Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Το «plan B» Τσίπρα για κυβέρνηση χωρίς τους ΑΝΕΛ και με «πρόθυμους» βουλευτές

Το «plan B» Τσίπρα για κυβέρνηση χωρίς τους ΑΝΕΛ και με «πρόθυμους» βουλευτές

Αν ισχύσουν όσα λέει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση - τουλάχιστον με την παρούσα μορφή - έχει ημερομηνία λήξης και αυτή προσδιορίζεται τον Φεβρουάριο με Μάρτιο, όταν και υπολογίζεται να έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών

Εναλλακτικό σχέδιο προκειμένου να εξασφαλιστεί πλειοψηφία όταν και αν κάνει πράξη την απειλή του για αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό  ο υπουργός Άμυνας, καταστρώνει το Μαξίμου.

Το νέο «πολιτικό πυροτέχνημα» Καμμένου για αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση όταν θα έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, θα δημιουργήσει νέα δεδομένα καθώς το Μαξίμου θα πρέπει να ρίξει τα «δίχτυα» του σε άλλα κόμματα και σε ανεξάρτητους βουλευτές, αν δεν θέλει να πάει σε πρόωρες εκλογές.

Αν ισχύσουν όσα λέει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση – τουλάχιστον με την παρούσα μορφή – έχει ημερομηνία λήξης και αυτή προσδιορίζεται τον Φεβρουάριο με Μάρτιο, όταν και υπολογίζεται να έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών.

Βάσει των σημερινών δεδομένων, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 145 βουλευτές στους οποίους το Μαξίμου προσθέτει όσους φέρεται να έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση ή αφήνουν να εννοηθεί ότι θα το πράξουν εάν παραστεί ανάγκη και αποχωρήσουν μαζικά οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Προκειμένου να μπορέσει η κυβέρνηση να εξαντλήσει τη θητεία θα πρέπει – ανεξάρτητα με την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών όπου τα πράγματα είναι πιο απλά – να βρει άλλους έξι βουλευτές.  Έτσι αρκετοί είναι αυτοί που προσθέτουν  τον νυν βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλο. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο βουλευτής των ΑΝΕΛ που – όπως έχει δηλώσει αποτελεί ξένο σώμα στους ΑΝΕΛ – έχει πει πως θα ψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών και θα παραδώσει την έδρα του. Αν συμβεί αυτό, πρώτος επιλαχών είναι ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ ο οποίος βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με τον Πάνο Καμμένο.

Ως εκ τούτου, σε περίπτωση αποχώρησης του Παπαχριστόπουλου, ο Κουίκ θα στηρίξει εκτός απροόπτου την προσπάθεια για επίτευξη πλειοψηφίας.

Ακόμη, η Έλενα Κουντουρά – το όνομα της οποίας ακούστηκε μάλιστα και κάποια στιγμή για την υποψηφιότητα του δήμου της Αθήνας – αν και δεν έχει τοποθετηθεί δημοσίως πιστεύεται από αρκετούς ότι θα μπορούσε να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση ακόμη και αν ο Πάνος Καμμένος έδινε το σύνθημα της αποχώρησης.

Ερωτηματικό παραμένει για το τι θα κάνει ο Κώστας Ζουράρις. Η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα  η οποία βρέθηκε στην κυβέρνηση μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό, έχει αφήσει ορθάνοιχτο «παράθυρο» ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών και με δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός της έδωσε υπουργική καρέκλα πιθανολογείται ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση με την ψήφο της αν αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ.

«Γρίφο», αποτελεί η στάση που θα κρατήσουν ο Χάρης Θεοχάρης και ο Σπύρος Δανέλλης με τον τελευταίο να έχει ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Τοίχος» από Ποτάμι για ενδεχόμενη στήριξη της κυβέρνησης

Ο επικεφαλής του Ποταμιού πάντως, Σταύρος Θεοδωράκης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι το Ποτάμι δεν συμμετέχει σε σενάρια στήριξης της κυβέρνησης, είτε αυτό αφορά ψήφο εμπιστοσύνης, είτε οτιδήποτε. «Αυτό για εμάς δεν υπάρχει. Υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις των οργάνων ότι δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν στηρίζουμε δηλαδή από τη θέση της συμπολίτευσης. Το αν θα συμφωνήσουμε για ένα νομοσχέδιο που αφορά τα κοινωνικά δικαιώματα ή που αφορά ένα θέμα της περιφέρειας ή ένα εθνικό θέμα, αυτό είναι κάτι διαφορετικό και είναι κάτι που πρέπει να συνηθίζουμε στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας να το κάνουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Only in

Το μεταναστευτικό, η Ακροδεξιά και η κρίση ταυτότητας της Ευρώπης

Όταν η πολυθρύλητη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» μπαίνει για πολλοστή φορά στο «ζύγι» της δυστοπικής μικροπολιτικής

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024