Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Φρένο» από Βρυξέλλες στις προεκλογικές υποσχέσεις Τσίπρα

«Φρένο» από Βρυξέλλες στις προεκλογικές υποσχέσεις Τσίπρα

Αυτό που φαίνεται στον ορίζοντα είναι ότι όσο πλησιάζει η καθοριστική ημερομηνία για τις τελικές αποφάσεις, που δεν είναι άλλη από τις 3 Δεκεμβρίου (Eurogroup), οι δανειστές θα πιέζουν για περιορισμό του πακέτου των αντιμέτρων

Aυστηρούς όρους με περικοπές στις προσλήψεις στο Δημόσιο, στα κοινωνικά μέτρα (επίδομα ενοικίου, σχολικά γεύματα, παιδικούς σταθμούς) και στις υποσχέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για μείωση των εισφορών απαιτούν οι Βρυξέλλες προκειμένου να δώσουν το πράσινο φως για να μην περικοπούν οι συντάξεις.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μετά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη και αποτελεί προάγγελο εξελίξεων, σημείωναν ότι δεν υπήρξε αρνητικό κλίμα ή πολύ περισσότερο «βέτο» στην αναστολή του μέτρου μείωσης των συντάξεων, αλλά όλοι ζητούσαν στοιχεία επί στοιχείων για το κόστος της μη εφαρμογής του μέτρου και τις εναλλακτικές λύσεις που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση.

Ωστόσο, αυτό που φαίνεται στον ορίζοντα είναι ότι όσο πλησιάζει η καθοριστική ημερομηνία για τις τελικές αποφάσεις, που δεν είναι άλλη από τις 3 Δεκεμβρίου (Eurogroup), οι δανειστές θα πιέζουν για περιορισμό του πακέτου των αντιμέτρων, το οποίο με τα σημερινά δεδομένα εξαντλείται σε επίπεδο προθέσεων σε τρεις παρεμβάσεις: στη μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019, στην ψαλιδισμένη επιδότηση ενοικίου και στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και στην επιδότηση των νέων.

Οι δανειστές εκτιμούν πως η μη εφαρμογή των προνομοθετημένων περικοπών το 2019 σε συνδυασμό με την υλοποίηση των αντιμέτρων οδηγεί σε δημοσιονομικό κενό 300 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών προωθεί επίσημο αίτημα στους θεσμούς -που έρχονται στην Αθήνα-, για περισσότερες δόσεις και ακύρωση αναγκαστικών μέτρων (ξεμπλοκάρισμα λογαριασμών και ΑΦΜ) για όλους όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση ή πληρώσουν το 25% της οφειλής τους  σε μια προσπάθεια να γεμίσουν τα δημόσια ταμεία.

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του «Βήματος»

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024