Σε έναν επικοινωνιακό πόλεμο νεύρων εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και της Ελλάδας επιδίδεται η Τουρκία, στην Ανατολική Μεσόγειο, ανεβάζοντας τους τόνους κάθε μέρα και περισσότερο.

Την Πέμπτη επιχειρήθηκε να στηθεί σκηνικό έντασης και «θερμού επεισοδίου, με τα τουρκικά ΜΜΕ, να ακολουθούν τη γραμμή του κρατικού πρακτορείου Ανατολού και να κάνουν λόγο για παρενόχληση του σεισμογραφικού ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός, από την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς». Το ΓΕΕΘΑ διέψευσε την είδηση άμεσα, σημειώνοντας ότι ναι μεν επεισόδιο δεν υπήρξε, ωστόσο η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Αγκυρας και με την παρουσία της φρεγάτας έχει στόχο να στείλει μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν θα επιτρέψει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Λευκωσία από την πλευρά της έκανε λόγω μέσω διπλωματικών πηγών για«επικοινωνιακά παιχνίδια της τουρκικής πλευράς που αποσκοπούν στη δημιουργία κλίματος έντασης», σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κρίση ή κάτι που ξεφεύγει από τις συνήθεις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Λευκωσία συνεχίζει να παρακολουθεί την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή όπου διεξάγονται έρευνες για υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με αρμόδια πηγή που μίλησε στο ΚΥΠΕ.

Η Τουρκία σύμφωνα με ανώτατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως μεταδίδει το Hellas Journal εκτιμάται ότι έχει στόχο την επέκταση του Casus Belli από το Αιγαίο και προς την Ανατολική Μεσόγειο διότι έχει ενοχληθεί πάρα πολύ από τις συνεργασίες-συμμαχίες της Κύπρου και της Ελλάδας με τον Αραβικό κόσμο καθώς επίσης και να γκριζάρει μια ακόμη περιοχή μετά τα Ίμια. Όμως οι ίδιες πηγές λένε ότι πλέον τα ίδια λάθη του παρελθόντος δεν μπορούν να επαναληφθούν σε καμία των περιπτώσεων.

Ο πόλεμος νεύρων, καθώς και οι προσπάθειες να στηθεί ένα επικοινωνιακά «πολεμικό σκηνικό» στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες μέρες, καθώς πλησιάζει η έναρξη της γεώτρησης στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ, από την ExxonMobil και η Τουρκία θέλει ξεκάθαρα να δηλώσει την παρουσία της στην περιοχή. Επιλέγοντας μάλιστα να κινηθεί στα συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια δείχνει ότι δεν θέλει μία άμεση πρόκληση, ωστόσο θα κλιμακώνει την ένταση και την επικοινωνιακή επίθεση, δοκιμάζοντας τα όρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας, καθώς και των ΗΠΑ, μέσω της νευρικότητας που θα προκαλεί. Ενα σκηνικό ευθείας σύγκρουσης επί του παρόντος δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση να δημιουργηθεί, παρά τις προκλήσεις, ωστόσο η κατάσταση παραμένει στην κόψη του ξυραφιού με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, εάν για κάποιο λόγο «σπάσει το σκοινί»…

Χριστοδουλίδης: Να μην παίξουμε το παιχνίδι της Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης απηύθυνε έκκληση στο εσωτερικό μέτωπο, ώστε να  μην επιχειρείται «γκριζοποίηση»  με προσεγγίσεις ή με δηλώσεις της δικής μας ΑΟΖ.

Μάλιστα διερωτήθηκε ποια εταιρεία- κολοσσός θα επένδυε στην περιοχή, εάν υπήρχε η παραμικρή νομική αμφιβολία.

Όπως ανέφερε ο λόγος ο οποίος πρέπει να προκαλεί προβληματισμό είναι η προσπάθεια που γίνεται από πλευράς της Τουρκίας και είναι συνειδητή, να δημιουργηθεί τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο μια εικόνα αντιπαράθεσης στην ανατολική Μεσόγειο.

Πρόσθεσε, ότι θα  πρέπει να είμαστε προσεκτικοί έτσι ώστε να μην ανταποκριθούμε σε αυτό το κάλεσμα της Τουρκίας, η οποία επιχειρεί να δημιουργήσει μια εικόνα αμφισβήτησης, ότι κάτι πηγαίνει στραβά στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανταποκριθούμε χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν προβαίνουμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες για να αντιμετωπίσουμε τις τουρκικές ενέργειες».

Υπέδειξε, ότι η Τουρκία αντιδρά στην πρόσφατη διακήρυξη της Κρήτης, ανάμεσα στην Ελλάδα την Κύπρο και την Αίγυπτο «σε σχέση με τα θαλάσσια σύνορα των τριών χωρών» ενώ σημείωσε ότι το Barbaros κινείται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Γράψτε το σχόλιό σας