Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ξετυλίγεται το κουβάρι με τα τρομοδέματα στις ΗΠΑ εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας

Ξετυλίγεται το κουβάρι με τα τρομοδέματα στις ΗΠΑ εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας

Την ίδια στιγμή οι εμπειρογνώμονες κάνουν λόγο για προσπάθεια εκφοβισμού και όχι απόπειρα ανθρωποκτονίας, αφού κανένας από τους εκρηκτικούς μηχανισμούς δεν εξερράγη

Στη Φλόριντα επικεντρώνονται οι έρευνες που διεξάγουν οι αμερικανικές αρχές για τα τρομοδέματα που στάλθηκαν σε κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών και σε επικριτές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας σπείρει τον τρόμο στις ΗΠΑ τις τελευταίες μέρες.

Σύμφωνα με όσα είπε πηγή των αμερικανικών αρχών, όλα τα ύποπτα πακέτα που έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής έχουν περάσει από τα αμερικανικά ταχυδρομεία.

Την ίδια στιγμή οι εμπειρογνώμονες κάνουν λόγο για προσπάθεια εκφοβισμού και όχι απόπειρα ανθρωποκτονίας, αφού κανένας από τους εκρηκτικούς μηχανισμούς δεν εξερράγη. Μια εξέλιξη που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και γεννά πολλά ερωτήματα, μιας και ήρθε μόλις δύο εβδομάδες πριν τις ενδιάμεσες εκλογές, τη στιγμή που όλοι οι παραλήπτες είναι είτε εξέχουσες προσωπικότητες του Δημοκρατικού κόμματους, είτε άνθρωποι που έχουν μιλήσει ανοιχτά κατά του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι για το κατά πόσον ευθύνεται ένα πρόσωπο ή μια ομάδα για την αποστολή των δεμάτων αυτών. Οι αστυνομικές αρχές αναλύουν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς αναζητώντας στοιχεία που θα μπορούσαν να δώσουν κάποιες απαντήσεις.

«Αυτό που ήθελαν να κάνουν ήταν να τρομάξουν τον κόσμο, να προκαλέσουν ταραχή, όχι απαραιτήτως να βλάψουν κάποιον, επειδή αν ήθελαν να βλάψουν ανθρώπους, οι βόμβες θα είχαν εκραγεί», υποστήριξε ο Μάθιου Μπράντλεϊ, πρώην πράκτορας στη CIA και νυν σύμβουλος για θέματα ασφάλειας στην International SOS & Control Risks.

«Η προσωπική μου αίσθηση είναι ότι πρόκειται για κάποιον παλαβό και όχι για κάποια οργάνωση που προσπαθεί να πετύχει κάτι. Εμπαθής, κακός, κακεντρεχής. Κάτι απ’ όλα αυτά», σχολίασε η καθηγήτρια χημείας στο Πανεπιστήμιο του Ρόουντ Άιλαντ, Τζίμι Όξλεϊ, που είναι ειδική στις εκρηκτικές ύλες.

Σύμφωνα με την Όξλεϊ ο ύποπτος μπορεί να είναι ένας μοναχικός βομβιστής, ωστόσο για τον Μπράντλεϊ στην υπόθεση έχουν εμπλακεί πολλά πρόσωπα επειδή «είναι δύσκολο να συντονίσεις τις ταχυδρομικές παραδόσεις μόνος σου».

Ένα ύποπτο δέμα που εστάλη στον Μπάιντεν βρέθηκε σε ταχυδρομείο στην κομητεία Νιου Καστλ στο Ντέλαγουερ, όπως είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ένας αξιωματούχος της ομοσπονδιακής αστυνομίας. Το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC μετέδωσε ότι ένα δεύτερο ύποπτο δέμα επίσης ανακαλύφθηκε.

Ο ντε Νίρο, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε όταν απευθύνθηκε με υβριστικούς χαρακτηρισμούς στον Τραμπ στην τελετή των βραβείων Τόνι τον περασμένο Ιούνιο, βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Ένα ύποπτο δέμα, παρόμοιο με εκείνα που εστάλησαν σε Δημοκρατικούς εντοπίστηκε σήμερα το πρωί στα γραφεία στη Νέα Υόρκη της εταιρείας παραγωγής που ίδρυσε ο Αμερικανός ηθοποιός. Το δέμα που εστάλη στον ντε Νίρο περιείχε επίσης έναν εκρηκτικό μηχανισμό.

