Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η κυβέρνηση της αποχής

Η κυβέρνηση της αποχής

Μας κυβερνούν το 21,5% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας και το 2% έχει το θράσος να λέει πως διορίζει υπουργούς.

«Μανούσο τι κάνεις;». Πάτησα για πολλοστή φορά το κουμπί για να ακούσω το ίδιο τροπάρι.
Εδώ και τρία χρόνια ο Μανούσος αναθεματίζει και καταριέται την ώρα και τη στιγμή που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ. Κοσμηματοπώλης σε συνοικία μεροκαματιάρηδων, παλεύει με αξιοπρέπεια για τον επιούσιο. Βγάζει ένα πενιχρό μεροκάματο διορθώνοντας απομεινάρια άλλων εποχών.

Ο Μανούσος ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015. Είχε πιστέψει πως θα συνέβαλλε κι αυτός στο μπουρίνι των φρέσκων ιδεών του Φλαμπουράρη, του Δραγασάκη, του Κοτζιά. Πως θα βοηθούσε κι αυτός να φυσήξει ο άνεμος της πολακικής κάθαρσης. Πως θα συναινούσε ώστε οι σύγχρονες πασιονάριες του no pasaran, όπως έλεγαν και στα χωριά τους, να κάνουν πράξη τις διαδικτυακές διακηρύξεις τους.

Το τζετ λαγκ που προκαλεί το ταξίδι από τη φαντασίωση στην πραγματικότητα μαύρισε τη σκέψη του. Οταν ήρθε ο Σεπτέμβριος θέλησε να τους τιμωρήσει και επέλεξε να μην ψηφίσει. Το λέει ακόμα και σήμερα με καμάρι. «Εγώ δεν τους ψήφισα τη δεύτερη φορά».
Σαν τον Μανούσο ήταν χιλιάδες αυτοί που δεν πήγαν να ψηφίσουν «για να τους τιμωρήσουν».
Από τους 9.913.609 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ψήφισαν οι μισοί: 5.567.930, ήτοι 56,16%.

Ηταν η μεγαλύτερη αποχή της Μεταπολίτευσης. Πώς ερμηνεύεται όμως η άρνηση της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία;
Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 1.926.526 ψήφους. Με αναγωγή στους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, το πραγματικό ποσοστό του είναι 19,54%.

Η αποχή ωστόσο το εκτόξευσε στο 35,46%. Τους Ανεξάρτητους Ελληνες τους ψήφισαν 200.532 πολίτες, όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης τον Ιανουάριο του 2015 συγκέντρωσε 135.000 σταυρούς. Στο σύνολο όσων είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν το ποσοστό των ΑΝΕΛ είναι 2,02% αλλά η αποχή το αύξησε στο 3,69%.

Με άλλα λόγια μας κυβερνούν το 21,5% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας και το 2% έχει το θράσος να λέει πως διορίζει υπουργούς.

Αυτό το νόημα έχει ο ευτελισμός της πολιτικής και το τσουβάλιασμα των εκπροσώπων της. Να απομακρύνονται οι πολίτες από τις κάλπες για να μπορούν να καρπώνονται την εξουσία οι λίγοι, οι οποίοι χωρίς αιδώ κουνούν αργότερα το δάκτυλο με περίσσιο θράσος. Κι εμείς νομίζουμε πως τους τιμωρούμε.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024