Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όλα για όλα από τον Τσίπρα με στόχο τη διάσωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Όλα για όλα από τον Τσίπρα με στόχο τη διάσωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

Αίσθηση προκάλεσε το αυστηρό μήνυμα του πρωθυπουργού προς το εσωτερικό και το εξωτερικό σχετικά με την απόλυτη αποφασιστικότητά του να εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, την ώρα που τα μηνύματα από τη γειτονική χώρα είναι κάθε άλλο παρά ελπιδοφόρα.

Αποφασισμένος να τα δώσει όλα προκειμένου να εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ο Αλέξης Τσίπρας και δεν διστάζει να το δηλώσει ευθαρσώς. Εθελοτυφλώντας για τα μηνύματα που έρχονται από την ΠΓΔΜ, όπου επί της ουσίας έχει σημάνει αντίστροφη μέτρηση για εκλογές, καθώς ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ δεν συγκεντρώνει τον αναγκαίο αριθμό βουλευτών για να προχωρήσει τις συνταγματικές αλλαγές, ο έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα, λίγη ώρα μετά την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, ο πρωθυπουργός δήλωσε για την απόφασή του να αναλάβει ο ίδιος το Υπουργείο Εξωτερικών ότι αυτή η επιλογή «σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου, να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών». Μια συμφωνία που, όπως πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, αναβαθμίζει τη διεθνή παρουσία της Ελλάδας…

Μάλιστα δεν δίστασε να στείλει και ένα μήνυμα και προς την ΠΓΔΜ, με προφανή αποδέκτη το VMRO: «Τους ενθαρρύνω να προχωρήσουν με αποφασιστικότητα και θάρρος», διαμηνύοντας ότι «άλλη ευκαιρία δεν θα υπάρξει». Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί ένταξη της γειτονικής χώρας στους διεθνείς οργανισμούς που η Ελλάδα συμμετέχει (Ε.Ε., ΝΑΤΟ) με Συνταγματική Ονομασία, Δημοκρατία της Μακεδονίας».

«Η κυβέρνησή μου θα κάνει αυτό που πρέπει και ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις» κατέληξε ο πρωθυπουργός. Η τελευταία αναφορά Τσίπρα είναι προφανώς ένα μήνυμα προς την πλευρά του ξένου παράγοντα που όλο αυτό το διάστημα, από τις 30 Σεπτεμβρίου που διεξήχθη το δημοψήφισμα στα Σκόπια και έκτοτε καθημερινά, κλιμακώνουν τις πιέσεις προς την πλευρά της αντιπολίτευσης της γειτονικής χώρας για να υπερψηφίσει τις συνταγματικές αλλαγές και να εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ωστόσο, τα μηνύματα από τα Σκόπια δεν είναι καθόλου ελπιδοφόρα. Στην πραγματικότητα η Συμφωνία των Πρεσπών είναι στον «αέρα» και αυτό είναι κάτι που έχει διαφανεί ξεκάθαρα τα τελευταία 24ωρα, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ δεν μπορεί να εξασφαλίζει ψήφους στήριξης από βουλευτές του VMRO. Σήμερα, μάλιστα, η αντιπολίτευση ξεκαθάρισε ότι αποχωρεί από τη συζήτηση που ξεκίνησε τη Δευτέρα στη Βουλή, απαιτώντας από τον Ζόραν Ζάεφ να παραδεχθεί την ήττα του.

Κοντολογίς, είναι πιθανότερο η ΠΓΔΜ να οδηγηθεί σε εκλογές, παρά να διασωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει με κάθε τρόπο στην εφαρμογή μιας Συμφωνίας για το Μακεδονικό που εξαρχής κανείς δεν ήθελε. Ούτε οι έλληνες πολίτες, ούτε οι Σκοπιανοί κι επιπλέον δεν υποστηρίζεται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε καμία από τις δύο χώρες.

Βέβαια, οι εξωτερικές πιέσεις σε Αθήνα και Σκόπια να προχωρήσουν είναι ισχυρές, αλλά όπως φαίνεται θα πέσουν στο κενό, παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ.

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024