Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Αναίμακτες» λύσεις για μείωση των δαπανών αναζητούν οι τράπεζες

«Αναίμακτες» λύσεις για μείωση των δαπανών αναζητούν οι τράπεζες

Σχέδια για απομάκρυνση 10.000 εργαζομένων και για λουκέτο σε 750 καταστήματα

Σχέδια για δραστική μείωση των λειτουργικών εξόδων των τραπεζών επεξεργάζονται οι διοικήσεις τους, με στόχο την ενίσχυση της οργανικής τους κερδοφορίας, η οποία το 2018 αναμένεται να υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας.

Ο εποπτικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έχει ζητήσει από τους συστημικούς ομίλους την κατάρτιση νέων επιχειρησιακών πλάνων, προσαρμοσμένων στα τρέχοντα μακροοικονομικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τραπεζική πηγή, το βάρος των περικοπών αναμένεται να πέσει στο δίκτυο των καταστημάτων και στο προσωπικό, καθώς, παρά το λουκέτο σε εκατοντάδες μονάδες πανελλαδικά και τα επιτυχημένα προγράμματα εθελουσίας εξόδου των τελευταίων ετών, τα νούμερα εξακολουθούν να μην βγαίνουν.

Όπως εξηγεί η ίδια πηγή, οι αναμενόμενες χαμηλές πτήσεις στα έσοδα τα επόμενα χρόνια καθιστούν αναγκαία τη δραστική μείωση των δαπανών. Κι αυτό, διότι το υγιές ενεργητικό των τραπεζών θα συνεχίσει να μειώνεται όσο η οικονομία δεν ανακάμπτει δυναμικά και δεν επιτυγχάνεται η επανασύνδεση της χώρας με τις αγορές.

Πίεση στα αποτελέσματα ασκείται και από τη ρευστοποίηση χαρτοφυλακίων «κόκκινων» δανείων, ενώ στις προβληματικές χορηγήσεις που δεν μεταβιβάζονται η πλειονότητα των ρυθμίσεων γίνεται με επιτόκια ιδιαίτερα χαμηλά.

Με δεδομένες λοιπόν τις απογοητευτικές προβλέψεις για την πορεία των εσόδων, η βελτίωση των οργανικών επιδόσεων περνά αναπόφευκτα από την περιστολή δαπανών με άμεσο αποτέλεσμα και μόνιμο χαρακτήρα. Από τη μείωση, δηλαδή, του αριθμού των εργαζομένων και το κλείσιμο τραπεζικών μονάδων.

Οι διοικήσεις των τραπεζών εκτιμούν ότι η προσαρμογή του μοντέλου τους απαιτεί την απομάκρυνση έως και 10.000 εργαζομένων έως και το 2021 και τη μείωση του δικτύου τους κατά τουλάχιστον 750 καταστήματα. Πρόκειται για στόχους που δύσκολα θα επιτευχθούν δίχως την καταγγελία συμβάσεων.

Όπως σημειώνει τραπεζικό στέλεχος, τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου δεν μπορούν πλέον να αποδώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς όσοι ήθελαν να αποχωρήσουν το έχουν ήδη κάνει.

Σανίδα σωτηρίας για τους εργαζομένους μπορεί να αποτελέσει η απορρόφησή τους από τις εταιρείες διαχείρισης επισφαλειών που αποκτούν «κόκκινα» δάνεια, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να μπορεί να δώσει συνολική λύση στο πρόβλημα.

Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται άλλοι«αναίμακτοι» τρόποι μείωσης του μισθολογικού κόστους, όπως, για παράδειγμα, η εθελοντική άδεια άνευ αποδοχών ή η μερική απασχόληση.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024