Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι δύο «καυτές πατάτες» της κυβέρνησης: Μακεδονικό και ένταση στην Αν. Μεσόγειο

Οι δύο «καυτές πατάτες» της κυβέρνησης: Μακεδονικό και ένταση στην Αν. Μεσόγειο

Μετά την αποχώρηση Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που έχει αναλάβει και χρέη ΥΠΕΞ  «τρέχει και δεν φτάνει» προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί όλα τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική διπλωματία

Αντιμέτωπη με δύο «καυτές πατάτες» βρίσκεται η κυβέρνηση η οποία θα πρέπει να διαχειριστεί το επόμενο διάστημα την αυξημένη προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις εξελίξεις στο Μακεδονικό με τις συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια.

Μετά την αποχώρηση Κοτζιά από το υπουργείο Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που έχει αναλάβει και χρέη ΥΠΕΞ  «τρέχει και δεν φτάνει» προκειμένου να μπορέσει να διαχειριστεί όλα τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική διπλωματία. Από τη μία υπάρχει το ανοιχτό μέτωπο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έχει ξεπεράσει κάθε όριο προκλητικότητας μετά την είσοδο του γεωτρύπανου της ExxonMobil στη Μεσόγειο . Ο τούρκος πρόεδρος έφτασε στο σημείο να αναφέρει ότι «οι εξελίξεις που συνέβησαν τον τελευταίο καιρό στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο δείχνουν την ανάγκη να έχουμε ισχυρό στόλο».

Κάθε πλοίο, πρόσθεσε,  «που εντάσσεται στο πολεμικό μας ναυτικό δείχνει και την ισχύ μας. Δεν θα επιτρέψουμε τον φυσικό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου να τον εκμεταλλευθούν κάποιοι άλλοι. Τα πλοία μας δείχνουν την ισχύ μας. Δεν θα αφήσουμε σε κανέναν ληστή να εκμεταλλευθεί τα συμφέροντα μας στην περιοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πρώτη αντίδραση της Αθήνας ήταν ψύχραιμη απέναντι στην προκλητικότητα των Τούρκων, σημειώνοντας ότι «ο μόνος δρόμος για την σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου που πρεσβεύει η Ελλάδα». Το θέμα ωστόσο, θα έχει μετά βεβαιότητας και άλλα επεισόδια.

Στο άλλο ζήτημα, που αφορά στο Μακεδονικό, όλα δείχνουν ότι οι συνταγματικές αλλαγές στη γειτονική χώρα θα προχωρήσουν και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε και έστειλε στη Βουλή τα προσχέδια των τεσσάρων τροπολογιών που πρέπει να γίνουν στο Σύνταγμα της πΓΔΜ.

Πολλοί εκτιμούν ότι η τρίτη και τελική ψηφοφορία που θα επικυρώσει από την πλευρά της ΠΓΔΜ τη Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να γίνει ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο.

Από εκεί και πέρα, τη σκυτάλη θα λάβει η ελληνική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο προκειμένου να ψηφιστεί η Συμφωνία. Εκεί, ο πρωθυπουργός θα έρθει αντιμέτωπος με το… αντάρτικο Καμμένου και θα αναζητήσει πλειοψηφία από βουλευτές της Αντιπολίτευσης αν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κάνει πράξει τις απειλές του για αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024