Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξεκινά τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ο «Πορθητής»

Ξεκινά τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο ο «Πορθητής»

Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αρέσκεται στους συμβολισμούς, επέλεξε την 29η Οκτωβρίου, καθότι αύριο είναι η 95η επέτειος από την ίδρυση του τουρκικού κράτους

Κρίσιμη αναμένεται να είναι η τρέχουσα εβδομάδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Τουρκία βγάζει στην Ανατολική Μεσόγειο τον «Πορθητή» και ξεκινά την πρώτη του γεώτρηση τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αρέσκεται στους συμβολισμούς, επέλεξε την 29η Οκτωβρίου, καθότι αύριο είναι η 95η επέτειος από την ίδρυση του τουρκικού κράτους. Η πρώτη γεώτρηση, κατά την οποία θα δοκιμαστούν οι δυνατότητες τόσο του γεωτρύπανου, όσο και του πληρώματος θα πραγματοποιηθεί στα ανοικτά της Αττάλειας πολύ κοντά στις νοτιοανατολικές ακτές της Τουρκίας.

Σύμφωνα δε, με τα όσα μεταδίδονται στην Τουρκία, η όλη επιχείρηση θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα. Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, στο πρώτο αυτό ταξίδι του «Πορθητή» θα συμμετάσχει και ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, με τη συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Την ίδια στιγμή, κάνοντας πράξη τις εξαγγελίες τούρκων αξιωματούχων το προηγούμενο διάστημα, η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) προχώρησε στην αγορά και δεύτερου πλωτού γεωτρύπανου, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 262.5 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak.

Πρόκειται για το «Deepsea Metro I» και, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, λόγω των αυξημένων αναγκών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο «ήρθε και αδελφάκι για το γεωτρύπανο Πορθητής» και πως «παρά στις πιθανές διεθνείς πιέσεις η Τουρκία θα στείλει και δεύτερο γεωτρύπανο στη ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, για κάποιο διάστημα δεν είχε ανακοινωθεί ο αγοραστής του «Deepsea Metro I» αλλά στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι ο αγοραστής είναι η ΤΡΑΟ. Κατασκευάστηκε το 2011 από τη «Hyundai Heavy Endüstri» και έπειτα αγοράστηκε από την εταιρεία «Odjfell». Το σκάφος είχε παρουσιάσει στο Βιετνάμ προβλήματα και αποσύρθηκε μέχρι το 2017 για εργασίες συντήρησης.

Η Yeni Safak αναφέρει ότι το νέο γεωτρύπανο θα αποτελέσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την Τουρκία για γεωτρήσεις τόσο στην ανατολική Μεσόγειο όσο και στο Αιγαίο και με το που θα καταπλεύσει στην Τουρκία θα κάνει γεωτρήσεις μαζί με τον Πορθητή σε περισσότερες περιοχές.

Διαβάστε επίσης:

Ο φόβος «θερμού» επεισοδίου με την Τουρκία, η σύγκρουση για την ΑΟΖ και η… απόβαση του «Πορθητή»

Ο «Πορθητής» βγαίνει στο Αιγαίο, ο Ερντογάν θέλει τα πετρέλαια

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024