Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλέκος Αλεξανδράκης: Ο ονειροπόλος ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου

Αλέκος Αλεξανδράκης: Ο ονειροπόλος ζεν πρεμιέ του ελληνικού κινηματογράφου

Το 1961 σκηνοθέτησε τη βραβευμένη νεορρεαλιστική ταινία «Συνοικία το όνειρο», της οποίας η προβολή αρχικά απαγορεύτηκε από τη λογοκρισία της εποχής.

Ο Αλέκος Αλεξανδράκης γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 1928 στην Αθήνα. Γιος δικηγόρου από τη Μάνη, έλαβε εξαιρετική εκπαίδευση και μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον γεμάτο βιβλία.

Ασχολήθηκε με την ξιφασκία και μπήκε στη Σχολή Δοκίμων, για να γίνει αξιωματικός του Ναυτικού. Ωστόσο, μία παράσταση του Κάρολου Κουν, με πρωταγωνίστρια την Έλλη Λαμπέτη, έμελλε να του αλλάξει τη ζωή, αφού έτσι αποφάσισε να δώσει εξετάσεις στο Βασιλικό Θέατρο, όπου πέρασε πρώτος.

Πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 75 κινηματογραφικές ταινίες: «Στέλλα», «Δεσποινίς Διευθυντής», «Η Μαρία της σιωπής», «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο», είναι ελάχιστες από αυτές.

Το 1961 σκηνοθέτησε με τον Καρύδη-Φουκς τη νεορρεαλιστική ταινία «Συνοικία το όνειρο», η οποία είχε βραβευτεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αρχικά, η προβολή της ταινίας απαγορεύτηκε από τη λογοκρισία της εποχής, ενώ μετά από καιρό κυκλοφόρησε μια λογοκριμένη έκδοση της ταινίας.

Παράλληλα, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς ηθοποιούς. «Παράξενο Ιντερμέτζο», «Ταξίδι της μέρας μέσα στην νύχτα», «Ήταν όλοι τους παιδιά μου», «Μαντάμ Μπάτερφλαϊ»,«Η γυναίκα με τα μαύρα», «Έγκλημα και τιμωρία», «Τα μεγάλα χρόνια», «Ο γλάρος», είναι μερικές από τις παραστάσεις στις οποίες πρωταγωνίστησε και άφησαν εποχή. Το 1994 ανέβασε με τη Μιμή Ντενίση τον «Θείο Βάνια» και το 1996 επέστρεψε στο Εθνικό, από το οποίο είχε ξεκινήσει.

Επίσης πρωταγωνίστησε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές με μεγάλη επιτυχία. «Παράξενος Ταξιδιώτης», «Γιούγκερμαν», «Μυστικοί Αρραβώνες», «Ανατομία ενός Εγκλήματος», «Η Αίθουσα του Θρόνου», «Να με Προσέχεις», είναι μερικές από τις τηλεοπτικές του επιτυχίες.

Η απήχησή του στον γυναικείο πληθυσμό ήταν τεράστια. Στο ξεκίνημα της καριέρας του είχε δεσμό με την Έλλη Λαμπέτη για περίπου έξι μήνες. Ο δεσμός τους έληξε όταν ο Αλεξανδράκης αποφάσισε να ακολουθήσει την Κατερίνα Ανδρεάδη σε μία περιοδεία.

Την πρώτη του σύζυγο, Μαρτζ Βάλβη, τη γνώρισε στο Σουδάν και παντρεύτηκαν λίγο αργότερα στην Αθήνα. Έμειναν παντρεμένοι για τρία χρόνια. Και με τη δεύτερη σύζυγό του, την πανέμορφη Γαλλίδα, Κλοντ Σαμπαντού, έμεινε παντρεμένος για τρία χρόνια, ενώ με την τρίτη σύζυγό του, την ηθοποιό Αλίκη Γεωργούλη έμεινε παντρεμένος για τέσσερα χρόνια. Ο τέταρτος γάμος του ήταν με την Ελβετή, Βερένα Γκάουερ. Ο γάμος τους κράτησε πέντε χρόνια και απέκτησαν δύο παιδιά.

Το 1969 γνωρίστηκε με τη Νόνικα Γαληνέα, με την οποία ερωτεύτηκαν βαθιά. Δεν παντρεύτηκαν ποτέ παρά το γεγονός ότι η σχέση τους διήρκεσε 21 ολόκληρα χρόνια.

Ο Αλέκος Αλεξανδράκης ήταν αριστερός και πολλές φορές οι προοδευτικές απόψεις του είχαν προκαλέσει εντάσεις στους κύκλους της τέχνης και της κοινής γνώμης.

Χαρακτηριστική στιγμή του ήταν όταν είχε στηρίξει τον Μανώλη Γλέζο τη δεκαετία του ’60. «Θα ήθελα να έκανα Χριστούγεννα μαζί με τον Μανώλη Γλέζο. Και αναφέρω αυτόν, γιατί για μένα ο Γλέζος είναι ένα σύμβολο», είχε απαντήσει τις παραμονές των Χριστουγέννων του 1960, όταν ερωτήθηκε από εφημερίδα με ποιον θα ήθελε να περάσει μαζί τις γιορτές.

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024