Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεκτό το αίτημα εξέτασης της σορού Κατσίφα από έλληνα ιατροδικαστή

Δεκτό το αίτημα εξέτασης της σορού Κατσίφα από έλληνα ιατροδικαστή

Εγκρίθηκε, μετά από παρέμβαση του ελληνικού προξενείου, το αίτημα της οικογένειας για εξέταση της σορού του 35χρονου ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα από Έλληνα ιατροδικαστή

Εγκρίθηκε, μετά από παρέμβαση του ελληνικού προξενείου, το αίτημα της οικογένειας για εξέταση της σορού του 35χρονου ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα από Έλληνα ιατροδικαστή.

Η οικογένεια είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή την πραγματοποιηθεί πραγματογνωμοσύνη και από Έλληνα ιατροδικαστή, ωστόσο οι αλβανικές αρχές αρνούνταν να δώσουν την άδεια, επικαλούμενες γραφειοκρατικούς λόγους.

Τελικά, το αίτημα εγκρίθηκε μετά από παρέμβαση του ελληνικού προξενείου.

Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας με τους φίλους και την οικογένεια του 35χρονου να καταγγέλλουν ότι έπεσε θύμα «στημένης ενέργειας» από την αλβανική αστυνομία, αφού αναφέρουν ότι ήταν ζωντανός την ώρα που έπεσε στα χέρια των δυνάμεων ασφαλείας.

Το βίντεο – ντοκουμέντο

Χθες ήρθε στο φως της δημοσιότητας βίντεο-ντοκουμέντο από τη στιγμή της «μάχης» του Κωνσταντίνου Κατσίφα, με την αλβανική αστυνομία.

Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το OPEN, το οποίο έχει τραβηχτεί από το καφενείο του χωριού, ακούγονται πυροβολισμοί, ενώ στη συνέχεια φαίνεται ο Κατσίφας να προσπαθεί να διαφύγει από τους αστυνομικούς που τον καταδιώκουν.

Φαίνεται να κρατάει το καλάσνικοφ και με τα δύο χέρια, ενώ προσπαθεί να βρει καταφύγιο πίσω από σταθμευμένα αυτοκίνητα, τη στιγμή που ακούγονται αλλεπάλληλα πυρά.

Μαρτυρίες για εν ψυχρώ δολοφονία

Η εικόνα παραμένει θολή για το πώς ξεκίνησε το περιστατικό το οποίο οδήγησε στην συμπλοκή στο υδραγωγείο του χωριού Βουλιαράτες όπου ο ομογενής κατέφυγε, ενώ τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι μαρτυρίες που αναφέρουν ότι ο Κωνσταντίνος Κατσίφας συνελήφθη ζωντανός και μετά «εκτελέστηκε».

Στο πλαίσιο αυτό, ο γιατρός και φίλος του, Π. Πάπιστας, μέλος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτικού Αγώνα υπογράμμισε ότι οι αλβανικές αρχές θα μπορούσαν απλά να τον είχαν συλλάβει, γιατί δεν είχε πού να κρυφτεί σε αυτό το κορφοβούνι και ήταν περικυκλωμένος από παντού. Τόνισε δε, ότι τον έσυραν 70 με 80 μέτρα και στη συνέχεια του έδωσαν τη χαριστική βολή.

«Πάνω [στο βουνό] βρήκαμε τον τρόπο με τον οποίο εκτελέστηκε -γιατί περί εκτελέσεως πρόκειται. Αφού τραυματίστηκε βαριά, θα πρέπει να σβαρνίστηκε για 60 με 70 μέτρα πάνω στο χώμα, γιατί φαίνονται τα ίχνη από αίμα σε διάφορες πέτρες και, όπως μετέδωσαν τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, λίγο πριν εκτελεστεί, και φώναξε «ζήτω η Ελλάς, ζήτω ο ελληνισμός», κάπου εκεί εκτελέστηκε κιόλας. Του δόθηκε η χαριστική βολή» δήλωσε ο γιατρός.

Αναφερόμενος στις μέρες που προηγήθηκαν, ο κ. Πάπιστας είπε ότι η αλβανική αστυνομία είχε φροντίσει να υπάρχει μια εσωτερική ένταση στον Κωνσταντίνο. Όταν ξεκίνησε ο σημαιοστολισμός τον είχαν στοχοποιήσει και τον προειδοποιούσαν ότι θα κατεβάσουν τις σημαίες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και  ο πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, Μπάμπης Καραθάνος. «Υπάρχουν μαρτυρίες ότι επρόκειτο για εν ψυχρώ εκτέλεση και την καταγγέλλουμε» λέει, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα».

«Ο Κωνσταντίνος περικυκλώθηκε, συνελήφθη ζωντανός, καταδιωκόμενος από άνδρες των ειδικών δυνάμεων, και δολοφονήθηκε. Τα αίματα στην παλιά δεξαμενή δείχνουν ότι προφανώς είχε χτυπηθεί και όλα δείχνουν ότι τον έσυραν αιμόφυρτο σαν το σκυλί 100 μέτρα πιο πάνω στη βουνοπλαγιά» συμπληρώνει ο ίδιος.

