Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων – και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία – η πρόταση για την υλοποίηση του Δικτύου Ποδηλατόδρομων της Αθήνας.

Με την έγκριση της σχετικής μελέτης προβλέπεται η δημιουργία ποδηλατόδρομων τόσο σε γειτονιές όσο και στο Κέντρο της Πρωτεύουσας.

Συγκεκριμένα, ποδηλατόδρομους θα αποκτήσουν η 1η , 3η , 6η και 7η Δημοτικές Κοινότητες.

Η Αθήνα ήταν έως σήμερα η μοναδική πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είχε δίκτυο ποδηλατόδρομων.

Το δίκτυο ποδηλατόδρομων που θα υλοποιηθεί θα συνδέεται με το Μητροπολιτικό Δίκτυο Ποδηλατόδρομων, όπως προβλέπεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Αθηναίων επιχειρεί εμπράκτως την ένταξη του ποδηλάτου στη ζωή των κατοίκων.

Πού θα γίνουν οι ποδηλατόδομοι – Οι παρεμβάσεις ανά περιοχή

1η Δημοτική Κοινότητα

Λωρίδα αποκλειστικής κυκλοφορίας ποδηλάτου: Η οδός Στουρνάρη είναι ο μοναδικός δρόμος όπου προτείνεται η κατασκευή (τουλάχιστον σε ένα τμήμα της) λωρίδας αποκλειστικής κυκλοφορίας ποδηλάτου. Το επιτρέπει το μεγάλο της πλάτος και τα γεωμετρικά της χαρακτηριστικά.

Συνύπαρξη ποδηλάτου και ι.χ. στην ίδια οδό (cycle street): Στουρνάρη, Αραχώβης, Σολωμού, Ανδρέα Μεταξά, Διδότου, Ναυαρίνου, Σκουφά, Σόλωνος, Μασσαλίας, Ηρακλείτου, Μαυρομιχάλη, Ζωοδόχου Πηγής.

3η Δημοτική Κοινότητα

Λωρίδα αποκλειστικής κυκλοφορίας ποδηλάτου: Η οδός που προτείνεται είναι η Αλκμήνης.

Συνύπαρξη ποδηλάτου και ι.χ. στην ίδια οδό (cycle street): Οδός Σφηττίων.

Προτείνεται η μετατροπή της σε cycle street στο τμήμα από Αλκμήνης έως Κειριαδών προκειμένου ο ποδηλατόδρομος της Αλκμήνης να ενωθεί με τον υλοποιημένο ποδηλατόδρομο της οδού Θεσσαλονίκης.

6η Δημοτική Κοινότητα

Λωρίδα αποκλειστικής κυκλοφορίας ποδηλάτου: Μιχαήλ Βόδα στο τμήμα από Ηπείρου έως Αγορακρίτου

Συνύπαρξη ποδηλάτου και ι.χ. στην ίδια οδό (cycle street): Προτείνεται στα οδικά τμήματα της περιοχής που περικλείεται από τις οδούς Μιχαήλ Βόδα, 3ης Σεπτεμβρίους, Αγίου Μελετίου και Ηπείρου.

7η Δημοτική Κοινότητα

Λωρίδα αποκλειστικής κυκλοφορίας ποδηλάτου: Οδός Καλλιγά.

Λωρίδα αποκλειστικής κυκλοφορίας ποδηλάτου contra flow: Οδός Μομφεράτου. Θα είναι μονής κατεύθυνσης και η άλλη κατεύθυνση θα εξυπηρετείται από cycle street.

Συνύπαρξη ποδηλάτου και ι.χ. στην ίδια οδό (cycle street): Περιοχή Πλατείας Αργεντίνικης Δημοκρατίας. Μαυρομιχάλη, Ζωναρά, Διγενή Ακρίτα, Μομφεράτου.

Τι παρεμβάσεις θα γίνουν

  • Προέκταση πεζοδρομίων
  • Τοποθέτηση πικτογράμματος με το σήμα ποδηλάτου ανά 15μ. ανά 4 μ. στις διασταυρώσεις
  • Διαγράμμιση σε σχήμα τετραγώνου κόκκινου χρώματος (Cycle Box) στις διασταυρώσεις με φανάρια για την αναμονή των ποδηλάτων
  • Τοποθέτηση πρόσθετου σηματοδότη για το ποδήλατο στα φανάρια. Η πράσινη ένδειξή του θα ανάβει 5 δευτερόλεπτα νωρίτερα για τα ποδήλατα σε σύγκριση με το πράσινο για τα οχήματα.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο