Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα σύσκεψη για το τραπεζικό κραχ χωρίς Στουρνάρα και ΕΕΤ

Νέα σύσκεψη για το τραπεζικό κραχ χωρίς Στουρνάρα και ΕΕΤ

Η κυβέρνηση αναζητά ενδείξεις χειραγώγησης. Χωρίς Στουρνάρα και ΕΕΤ η νέα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.

Με αντικείμενο την «περαιτέρω θεσμική θωράκιση της χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς και τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης», όπως αναφέρεται στην επίσημη ενημέρωση, πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο, τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτη Λαζαρίδη και τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπο Γκότση.

Ο κ. Γκότσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ «Πρακτορείο», ανέφερε για τη χθεσινή εικόνα στο Χρηματιστήριο ότι «αυτήν τη στιγμή κάνουμε έλεγχο συναλλαγών, για να διαπιστώσουμε εάν τελικά υπήρξαν προβλήματα, όχι short-selling, γιατί αυτό επιτρέπεται, δεν απαγορεύεται, αλλά για να δούμε αν υπάρχουν ενδείξεις χειραγώγησης μέσω τέτοιων κινήσεων».

Προσέθεσε δε, πως «κάθε φορά που υπάρχουν τέτοιου είδους έντονες διακυμάνσεις και είναι σημαντικές για την αγορά, εμείς κοιτάμε τις συναλλαγές, πόσο μάλλον τώρα, όταν είχαμε αυτή την εικόνα, τη χθεσινή».

Τσακαλώτος: Να σταματήσει η σπέκουλα, δεν καταρρέουν οι τράπεζες

Λίγες ώρες μετά το κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν κάνει «βουτιά» ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρει ότι «οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε πολύ καλή θέση και θα σας παρακαλούσα όλους εδώ μέσα να μη μιλάτε κατά των τραπεζών και να μη λέτε ότι είναι σε χάλια κατάσταση».

Ο υπουργός δεν παρέλειψε από το βήμα της Βουλής να μιλήσει για σπέκουλα, εμφανίστηκε όμως σίγουρος ότι οι επενδυτές που βλέπουν μακροπρόθεσμα, διαπιστώνουν τις θετικές εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα.

Έχουμε τέσσερις θετικές εξελίξεις για τις τράπεζες, είπε ο κ. Τσακαλώτος και προσέθεσε ότι οι δύο από τέσσερις συστημικές τράπεζες δεν έχουν επείγουσα παροχή ρευστότητας ενώ μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει τελειώσει αυτό και για τις άλλες δύο. Είπε επίσης ότι «όλες οι τράπεζες έχουν φτάσει στους στόχους για τα κόκκινα δάνεια και όχι μόνο έφτασαν αλλά και τους ξεπέρασαν», «όλες οι τράπεζες πέρασαν τα stress test- και σήμερα γράφουν οι FT και το είπε χθες και η Morgan Stanley ότι είναι με επάρκεια κεφαλαιοποιημένες», «όλες οι τράπεζες έχουν επιστροφή καταθέσεων».

«Αυτά είναι τα θεμελιακά δεδομένα. Και αυτά είναι που πρέπει να κοιτούν, όχι αυτοί που κάνουν σπέκουλα και σορτάρουν, αλλά οι επενδυτές που κοιτούν μακροπρόθεσμα και θέλουν να βγάλουν λεφτά», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι «οι ελληνικές τράπεζες είναι σε πολύ καλή θέση, έχουν πολλές προκλήσεις μπροστά τους, και βεβαίως πρέπει να συνεχίσουν αυτόν τον αγώνα να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια». Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει θεσμούς που γρήγορα μπορούν να αντιμετωπίσουν ό,τι προκύπτει, με την εμπλοκή των υπουργείων, της ΤτΕ, του ΤΧΣ και της Ένωσης Τραπεζών, και «υπάρχει και μια κυβέρνηση η οποία συναινετικά, συζητά με όλους, και εκτιμά ότι αυτή η πρόκληση των κόκκινων δανείων είναι απολύτως αντιμετωπίσιμη».

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024