Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οχυρό 516: «Ελάτε να το πάρετε. Ελάτε»

Οχυρό 516: «Ελάτε να το πάρετε. Ελάτε»

Ο Κώστας Πρέκας να φωνάζει από το οχυρό Ρούπελ έλειπε από τη Φιλοσοφική Σχολή. Φτάνει πια ο πόλεμος. Υπάρχουν και οι πλατείες...

Μέρες που είναι ένδοξες και με την επέτειο του «ΟΧΙ» προ των πυλών, θυμηθήκαμε το οχυρό Ρούπελ. Η τελευταία ηρωϊκή γραμμή άμυνας έναντι του γερμανού κατακτητή. Εκεί όπου γράφτηκε ένα έπος για την Ελλάδα και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.

Θυμηθήκαμε βεβαίως και τις εθνικοπατριωτικές ταινίες με τον Κώστα Πρέκα να φωνάζει «ελάτε να τα πάρετε. Ελάτε». Ποιος δεν έχει… ριγήσει από πατριωτική συγκίνηση βλέποντας αυτή την ταινία, ίσως και γελώντας για την τόσο γκροτέσκο σκηνή που πάντως αναφέρεται σε μια άλλη περίοδο. Τότε που υπήρχαν και οχυρά, και εχθροί, και πραγματικοί ήρωες.

Σήμερα τι υπάρχει; Το οχυρό Ρούπελ έχει αντικατασταθεί από το «οχυρό 516». Τι είναι αυτό; Μα φυσικά το γραφείο που κατέλαβαν μέλη του «Ρουβίκωνα» στη Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας.

Ένα ωραίο πρωί αποφάσισαν να ανηφορίσουν στην Πανεπιστημιούπολη, να μπουν στο κτίριο, να βρουν ένα γραφείο και να το κάνουν στέκι τους. Χωρίς να ρωτήσουν κανέναν εισέβαλαν σε έναν πανεπιστημιακό χώρο και καλούν τους φοιτητές να κάνουν καταγγελίες για καθηγητές που παίρνουν φακελάκια. Και αυτοί αναλαμβάνουν να τους… κανονίσουν.

Με τον τρόπο αυτό, την υποκατάσταση δηλαδή των αρμόδιων αρχών, τα μέλη του Ρουβίκωνα δικαιολογούν την παρουσία τους στο… οχυρό 516.

Μόλις προχθές πανεπιστημιακοί κάνουν ανθρώπινη αλυσίδα έξω από το γραφείο, ξαναβάφουν τους τοίχους που είχαν γκράφιτι του Ρουβίκωνα κι εμποδίζουν τη συνέχιση της κατάληψης. Οι αντιεξουσιαστές έρχονται, διαπληκτίζονται και μετά από ώρα… ανακαταλαμβάνουν το οχυρό. Και η ζωή συνεχίζεται. «Ηρθαμε για να μείνουμε στη Φιλοσοφική», λένε για να τους ακούσουν όλοι.

Προσοχή, όλα αυτά δεν γίνονται εκτός πανεπιστημιακού χώρου. Γίνονται δίπλα από τις αίθουσες που κάποιοι είχαμε την τύχη να μορφωθούμε και που θα στείλουμε τα παιδιά μας. Αν δεν τα διώξουμε στο εξωτερικό.

Γίνονται σε χώρο όπου προστατεύεται από το άσυλο, δηλαδή την ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Γιατί έτσι εκλαμβάνουν κάποιοι την ελευθερία. Μπουκάρουν χωρίς να ρωτούν, απομακρύνουν τους καθηγητές και τους φοιτητές και φτιάχνουν το δικό τους στέκι.

Θα μπορούσε να είναι για γέλια, αντί για κλάματα. Να βάζαμε και τον Πρέκα να φωνάζει στον 5ο όροφο «ελάτε να τα πάρετε» ή καλύτερα να ντύναμε τον πρύτανη έλληνα στρατιώτη και να καλούσε τους «Ρουβίκωνες» σε μονομαχία.

Προς Θεού. Δεν είναι ναζί οι αντιεξουσιαστές. Κάθε άλλο. Όχι όμως ρε παιδιά στο πανεπιστήμιο. Επιτέλους κάποτε αυτός ο χώρος πρέπει να μείνει μακριά από κόμματα, κινήσεις, αντιπαραθέσεις. Φτάνει πια το πολεμικό τοπίο. Υπάρχουν και οι πλατείες…

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024