Η κρίση στην Ιταλία ευθύνεται για την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, υπογράμμισε ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Μουρμούρας μιλώντας σε επενδυτές στο City του Λονδίνου την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο κ. Μουρμούρας αναφέρθηκε στην πρόσφατη μεγάλη άνοδο, κατά 20%, των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή προκλήθηκε από το αυξημένο πολιτικό ρίσκο στην Ιταλία, ως απόρροια της πρόσφατης διαμάχης με τις Βρυξέλλες του κυβερνητικού συνασπισμού λαϊκιστικών κομμάτων, με σαφή αντιευρωπαϊκό προσανατολισμό, σχετικά με την πρόταση ενός επεκτατικού προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά, αλλά και του βασικού ερωτήματος που απασχολεί τις διεθνείς χρηματαγορές για το αν υπάρχει πολιτική βούληση για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη γείτονα.»

» Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά, συμπαρασύροντας τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων».

Όπως ανέλυσε ο ίδιος, με βάση τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τεκμηριώνεται μια ισχυρά θετική συσχέτιση μεταξύ των ελληνικών και των ιταλικών κρατικών ομολόγων, η οποία αυξήθηκε σημαντικά πάνω από το 70% κατά το β΄ εξάμηνο του 2018, μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας ιταλικής κυβέρνησης.

Ως μέτρο σύγκρισης, κατά το α΄ εξάμηνο του 2018 και πριν από το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία, η συσχέτιση μεταξύ των αποδόσεων των δεκαετών ελληνικών και ιταλικών κρατικών ομολόγων ήταν περίπου 50%, ενώ το β΄ εξάμηνο του 2017 ήταν χαμηλότερη του 30%.

Ως εκ τούτου, το πριμ της απόδοσης των επενδυτών για την κατοχή ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου έναντι των αντίστοιχων γερμανικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου, με την απόδοση του δεκαετούς ελληνικού κρατικού ομολόγου να παραμένει άνω του 4,6%.

Επιπλέον, ο κ. υποδιοικητής ανέφερε ότι στην πτώση των τιμών των ομολόγων της ευρω-περιφέρειας συνέβαλε και η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ, όπου οι συνεχείς αυξήσεις του βασικού επιτοκίου από τη Fed δημιουργούν ελκυστικότερες επενδυτικές ευκαιρίες και φυγή κεφαλαίων από τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους προς τις αμερικανικές κεφαλαιαγορές.

Η ιταλική κρίση χτύπησε και τις μετοχές των τραπεζών

Ο υποδιοικητής της ΤτΕ σημείωσε ότι η μεγάλη άνοδος των αποδόσεων των ιταλικών κρατικών ομολόγων οδήγησε και στην πτώση των τραπεζικών μετοχών στη γείτονα χώρα, καθώς έχει προκαλέσει ανησυχίες για την κατάσταση του ιταλικού τραπεζικού συστήματος, μιας και οι τράπεζές τους κατέχουν στους ισολογισμούς τους ιταλικά κρατικά χρεόγραφα αξίας 387 δισεκ. ευρώ (ήτοι το 15% του ενεργητικού τους), ενώ τα επισφαλή δάνεια αντιστοιχούν στο 15% του συνολικού δανειακού τους χαρτοφυλακίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι διεθνείς επενδυτές έχουν προβεί σε μαζικές πωλήσεις μετοχών και των ελληνικών τραπεζών, παρά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των stress tests από τον SSM χωρίς να χρειάζονται πρόσθετες αυξήσεις κεφαλαίου, τη σταθερή επιστροφή των καταθέσεων, καθώς και τις πρόσφατες αναβαθμίσεις του πιστωτικού τους προφίλ από τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας και την αξιοσημείωτη βελτίωση της ρευστότητάς τους με την απεξάρτησή τους από το μηχανισμό έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA).

Θέμα χρόνου η έκδοση νέου ομολόγου

Τέλος ο υποδιοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι μετά και την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών για συναλλαγές στην ημεδαπή, είναι θέμα χρόνου η νέα έκδοση του κρατικού ομολόγου αναφοράς δεκαετούς διάρκειας με λογικό επιτόκιο, το οποίο θα αποτελέσει τον πρόδρομο για την πρόσβαση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στις χρηματαγορές με εκδόσεις ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης για άντληση ρευστότητας και όχι μόνο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο