Ένα ακόμη δημοσίευμα ξένου μέσου ενημέρωσης ασχολείται με την ντροπή της Μόριας. Γράφει για σεξουαλική κακοποίηση ακόμη και παιδιά 5 ετών. Μιλά για ανεξέλεγκτη βία και για συνθήκες διαβίωσης που ταιριάζουν μόνο σε κολαστήριο.

Και δεν είναι μόνον η Μόρια. Σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών η παραβατικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο. Συμμορίες δρουν ανεξέλεγκτα, τζιχαντιστές βολτάρουν χωρίς έλεγχο, παράνομα «καφενεία» πουλάνε κάθε είδους ναρκωτικό. Βιασμοί γυναικών, απόπειρες αυτοκτονίας μικρών παιδιών, εξαθλίωση. Που; Στην Ελλάδα, τη χώρα της φιλοξενίας η οποία έχει εισπράξει 1,6 δις ευρώ για να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές. Και που έχει το πολύ 60-70 χιλιάδες ξένους στο έδαφός της.

Μιλάμε δηλαδή για μια προσφυγική – ανθρωπιστική κρίση χωρίς πρόσφυγες, τουλάχιστον σε σύγκριση με τα όσα συμβαίνουν σε άλλες χώρες. Και σε μια Ελλάδα που δεν έχει ακροδεξιά κυβέρνηση. Πρωθυπουργός δεν είναι ο Σαλβίνι ή ο Ορμπαν, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας, ο υποψήφιος για την προεδρία της ΕΕ με την Ευρωπαϊκή Αριστερά. Εχουμε μια αριστερή κυβέρνηση που –τουλάχιστον στα λόγια- δείχνει ευαίσθητη στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Κι όμως. Συμβαίνουν όλα αυτά στη σύγχρονη Ελλάδα και κανείς δεν παραιτείται. Ή μάλλον παραιτήθηκε ένας. Ο διευθυντής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ο αντιστράτηγος που αποκάλυψε το χάος που επικρατεί και άφησε αιχμές για διασπάθιση των κοινοτικών κονδυλίων.

Κανείς δεν παραιτείται από μια κυβέρνηση που όταν ήταν στην αντιπολίτευση είχε βγει στους δρόμους για να καταγγείλει το… κολαστήριο της Αμυγδαλέζας. Τώρα, με τη Μόρια εν λειτουργία η Αμυγδαλέζα μοιάζει με «παιδική χαρά» και τα χαλασμένα τότε αιρ κοντίσιον με παρωνυχίδα σε σχέση με τα εγκλήματα που γίνονται στα κέντρα φιλοξενίας.

Ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός το μόνο που κάνει είναι διαπιστώσεις. Παραδέχεται ότι είναι δύσκολη η κατάσταση κι από εκεί και μετά τίποτε. Μόλις η Μόρια βγαίνει στην επικαιρότητα, μεταφέρουν 100 – 200 πρόσφυγες από εκεί, παίζει για δύο – τρεις ημέρες στα κανάλια και στη συνέχεια εξαφανίζεται το θέμα.

Αν πεις σε ένα κυβερνητικό στέλεχος τη λέξη «λαθρομετανάστης» θα πέσει να σε φάει. Και δικαίως, δεν υπάρχουν λαθραίοι άνθρωποι. Όμως, είναι ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι. Αντί να απολογούνται για το 1,6 δις ευρώ που πήραν, αντί να απολογούνται για τις εικόνες ντροπής, αντί να απολογούνται για την διαχειριστική τους ανεπάρκεια, αντί να απολογούνται για τον ψεύτικο ανθρωπισμό τους, ενοχλούνται με όποιος μιλά για λαθρομετανάστες.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι… λαθροκυβερνήτες, όμως, το σημαντικότερο: Είναι ανίκανοι να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και δεν έχουν το θάρρος ούτε για να παραιτηθούν. Παραιτηθείτε κ. Βίτσα, θα δίνατε ένα καλό παράδειγμα και θα ταράζατε τα λιμνάζοντα νερά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο