Το Ντουμπάι είναι μια πόλη που δεν είναι καθόλου «ήσυχη» με την αρχιτεκτονική της, το νεώτερο μνημείο του Ντουμπάι είναι ένα ψηλό πλαίσιο εικόνας ύψους 492 ποδιών (150 μέτρα) ψηλά πάνω από το Zabeel Park. Η κορνίζα του Ντουμπάι χρειάστηκε μια δεκαετία μελέτης  και «αντιπροσωπεύει τις προσδοκίες του Ντουμπάι και τα επιτεύγματά του.»

 

Η λαμπερή δομή καλύπτεται με ένα χρυσό μοτίβο που αντικατοπτρίζει το μοτίβο της Έκθεσης EXPO2020. Η πανύψηλη δομή επίσης ανάβει τη νύχτα, καθώς οι επισκέπτες περπατούν σε όλη τη γυάλινη διαβάθμιση 305 ποδιών (93 μέτρων). Από εκεί, έχουν μια πανοραμική θέα της πόλης, συμπεριλαμβανομένης της θέασης του εικονικού Burj Khalifa. Στη συνέχεια, οι επισκέπτες εισάγονται σε μια έκθεση εικονικής πραγματικότητας σχετικά με την ιστορία και το μέλλον της πόλης. Και ενώ αυτή η μαμούθ δομή έχει σίγουρα καταλάβει την προσοχή των επισκεπτών και των ντόπιων-έχει γίνει ήδη ένα πρωταρχικό selfie σημείο, χωρίς αμφιβολία. Ο αρχικός αρχιτέκτονας που σχεδίασε το πλαίσιο του Ντουμπάι λέει ότι έχει μείνει στην.. απέξω!

 

 

Η ιστορία άρχισε το 2008, όταν ο διεθνής διαγωνισμός διοργανώθηκε από τη γερμανική εταιρεία Thyssen Krupp σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων (UIA), η οποία υποστηρίζεται από την UNESCO. Ο μεξικανός αρχιτέκτονας Φερνάντο Ντόνις, ο οποίος εργάστηκε κάποτε για τον Rem Koolhaas, χτύπησε άλλα 900 έργα για να κερδίσει τον ανταγωνισμό, υποβάλλοντας μια δομή που θα «αγκαλιάσει ένα κενό» και θα πλαισιώνει άλλα μνημεία.

Ο Donis έλαβε 100.000 δολάρια σε χρηματικό έπαθλο και ήρθε στο Ντουμπάι για να γιορτάσει σε δείπνο με τον πρίγκιπα, αλλά τότε τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν στραβά, σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα. Λέει ότι του ζητήθηκε να μεταβεί σε συμβουλευτικό ρόλο και να υπογράψει σύμβαση που θα τον εμπόδιζε να πάει στο εργοτάξιο, να παραδώσει την πνευματική του ιδιοκτησία και να μην του επιτρέψει ποτέ να προωθήσει το έργο. Όταν αρνήθηκε, λέει ότι απλώς προσέλαβε έναν άλλο σύμβουλο και τον έκοψε από το έργο.

 

 

Το νομικό σύστημα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη δίωξη του δήμου για το θέμα αυτό και η δίκη του Ντόνις, την οποία υπέβαλε πέρυσι στο ομοσπονδιακό δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν κατέληξε πουθενά. «Είναι φανταστικό να το βλέπω να υλοποιείται», είπε στον Guardian. «Φαίνεται να δουλεύει στον ορίζοντα ακριβώς όπως πρότεινα. Φυσικά, θα θέλαμε να ήταν πολύ πιο λεπτή, με μικρότερη διακόσμηση, αλλά ακριβώς αυτό που ήθελα. Απλώς θα ήθελα να είμαι μέρος του. »