Στα άκρα φαίνεται ότι οδηγείται η κόντρα του προέδρου της ΠΓΔΜ, Γκεόργκι Ιβάνοφ και του πρωθυποργού, Ζόραν Ζάεφ με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία κλυδωνίζει το πολιτικό σκηνικό της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MIA, ο Γενικός Εισαγγελέας της ΠΓΔΜ, διέταξε προκαταρκτική έρευνα εις βάρος του προέδρου της χώρας.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, η δικαστική διερεύνηση, ξεκίνησε έπειτα από δύο ανώνυμες καταγγελίες και αφορά στην εις διπλούν παραβίαση του Συντάγματος της χώρας αναφορικά με τη μη υπογραφή τόσο του Διατάγματος για τη Γλώσσα, όσο και της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Έχουμε ζητήσει πληροφορίες από τη Βουλή και το προεδρικό γραφείο σχετικά με τις ημερομηνίες των αποφάσεων και τους λόγους για τους οποίους δεν υπογράφηκαν» ανακοίνωσε η Εισαγγελία.

Σκοπός της έρευνας είναι να εξακριβωθεί κατά πόσον οι διάδικοι έχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που να δικαιολογούν δικαιολογούν περαιτέρω ποινικές διαδικασίες εναντίον του Ιβάνοφ.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Πρόεδρος Ιβανόφ είχε αρνηθεί να υπογράψει το διάταγμα για νόμο που θα επικύρωνε τη συμφωνία μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας, το οποίο εν τέλει εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο στις 20 Ιουνίου.

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, τότε είχε πει πως δεν υπογράφει το διάταγμα αφού «ενεργεί πάντα με υπευθυνότητα, ασκώντας τα δικαιώματά του και τα καθήκοντά του στο πλαίσιο του Συντάγματος, των νόμων και των συμφερόντων της χώρας».

«Η συμφωνία με την Ελλάδα είναι επιζήμια για τη »Μακεδονία» και αποτελεί μια προσωπική απόφαση και ευθύνη του πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ και του ΥΠΕΞ, Νίκολα Ντιμιτρόφ» είχε τονίσει ο Ιβάνοφ.

Στη συνέχεια είχε πει πως «η συμφωνία είναι επιβλαβής και αποτελεί μοναδική περίπτωση στην ιστορία της ανθρωπότητας, η οποία παραβιάζει το Σύνταγμα και τους νόμους και πέρασε με αδιαφανή τρόπο».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο