Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Επιμένει η Άγκυρα: Το Barbaros θα συνεχίσει τα καθήκοντά του στην περιοχή

Επιμένει η Άγκυρα: Το Barbaros θα συνεχίσει τα καθήκοντά του στην περιοχή

Μιλώντας σε τελετή για τα εγκαίνια των διυλιστηρίων STAR στην Αττάλεια ο τούρκος υπουργός κατέστησε σαφές πως η γειτονική χώρα δεν θα κάνει πίσω

«Το ερευνητικό μας πλοίο Barbaros θα συνεχίσει τα καθήκοντά του στην περιοχή», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, μιλώντας σε τελετή για τα εγκαίνια των διυλιστηρίων STAR στην Αττάλεια, καθιστώντας παράλληλα σαφές πως η γειτονική χώρα δεν θα κάνει πίσω.

«Συνεχίζουμε ανέκαθεν σε πολλά πεδία τη συνεργασία μας με τη βόρεια Κύπρο. Ιδιαίτερα έχουμε πολλά κοινά προγράμματα στα οποία συνεργαζόμαστε σχετικά με την ενέργεια του νησιού», είπε, ωστόσο στη συνέχεια έκανε αναφορά στο σκηνικό έντασης που προσπάθησε να στήσει η Άγκυρα την Πέμπτη λέγοντας πως: «το πιο σημαντικό θέμα είναι η παρενόχληση του Barbaros στη Μεσόγειο στα ανοιχτά της Κύπρου».

Όπως είπε, το Barbaros συνεχίζει τις εργασίες του στο πλαίσιο της «αδειοδότησης» που έχει δοθεί.

Ο Φ. Ντονμέζ είπε ακόμα πως η Άγκυρα είχε δηλώσει ότι προτού γίνει ένας δίκαιος διαμοιρασμός και προτού καθίσουν στο τραπέζι οι δύο πλευρές στη Κύπρο για να διασφαλιστεί συμφωνία για τον διαμοιρασμό των φυσικών πόρων δεν αποδέχεται τα «μονομερή βήματα» εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Οζντίλ Ναμί, υπουργός Ενέργειας του με τον λεγόμενο «υπουργό ενέργειας» του ψευδοκράτους, είπε ότι γίνονται αποφασιστικά βήματα σε συνεργασία με την Τουρκία στα ανοιχτά της Κύπρου για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων και συμφερόντων του τουρκοκυπριακού «λαού».

Μέχρι σήμερα, είπε, τείναμε πάντοτε χέρι φιλίας αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά προτίμησε να κάνει μονομερή βήματα «και εμείς σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα και συμφέροντά μας σε συνεργασία με την Τουρκία».

Τουρκικά υποβρύχια και αμερικανικά πολεμικά πλοία δίπλα στο Barbaros

Την ίδια ώρα η κατάσταση στην περιοχή κλιμακώνεται κάθε μέρα και περισσότερο, με την τουρκική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, να έχει στείλει στην περιοχή που βρίσκεται το Barbaros τέσσερα πλοία και δύο υποβρύχια.

Όπως αναφέρει το militaire.gr, «αυτή τη στιγμή η Άγκυρα έχει στείλει στην περιοχή που πλέει το Barbaros τέσσερις μονάδες επιφανείας και δύο υποβρύχια! Η Ελλάδα εξακολουθεί να διατηρεί στην περιοχή μία μονάδα, τη φρεγάτα «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ», αλλά πολύ κοντά βρίσκονται τέσσερα Αμερικανικά πολεμικά πλοία».

Επικοινωνιακά παιχνίδια από την Άγκυρα

Υπενθυμίζεται, ότι την Πέμπτη επιχειρήθηκε να στηθεί σκηνικό έντασης και «θερμού επεισοδίου, με τα τουρκικά ΜΜΕ, να ακολουθούν τη γραμμή του κρατικού πρακτορείου Ανατολού και να κάνουν λόγο για παρενόχληση του σεισμογραφικού ερευνητικού σκάφους Barbaros.

Το ΓΕΕΘΑ προχώρησε σε άμεση διάψευση της ειδησης, σημειώνοντας ότι ναι μεν επεισόδιο δεν υπήρξε, ωστόσο η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά τις κινήσεις της Άγκυρας και με την παρουσία της φρεγάτας έχει στόχο να στείλει μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν θα επιτρέψει έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Λευκωσία από την πλευρά της έκανε λόγω μέσω διπλωματικών πηγών για «επικοινωνιακά παιχνίδια της τουρκικής πλευράς που αποσκοπούν στη δημιουργία κλίματος έντασης», σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κρίση ή κάτι που ξεφεύγει από τις συνήθεις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Λευκωσία συνεχίζει να παρακολουθεί την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή όπου διεξάγονται έρευνες για υδρογονάνθρακες, σύμφωνα με αρμόδια πηγή που μίλησε στο ΚΥΠΕ.

Διαβάστε επίσης:

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024