπρα και ο υπουργός Παιδείας σπεύδει στο Φανάρι για να δώσει εξηγήσεις.

Αν και το υπουργείο έκανε λόγο για «για προγραμματισμένη εδώ και καιρό συνάντηση», το ταξίδι του υπουργού Παιδείας έρχεται λίγες ώρες μετά την κλήση της προξένου της Ελλάδας για εξηγήσεις επί της συμφωνίας στο Πατριαρχείο.

Το Φανάρι έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του καθώς έμεινε κυριολεκτικά «απών» από τις συζητήσεις Κράτους – Εκκλησίας για τη μισθοδοσία των κληρικών και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όταν το Φανάρι ενημερωθεί επισήμως για τις προθέσεις της κυβέρνησης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα τις θέσει υπ’ όψιν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που συνεδριάζει στις 27 Νοεμβρίου προκειμένου να τις αξιολογήσει και να τοποθετηθεί επ’ αυτών.

Εξηγήσεις και από τη Γενική Πρόξενο

Η έντονη δυσφορία του Οικουμενικού Πατριαρχείου έγινε ακόμη πιο φανερή μετά τη διαρροή πληροφοριών ότι την Παρασκευή συναντήθηκε στο Φανάρι ο κ. Βαρθολομαίος με την Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στην Πόλη, Γεωργία Σουλτανοπούλου.

Από καμιά πλευρά δεν υπήρξε διαρροή των θεμάτων που συζητήθηκαν, ωστόσο η συγκυρία της συνάντησης, με πρωτοβουλία του Φαναρίου, δείχνει ότι το περιεχόμενο της συζήτησης αφορούσε σίγουρα τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία της Εκκλησίας με την ελληνική κυβέρνηση.

Και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις επί του θέματος καθώς η Γενική Πρόξενος θα έχει ενημερώσει την κυβέρνηση και θα έχει λάβει οδηγίες.

Σοβεί κρίση στις σχέσεις Φαναρίου – Αθήνας

Προς επίρρωση της κρίσης που σοβεί στις σχέσεις Φαναρίου – Αθήνας είναι και η πληροφορία ότι σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας της Κρήτης. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 12.30 το μεσημέρι όπου στο μικροσκόπιο θα μπουν οι λεπτομέρειες της διμερούς συμφωνίας Τσίπρα – Ιερωνύμου με στόχο να διαμορφωθεί η στάση που θα τηρήσει η Εκκλησία της Κρήτης. Κι εκεί πάντως επικρατεί προβληματισμός για τις μυστικές διαβουλεύσεις και την έλλειψη ενημέρωσης από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής.

Καλά γνωρίζοντες τα εκκλησιαστικά τονίζουν ότι η κατάσταση είναι οριακή και αν φτάσει στα άκρα δεν αποκλείεται ένα «σχίσμα» με το Πατριαρχείο, γεγονός όμως που θα πυροδοτήσει εκρηκτικές καταστάσεις και στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Άλλωστε, ήδη οι σχέσεις Βαρθολομαίου – Ιερωνύμου είναι στο ναδίρ εδώ και πολύ καιρό.

Στις 16 Νοεμβρίου αποφασίζει η Ιερά Σύνοδος για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερωνύμου

Στις 16 Νοεμβρίου θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος για να εξετάσει τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που αφορά τη μισθοδοσία των κληρικών και τη δημιουργία αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας.

Πριν από λίγες ημέρες ο Αρχιεπίσκοπος βλέποντας τις πολλές και μεγάλες αντιδράσεις είχε πει: «Είμαστε στην Ελλάδα ή είμαστε σε ζούγκλα; Υπάρχει διαφορά: άλλο συμφωνία και άλλο πρόθεση να συμφωνήσουμε» επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοκος, συμπληρώνοντας «τι έγινε χθες; Η Πολιτεία και η Εκκλησία δείξαμε διάθεση να λύσουμε προβλήματα που υπάρχουν εδώ και έναν αιώνα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε, να υπάρξει μια συμφωνία».

Όπως είπε πολλάκις, «πρέπει να πούμε στους ιερείς μας, διότι αυτοί ανησυχούν, πως ότι είναι να γίνει, θα το κάνουμε μαζί. Δεν θα καταλήξουμε σε ένα σημείο το οποίο δεν θα θέλουν οι ιερείς».

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024