Οι διακυμάνσεις στο σωματικό βάρος, την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και/ή τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα σε κατά τα άλλα υγιή άτομα ενδεχομένως να σχετίζονται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Circulation.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που δείχνει ότι η μεγάλη διακύμανση στους προαναφερόμενους δείκτες έχει αρνητική επίπτωση ακόμα και σε σχετικά υγιή άτομα.

Η κορεατική μελέτη που αξιοποίησε στοιχεία από το Εθνικό Ασφαλιστικό Σύστημα της Νότιας Κορέας, εστίασε σε 6.748.773 άτομα χωρίς προηγούμενα εμφράγματα και χωρίς διαβήτη, υπέρταση, ή υψηλή χοληστερόλη στην αρχή της μελέτης.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν υποβληθεί σε τουλάχιστον τρία τσεκ-απ την περίοδο 2005-2012, στα οποία είχε ελεγχθεί το σωματικό βάρος, η γλυκόζη νηστείας, η συστολική αρτηριακή πίεση και η ολική χοληστερόλη.

Συγκριτικά με τα άτομα που είχαν πάντα σταθερό βάρος, αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη και/ή γλυκόζη, όσοι εμφάνιζαν μεγάλες αυξομειώσεις κατά την διάρκεια των 5,5 ετών της μελέτης είχαν 127% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, 43% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα και 41% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

«Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να δίνουν μεγάλη προσοχή στις διακυμάνσεις που παρουσιάσουν δείκτες, όπως η χοληστερόλη, η γλυκόζη και η αρτηριακή πίεση, παράλληλα φυσικά με το σωματικό βάρος. Η σταθεροποίησή τους ενδεχομένως να είναι ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της συνολικής υγείας των κατά τα άλλα υγιών ατόμων», σχολιάζει ο Σεουνγκ-Χουαν Λι, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Ενδοκρινολογίας στο Κολέγιο Ιατρική του Καθολικού Πανεπιστημίου της Νότιας Κορέας, στη Σεούλ.