Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τράπεζα Πειραιώς: Υλοποιείται κανονικά το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης

Τράπεζα Πειραιώς: Υλοποιείται κανονικά το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης

Υπογραμμίζεται, ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας υπερβαίνει τα σχετικά εποπτικά όρια και επιπλέον η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει εστιασμένη στην υλοποίηση ενεργειών που θα θωρακίσουν τον ισολογισμό της και θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή βάση της, αυξάνοντας τα κεφαλαιακά αποθέματά της για το μέλλον.

Η Τράπεζα Πειραιώς, σε απάντηση πρόσφατων αναφορών στον Τύπο, επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, ότι το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης που εφαρμόζει έχει γνωστοποιηθεί στην επενδυτική κοινότητα, ήδη, από τον Μάιο του 2018, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της Πανευρωπαϊκής Άσκησης Προσομοίωσης Ακραίων Καταστάσεων του 2018, που διηνήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το σχέδιο απαρτίζεται από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και δράσεις, οι οποίες έχουν δημοσιοποιηθεί. H Τράπεζα έχει σημειώσει πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου, όπως αυτό αποτυπώθηκε στα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου 2018.

Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς τονίζει ότι παρακολουθεί στενά τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, με σκοπό να προσδιορίσει τον κατάλληλο χρόνο που θα επιτρέψει την επιτυχή έκδοση, μη απομειωτικών για τους μετόχους, Tier 2 κεφαλαιακών τίτλων, έκδοση που περιλαμβάνεται στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης και στοχεύει στην επαύξηση των κεφαλαιακών αποθεμάτων της Τράπεζας. Η έκδοση των παραπάνω κεφαλαιακών τίτλων συναρτάται με τις συνθήκες των διεθνών αγορών και θα πραγματοποιηθεί σε συνεννόηση με τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές.

Υπογραμμίζεται, ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας υπερβαίνει τα σχετικά εποπτικά όρια και επιπλέον η Τράπεζα Πειραιώς παραμένει εστιασμένη στην υλοποίηση ενεργειών που θα θωρακίσουν τον ισολογισμό της και θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή βάση της, αυξάνοντας τα κεφαλαιακά αποθέματά της για το μέλλον.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, σημειώνεται ότι κατά το προηγούμενο έτος, η Τράπεζα εφήρμοσε σημαντικές βελτιώσεις στους τομείς διοίκησης, εταιρικής διακυβέρνησης, διαχείρισης κινδύνων και λειτουργιών ελέγχου.

Ταυτόχρονα, έχει βελτιωθεί αισθητά τόσο το προφίλ χρηματοδότησης, όσο και η ποιότητα ενεργητικού, ενδεικτικά ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 92%, μηδενίσθηκε η χρηματοδότηση από τον μηχανισμό ELA, το πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων της Τράπεζας έλαβε αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας (investmentgrade), η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) υπερέβη τα 5 δισ. ευρώ τους τελευταίους δώδεκα μήνες, ενώ βελτιώθηκε περαιτέρω η λειτουργική αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με τον στόχο του 2018 για μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 6%.

Μεγάλου: Αναζητούμε παράθυρο ευκαιρίας για μια έκδοση

«Η Τράπεζα Πειραιώς εκτελεί ένα πλάνο ενίσχυσης των κεφαλαίων, όπως ήδη έχει επικοινωνηθεί στην αγορά από τα μέσα του 2018», τονίζει ο Χρήστος Μεγάλου της Τράπεζας Πειραιώς σε σημερινές δηλώσεις του στο Reuters, στον απόηχο των πιέσεων που δεχόταν η μετοχή.

«Στόχος του σχεδίου είναι η ενίσχυση του ισολογισμού της τράπεζας και η αύξηση της κεφαλαιακής βάσης της. Η τράπεζα έχει κάνει σημαντική πρόοδο σε όλα τα μέτωπα όσον αφορά στην εφαρμογή του σχεδίου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της Χρήστος Μεγάλου.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Πειραιώς, που έχει υποβληθεί στους επόπτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβάνει την έκδοση χρέους, μεταξύ άλλων μέτρων, αναφέρει το πρακτορείο.

«Η τράπεζα είναι σε συνεχή διάλογο με τις εποπτικές Αρχές και παρακολουθεί τις κεφαλαιαγορές για να βρει το παράθυρο ευκαιρίας έκδοσης μέσου άντλησης κεφαλαίων (non-dilutive capital instrument issuance) που περιλαμβάνεται στο σχέδιο», δήλωσε ο κ. Μεγάλου.

Η Πειραιώς έχει αυξήσει τη βάση των καταθέσεων της κατά περίπου 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Έχει μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), που περιλαμβάνουν τα δάνεια που είναι ληξιπρόθεσμα για περισσότερο από 90 ημέρες και τα αναδιαρθρωμένα δάνεια που είναι πιθανόν να γίνουν «κόκκινα», κατά περισσότερο από 5 δις. ευρώ, που είναι η μεγαλύτερη μείωση από οποιαδήποτε τράπεζα στην Ελλάδα, δήλωσε ο κ. Μεγάλου.

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024