Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Φρένο» Μέρκελ για τις συντάξεις: Έχετε δεσμευτεί για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

«Φρένο» Μέρκελ για τις συντάξεις: Έχετε δεσμευτεί για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

Η Γερμανίδα καγκελάριος καλεί την ελληνική κυβέρνηση να παραμείνει στη μεταρρυθμιστική πορεία

Μήνυμα στην Αθήνα να τηρήσεις τις δεσμεύσεις της έστειλε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Καλεί μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση να παραμείνει στη μεταρρυθμιστική πορεία, όπως αυτή συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι με την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.

Από προκύπτει από την απάντηση που έδωσε στα ΝΕΑ το γραφείο Τύπου της καγκελαρίας και της γερμανικής κυβέρνησης με αφορμή την σεναριολογία περί αναβολής η ακύρωσης των περικοπών στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου.

Σε σχετική ερώτηση των «Νέων» εάν η καγκελαρία επιβεβαιώνει δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου ότι η καγκελάριος Μέρκελ προσεγγίζει θετικά το ελληνικό αίτημα και είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί υπό προϋποθέσεις την ακύρωση των μέτρων για τις συντάξεις η καγκελαρία αναφέρει:

«Δημοσιεύματα περί υποτιθέμενων δηλώσεων της Καγκελαρίου παγίως δεν σχολιάζουμε. Ανεξαρτήτως αυτού, ισχύει ότι: Η Ελλάδα, στο πλαίσιο του προγράμματός της και της ολοκλήρωσής του, δεσμεύθηκε για τη συνέχιση και υλοποίηση της μεταρρυθμιστικής πορείας που χαράχθηκε με το πρόγραμμα του ESM. Η υλοποίηση αυτής της δέσμευσης είναι αντικείμενο κυρίως της μεταμνημονιακής επιτήρησης από τους θεσμούς και την Ευρωζώνη».

Οι αποφάσεις για τις συντάξεις

Μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα έχει ληφθεί η οριστική απόφαση για το θέμα της περικοπής ή όχι των συντάξεων.

Ως τότε, Αθήνα και δανειστές θα ανταλλάσσουν μηνύματα για το θέμα του νέου προϋπολογισμού και των συντάξεων. Τα περί «καθαρής εξόδου» που έκτισαν το ελληνικό success story για το τέλος των μνημονίων στην Ελλάδα τον Αύγουστο, έχουν δώσει πλέον την θέση τους σε συνεχείς απαιτήσεις των δανειστών.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, σε δηλώσεις του στην ολλανδική De Telegraaf ήταν σαφής «η Ελλάδα έχει αναλάβει δεσμεύσεις μετά το μνημόνιο και οι δανειστές θα κρίνουν και θα αποφασίσουν και για το τι θα γίνει με τις συντάξεις το 2019, αλλά και το τι θα κάνει η κυβέρνηση με το υπερπλεόνασμα του 2018».

Η κυβέρνηση σχεδιάζει στις 15 Οκτωβρίου να υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα δύο σενάρια που συμπεριλήφθηκαν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή.

Είναι πιθανό η οριστική απόφαση να έχει ληφθεί ακόμα και πριν την κατάθεση του οριστικού σχεδίου του προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024