Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μακεδονικό : Βρήκε τις 80 ψήφους ο Ζάεφ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Μακεδονικό : Βρήκε τις 80 ψήφους ο Ζάεφ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Μετά από συνεχείς αναβολές και όργιο φημών για δωροδοκίες βουλευτών, διενεργήθηκε ηλεκτρονική ψηφοφορία με συνοπτικές διαδικασίες

Μετά από συνεχείς αναβολές και όργιο φημών για δωροδοκίες βουλευτών της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, διενεργήθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής ηλεκτρονική ψηφοφορία με συνοπτικές διαδικασίες. Το αποτέλεσμα έδωσε στον Ζόραν Ζάεφ τις 80 πολυπόθητες ψήφους για να περάσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση και να εφαρμόσει την Συνθήκη των Πρεσπών.

Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης Ζάεφ για να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό σημαίνει πως την πρόταση υπερψήφισαν και και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Με την αλλαγή του ονόματος θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, η οποία ήταν ηλεκτρονική, οι βουλευτές του VMRO-DPMNE, σηκώθηκαν από τις θέσεις τους (απόσπασμα από το 03:58) και στάθηκαν στο πλάι της αίθουσας, ώστε να φανεί ποιοι ήταν οι βουλευτές που τελικά είπαν «Ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Στη συνέχεια, ωστόσο, το VMRO ζήτησε επανάληψη της διαδικασίας ονομαστικά, όπου και πάλι 80 βουλευτές ψήφισαν θετικά.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα meta.mk, οι βουλευτές του του VMRO-DPMNE που στήριξαν τον Ζόραν Ζάεφ είναι οι Ελιζαμπέτα Κάντσεφσκα – Μίλεσκα (πρώην Υπουργός Πολιτισμού), Σάσο Βασίλιεφσκι, Κρστο Μούκοσκι, Λιούμπεν Αρναούντοφ, Βλάντανκα Αβίροβιτς, Εμίλια Αλεξάντροβα, Νόλα Ισμαήλοβα -Σταρόβα και Ζεκίρ Ραμτσίλοβιτς.

Гласање 61 Седница на Собрание на РМ

Δημοσιεύτηκε από MИА.mk στις Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018

Η έγκριση του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ σηματοδοτεί την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών

Με την αποψινή απόφαση, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της διαδικασίας.

Στην περίπτωση που ολοκληρωθούν οι Συνταγματικές Αλλαγές, ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καταγγελίες για δωροδοκίες βουλευτών

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε στη σκιά καταγγελιών του VMRO για εκβιασμούς, απειλές και απόπειρες χρηματισμού βουλευτών, την ώρα που ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ προσπαθούσε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων του κοινοβουλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Ζόραν Ζάεφ αρνήθηκε τις κατηγορίες και απείλησε με μηνύσεις.

Συγκεκριμένα, λίγη ώρα πριν την προγραμματισμένη έναρξη της συνεδρίασης, η οποία έχει αναβληθεί τρεις φορές από τη 13:00, ο γενικός γραμματέας της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ιγκόρ Γιανούσεφ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως χρησιμοποιεί τον κρατικό μηχανισμό για να ασκήσει τεράστιες πιέσεις στους βουλευτές, προκειμένου να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία δύο τρίτων.

Με δηλώσεις του, λίγο πριν την προγραμματισμένη έναρξη της συνεδρίασης στην Βουλή, ο Γιανούσεφ ανέφερε πως σε βουλευτή προσφέρθηκε αντάλλαγμα 2 εκατομμυρίων ευρώ ώστε να πουλήσει την ψήφο του, ενώ άλλος, είπε, έλαβε πρόταση για αμοιβή 1 εκατ. ευρώ και σε έναν τρίτο προσφέρθηκαν 250.000 ευρώ.

Ενώ λίγο μετά τις 22:00, με τη συνεδρίαση να βρίσκεται στον «αέρα», το αντιπολιτευτικό κόμμα εξέδωσε ανακοίνωση – καταπέλτη, με την οποία αναφέρει πως «η συνεδρίαση ακυρώνεται συνεχώς μέχρι να αποδώσουν καρπούς οι απειλές κατά των βουλευτών του».

Στη συνέχεια αναφέρει ότι πουθενά στον κόσμο οι βουλευτές δεν αποφασίζουν υπό τόσο μεγάλη πίεση.

«Οι απειλές, ο εκβιασμός και η δωροδοκία δεν είναι χαρακτηριστικό μιας δημοκρατικής κοινωνίας, αλλά ενός ολοκληρωτικού συστήματος», λέει, ενώ εξαπολύει δριμεία επίθεση στον Ζόραν Ζάεφ: «έχει μετατρέψει τη »Δημοκρατία της Μακεδονίας» σε κράτος τρίτου κόσμου, όπου οι νόμοι δεν εφαρμόζονται αλλά ισχύουν».

Τέλος, το VMRO-DPMNE καλεί τον εισαγγελέα να διερευνήσει όλε τις απειλές και τις πιέσεις που δέχονται οι βουλευτές του.

Το κυβερνών κόμμα προειδοποίησε πως θα απαντήσει με μηνύσεις τόσο σε βάρος του VMRO όσο και σε βάρος δύο μέσων ενημέρωσης που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση, οδηγώντας στην Δικαιοσύνη την υπόθεση.

Μάλιστα, ο Ζάεφ απάντησε με επιστολές της στα μέσα Kurir και Repoublika από τα οποία ζήτησε να ανασκευάσουν άμεσα τα καταγγελτικά δημοσιεύματά τους, αφού με τον τρόπο που είναι γραμμένα «έχουν ως μοναδικό σκοπό να διαδώσουν συκοφαντίες και ύβρεις»

Τα εν λόγω δημοσιεύματα είχε διαψεύσει νωρίτερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποζνακόφσκι.

Τα επόμενα βήματα

Για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Συντάγματος απαιτούνται ακόμα δύο ψηφοφορίες.

Η δεύτερη, όπου θα κριθούν οι ακριβείς τροποποιήσεις, απαιτεί απλή πλειοψηφία 61 εδρών. Το προτεινόμενο κείμενο πρέπει να κατατεθεί εντός 15 ημερών. Η τρίτη ψηφοφορία, όπου θα οριστικοποιηθεί η αναθεώρηση, απαιτεί εκ νέου 80 έδρες.

Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες, καθώς πριν την τελική πλειοψηφία το κείμενο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Διαβάστε επίσης:

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024