Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Γερμανία ελπίζει και ανησυχεί μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

Η Γερμανία ελπίζει και ανησυχεί μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

Με ελπίδα για μια στροφή στην πολιτική του προέδρου Τραμπ αντιδρούν γερμανοί πολιτικοί στα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών. Η πλειονότητα ωστόσο συμφωνεί ότι πρέπει να αναβαθμιστεί ο διεθνής ρόλος της ΕΕ

Την επομένη των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ οι Ρεμπουμπλικανοί του προέδρου Τραμπ χάνουν την πλειοψηφία στην Βουλή των Αντιπροσώπων, κατάφεραν ωστόσο να διατηρήσουν υπό τον έλεγχό τους τη Γερουσία. Σε μια πρώτη αντίδραση ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε στην εφημερίδα Neue Passauer Presse ότι οι εκλογές ανέδειξαν το διχασμό της αμερικανικής κοινωνίας.

Δυστυχώς όμως, τόνισε, παρόμοια είναι η εικόνα και σε πολλές άλλες χώρες της Δύσης. Παράλληλα ο γερμανός υπουργός απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο σε διεθνές επίπεδο από τη στιγμή που Ουάσιγκτον, στο πνεύμα της πολιτικής America First, αποχωρεί πλέον σταδιακά από διεθνείς συμφωνίες. Για τον λόγο αυτό η ΕΕ οφείλει να απαντήσει με ενιαία φωνή σε σημαντικά ζητήματα, όπως η επιβολή δασμών στις εξαγωγές της, υπογράμμισε ο Χάικο Μάας.

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κραμπ-Καρεμπάουερ, η οποία θα διεκδικήσει την προεδρία του CDU στο συνέδριο του Δεκεμβρίου θεωρεί ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών ο πρόεδρος Τραμπ θα συνεχίσει την πολιτική του και θα επιδιώξει με αυτήν την επανεκλογή του το 2020. Η γερμανίδα πολιτικός τάσσεται ωστόσο υπέρ της καλλιέργειας στενότερων σχέσεων με τις αμερικανικές πολιτείες, παρακάμπτοντας κατά κάποιο τρόπο τον αμερικανό πρόεδρο.

Πιο συντηρητικοί από εδώ και στο εξής οι Ρεπουμπλικανοί;

Η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες χαιρέτισε το καλό εκλογικό αποτέλεσμα των Δημοκρατών τονίζοντας ότι «οι ΗΠΑ είναι κάτι πολύ περισσότερο από την καλλιέργεια φόβου, τις μονομερείς ενέργειες και τα συνθήματα κατά των μειονοτήτων. Για εμάς τους Ευρωπαίους το εκλογικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι εξακολουθούμε να επιδιώκουμε την βελτίωση των διατλαντικών σχέσεων, ταυτόχρονα όμως στόχος μας είναι να αποκτήσει η ΕΕ με τη στήριξη των χωρών-μελών δυνατότερη φωνή σε διεθνές επίπεδο».

Απογοητευμένη από το εκλογικό αποτέλεσμα εμφανίζεται η διευθύντρια της Γερμανικής Εταιρείας Εξωτερικών Πολιτικής Ντανιέλα Σβάρτσερ. Μιλώντας στην DW η γερμανίδα πολιτικός επιστήμονας τονίζει ότι «από ευρωπαϊκή σκοπιά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, μιας και θα σήμαιναν αυστηρότερο έλεγχο του προέδρου Τραμπ από τους Δημοκρατικούς».

Ο πολιτικός επιστήμονας Μίχαελ Βερτς από τη δεξαμενή σκέψης Center for American Progress στην Ουάσιγκτον δήλωσε στον ραδιοσταθμό DLF ότι η απώλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων συνιστά «βαρύτατη ήττα για τους Ρεπουμπλικανούς διότι έχασαν πολλούς μετριοπαθείς βουλευτές με συνέπεια η ήδη συντηρητική κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος να γίνει ακόμα πιο συντηρητική».

Ραλφ Μπόζεν / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024