Το ενδεχόμενο οι αλβανικές Αρχές να «έστησαν» ανταλλαγή πυρών στη βουνοπλαγιά αφήνει ανοικτό και ο πρώην πρόεδρος της «Ομόνοιας», Λεωνίδας Παππάς, ο οποίος γνώριζε προσωπικά τον 35χρονο.

«Δεν ξέρω πού βρήκε το όπλο ο Κωνσταντίνος, αλλά αν είχε πρόθεση να σκοτώσει μπορούσε να το κάνει όταν είχε απέναντί του ομάδα αστυνομικών. Δεν το έκανε. Κατέφυγε στην πλαγιά, η οποία παρεμπιπτόντως είναι εντελώς «γυμνή» και υπάρχει μόνο η παλιά δεξαμενή νερού. Υπήρχε τρόπος να συλληφθεί» λέει, μιλώντας στα «Νέα» και προσθέτει:

«Ανθρωποι που ανέβηκαν στο σημείο εκτιμούν ότι οι αστυνομικοί ίσως τον έσυραν. Πρέπει άμεσα να ξεκαθαριστεί τι είδους συμπλοκή υπήρξε. Ο Κωνσταντίνος δεν προκάλεσε ποτέ. Εξέφραζε ανοιχτά την υπερβολική αγάπη του για την πατρίδα, αλλά ούτε ακραίος ήταν, ούτε έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα. Φρόντιζε πάντα να ανεμίζουν ελληνικές σημαίες στο χωριό».

«Επίτηδες εκτέλεσαν τον γιο μου»

«Αν έκανε το παιδί μου τίποτα, υπήρχε η δικαιοσύνη» δήλωσε η μητέρα του Κωνσταντίνου Κατσίφα. «Κανένας δεν μας εξηγεί τίποτα. Το παιδί μου δεν είχε μπλεξίματα με την αστυνομία, απλά σήκωνε τη σημαία για την Ελλάδα» είπε η μητέρα του, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, και κάνοντας λόγο για «επίτηδες εκτέλεση» του γιου της.

Ούσα εμφανώς συγκλονισμένη από τον θάνατο του παιδιού της, η κ. Κατσίφα δήλωσε πως «δεν χωνεύουν την Ελλάδα εδώ. Το παιδί μου ήθελε τη μάνα-Ελλάδα», ενώ περιέγραψε την έφοδο των αλβανικών αρχών στο σπίτι της λίγη ώρα μετά το περιστατικό.

Σύμφωνα με την ίδια, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας «ερχόταν εδώ τα τελευταία 5-6 χρόνια και σήκωνε σημαίες και στόλιζε το χωριό για τους ήρωές μας». Όπως υποστήριξε, όσα συνέβησαν έγιναν «πρώτα για τον εκφοβισμό της ελληνικής κοινότητας», καταγγέλλοντας ότι «ήθελαν να λυγίσουν το παιδί μου».

Ωστόσο, η ίδια διεμήνυσε ότι «θα είμαι δυνατή για την Ελλάδα και τη Βόρεια Ήπειρο».

Όσον αφορά την εξέλιξη των ερευνών, η μητέρα του Κωνσταντίνου Κατσίφα επιβεβαίωσε ότι «θα έρθει έλληνας πραγματογνώμονας. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μας βοηθήσουν για να λάμψει η αλήθεια και να αναπαυθεί η ψυχή του παιδιού μου».

Αποκάλυψε, τέλος, ότι «εγώ του τα έλεγα να προσέχει αλλά αυτός δεν φοβόταν και μου έλεγε δεν κάνω τίποτα».

Στην Αλβανία δικηγόρος για να συνδράμει την οικογένεια

Στην Αλβανία έχει μεταβεί ο δικηγόρος που θα συνδράμει στην οικογένεια καθώς οι συγγενείς του 35χρονου θα κινηθούν νομικά κατά της αστυνομίας. Ο δικηγόρος Κώστας Γιοβανόπουλος περιέγραψε ένα «θολό» τοπίο ως προς την πορεία της υπόθεσης λέγοντας πως δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση.

Ο κ. Γιοβανόπουλος έχει ήδη μιλήσει με την οικογένεια του Κατσίφα και ανέφερε ότι «δεν έχουμε κάποια επίσημη ενημέρωση, δεν έχει κλείσει ούτε ανοίξει ο φάκελος».

Υπογράμμισε επίσης ότι οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες και διαφέρουν από πηγή σε πηγή, χωρίς καμία από αυτές να είναι από επίσημα «χείλη». Επιβεβαίωσε επίσης ότι η οικογένεια έχει «φρενάρει» τη διαδικασία ταφής.

«Είμαι συγκρατημένος, σε ξένο έδαφος, δεν μπορώ να πω όλα αυτά που θέλω», είπε με νόημα ο κ. Γιοβανόπουλος, και τόνισε ότι, «πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε να συνεχίσει ήσυχα ο βίος των ανθρώπων που θα μείνουν πίσω, όταν τα κανάλια και εμείς οι δικηγόροι θα φύγουμε». «Η σπέκουλα ελλοχεύει στην κάθε γωνιά αυτής της υπόθεσης», συμπλήρωσε.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024