Ότι θα πρέπει να συνεχιστεί το πρόγραμμα DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), έκρινε το εφετείο της Καλιφόρνιας.

Το πρόγραμμα DACA, το οποίο είχε εγκριθεί από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε περάσει με σκοπό την προστασία χιλιάδων μεταναστών οι οποίοι μπήκαν παράνομα στις ΗΠΑ όταν ήταν ακόμη ανήλικοι.

Η απόφαση του Εφετείου της 9ης Περιφέρειας του Σαν Φρανσίσκο διατηρεί εν ισχύ το πρόγραμμα DACA που τέθηκε σε εφαρμογή το 2012, καλώντας τον Ντόναλντ Τραμπ να συνεχίζει να το εφαρμόζει.

Με το πρόγραμμα απαγορευόταν η απέλαση των λεγόμενων «Ονειροπόλων«, δηλαδή τα παιδιά δεύτερης γενιάς, και τους δόθηκε η άδεια να εργάζονται στις ΗΠΑ, όχι όμως και να πάρουν την υπηκοότητα.

Την Δευτέρα, η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από το Ανώτατο Δικαστήριο να εξετάσει την απόφαση ενός ομοσπονδιακού δικαστή που απαγόρευσε στον Τραμπ να τερματίσει το πρόγραμμα πριν αποφανθεί για την υπόθεση αυτή το Εφετείο του Σαν Φρανσίσκο.

Την Τετάρτη, μία ημέρα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι υπάρχει η δυνατότητα να συνεργαστεί με τους Δημοκρατικούς για να βρεθεί μια λύση στο θέμα αυτό, όμως θέλει να περιμένει πρώτα την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.