Όλα τα πρόσωπα που βρέθηκαν στο στόχαστρο έχουν αποδοκιμαστεί έντονα από δεξιούς, μεταξύ αυτών ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, η πρώην υπουργός Εξωτερικών της χώρας και υποψήφια για την προεδρία, Χίλαρι Κλίντον, και ο γενικός εισαγγελέας επί Ομπάμα, Έρικ Χόλντερ.

Επίσης, στους παραλήπτες βρίσκονται ο πρώην διευθυντής της CIA, Τζον Μπρέναν, ο δωρητής του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζορτζ Σόρος και η βουλευτίνα από την Καλιφόρνια, Μαξίν Ουότερς, που ασκεί συχνά κριτική στον μεγιστάνα. Δύο δέματα εστάλησαν στην Ουότερς, την οποία ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει «πρόσωπο εξαιρετικά χαμηλού IQ».

Ακόμα, εκρηκτικός μηχανισμός εστάλη και στο τηλεοπτικό δίκτυο, CNN, το οποίο πολλάκις έχει κατακρίνει τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την πολιτική του και τον τρόπο διακυβέρνησης του.

Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Πολλοί πολιτικοί, μεταξύ αυτών ο ηγέτης της πλειοψηφίας στην αμερικανική Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, καθώς και ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, χαρακτήρισαν τα τρομο-δέματα τρομοκρατική ενέργεια.

«Κάποιος επιχειρεί να μας τρομοκρατήσει. Κάποιος επιχειρεί να καταστείλει τις φωνές σε αυτήν την χώρα χρησιμοποιώντας βία» τόνισε ο ντε Μπλάζιο.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο σχολίασε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι όσα περισσότερα πακέτα εντοπίζουν οι αρχές, τόσο πιο γρήγορα θα φτάσουν στα ίχνη των δραστών. Εκτίμησε ότι θα υπάρξουν και άλλα τέτοια δέματα και ότι στόχος τους είναι να προκαλέσουν φόβο.

«Είναι βόμβες, ικανές να εκραγούν. Δεν εξερράγησαν. Αυτό έγινε σκόπιμα ή τυχαία;» διερωτήθηκε.

Ο Τραμπ… πέρα βρέχει

Την ίδια στιγμή ο Τραμπ, κατηγορεί τα… ΜΜΕτα ότι υποκινούν την οργή και την πολιτική ρητορική του μίσους.

«Ένα μεγάλο μέρος του Θυμού που βλέπουμε σήμερα στην κοινωνία μας έχει προκληθεί από τη σκόπιμα λανθασμένη και ανακριβή δημοσιογραφία των Παραδοσιακών ΜΜΕ στην οποία αναφέρομαι ως Ψεύτικες Ειδήσεις», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter. «Έχει γίνει τόσο κακό και μισητό που ξεπερνάει κάθε περιγραφή. Τα Παραδοσιακά ΜΜΕ πρέπει να καθαρίσουν τα του οίκου τους, ΓΡΗΓΟΡΑ!»

«Η πολιτική βία δεν έχει θέση στις ΗΠΑ» ήταν το μήνυμα του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη στον Λευκό Οίκο.

Επίσης, στα πλάισια συγκέντρωσης στο Ουισκόνσιν, είπε ότι η κυβέρνησή του θα διεξάγει μια «επιθετική έρευνα».

«Οποιαδήποτε ενέργεια ή απειλή πολιτικής βίας συνιστά επίθεση εναντίον της ίδιας της δημοκρατίας μας» είπε.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα ο μεγιστάνας ένωσε τη φωνή του με άλλα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων και κατηγόρησαν τους Δημοκρατικούς ότι ενθαρρύνουν τις τακτικές του «όχλου», εξήρε έναν υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων για τη Γερουσία στη Μοντάνα, ο οποίος επιτέθηκε σε δημοσιογράφο κατά την διάρκεια της εκστρατείας του 2017.

Σφοδρή αντίδραση των Δημοκρατικών

Η αποστολή των τρομοδεμάτων πυροδότησε σφοδρή αντίδραση των Δημοκρατικών καθώς οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των Δημοκρατικών στο αμερικανικό Κογκρέσο κατηγόρησαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι «εγκρίνει» τη βία, με αφορμή την αποστολή αυτοσχέδιων βομβών.

Διαβάστε επίσης:

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024