Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μακεδονικό: «Μουδιασμένο» κλίμα στο στρατόπεδο του «Ναι» - Μόλις στο 22,5% η συμμετοχή

Μακεδονικό: «Μουδιασμένο» κλίμα στο στρατόπεδο του «Ναι» – Μόλις στο 22,5% η συμμετοχή

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί έντονη ανησυχία, καθώς αν η ροή της προσέλευσης στις κάλπες συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς όχι μόνο δεν θα φτάσει το όριο του 50%, αλλά ούτε καν θα το αγγίξει

Αποστολή στα Σκόπια

Σε αρκετά χαμηλά επίπεδα συνεχίζει να κινείται μέχρι στιγμής η συμμετοχή στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ για τη συμφωνία με την Ελλάδα στο ονοματολικό, με τα πρώτα σύννεφα στο στρατόπεδο του «Ναι» να κάνουν την εμφάνισή τους.

Η προσέλευση τις πρώτες οκτώ ώρες της ψηφοφορίας (σ.σ. 15:00 τοπική ώρα), σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή της ΠΓΔΜ, ανήλθε σε ποσοστό 22,5%. Δεδομένων, λοιπόν, αυτών των συνθηκών, στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί έντονη ανησυχία, καθώς αν η ροή συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς όχι μόνο δεν θα φτάσει το όριο του 50% που προβλέπεται από το Σύνταγμα για να θεωρηθεί το δημοψήφισμα επιτυχές, αλλά ούτε καν θα το αγγίξει.

Η συμμετοχή είναι αυτή που αποτελεί παράγοντα – κλειδί με τον Ζόραν Ζάεφ πάντως να επιχειρεί να ξεπεράσει αυτό το «σκόπελο», υποστηρίζοντας πως σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η υπόθεση μπορεί να σταλεί και πάλι στην Βουλή.

Όπως είχε αφήσει το κυβερνητικό στρατόπεδο να διαρρέεται μέσα στην εβδομάδα, αν η πλειοψηφία όσων συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα ψηφίσει «κατά», η κυβέρνηση θα αναγνωρίσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να προχωρήσει. Αν η πλειοψηφία ψηφίσει «υπέρ», ακόμα και αν η συμμετοχή είναι μικρότερη από 50%, η διαδικασία σχετικά με τη Συμφωνία θα συνεχιστεί στη Βουλή.

Στη θέση αυτή αντιτάσσεται πάντως η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία υποστηρίζει ότι τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογηθεί η επιτυχία ή μη του δημοψηφίσματος είναι σαφή και ορίζονται από τον νόμο.

Ο Ζάεφ, με ένα ποσοστό χαμηλότερο του 50%, θα είναι πολιτικά εκτεθειμένος και πιθανότατα θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια σε παραίτηση και πρόωρες εκλογές με τις πιθανότητες εναντίον του.

Με βάση τους εκλογικούς καταλόγους, δικαίωμα ψήφου έχουν 1.806.336 ψηφοφόροι, με την πρώτη σαφή εικόνα του αποτελέσματος να είναι διαθέσιμη περίπου στις 9 μ.μ. τοπική ώρα (10:00 μ.μ. ώρα Ελλάδος).

Υποτονική ατμόσφαιρα και ψυχρό κλίμα

Στα Σκόπια, το κλίμα που επικρατεί είναι αρκετά παγωμένο και, ουσιαστικά, η σημερινή ημέρα δε θυμίζει ημέρα δημοψηφίσματος.

Σε αυτό συνέβαλε πάντως και η μοναδική καμπάνια υπέρ του «Ναι» που έλαβε χώρα το προηγούμενο διάστημα εκ μέρους της κυβέρνησης, με την εθνικιστική αντιπολίτευση, όπως κατέστη σαφές και από τη σημερινή στάση του προέδρου Γκιόργκι Ιβάφον, και του ηγέτη του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, να επιλέγει την αποχή από την ψηφοφορία.

«Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, στο πλαίσιο της θέσης του κόμματος που επιτρέπει στον καθένα να πράξει κατά συνείδηση, αποφάσισε να μην ψηφίσει στο δημοψήφισμα. Ο Μίτσκοσκι θεωρεί ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι παραπλανητικό και αποτελεί χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Εμπεριέχει το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που αποτελεί στρατηγικό στόχο του VMRO-DPMNE, αλλά στην πράξη στο σημερινό δημοψήφισμα η απόφαση αφορά την επιζήμια συμφωνία για την μετονομασία της χώρας και τίποτε άλλο» ανέφερε ο εκπρόσωπός του.

«Έτσι, ο Μίτσκοσκι αποφάσισε να μην ψηφίσει στο δημοψήφισμα, στέλνοντας στην πράξη μήνυμα διαφωνίας και απόρριψης της επιβλαβούς συμφωνίας» πρόσθεσε.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός πως δεν έχει προγραμματιστεί η παραμικρή συγκέντρωση ή διαδήλωση είτε από το στρατόπεδο του «Ναι» είτε από αυτό του «Όχι».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως δηλώνουν στο in.gr πολίτες των Σκοπίων, οι περισσότεροι τάσσονται υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, εκφράζοντας ωστόσο τη διαφωνία τους στη Συμφωνία των Πρεσπών. Για το λόγο αυτό, ερωτηματικό αποτελεί η στάση τους στην κάλπη.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων πάντως που προσέρχεται στα εκλογικά κέντρα είναι μεγάλης ηλικίας, με τους Σκοπιανούς να εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί απέναντι στα Μέσα Ενημέρωσης που βρίσκονται στο σημείο προκειμένου να καλύψουν το γεγονός.

Παράλληλα, έχουν γίνει συστάσεις στους δημοσιογράφους για φωτογραφήσεις εκλογικών κέντρων, με την αστυνομική παρουσία να είναι αυξημένη.

Η ώρα που θα κλείσουν οι κάλπες πλησιάζει, κορυφώνοντας την αγωνία ως προς την συμμετοχή, και αναμένοντας συνάμα τις άμεσες πολιτικές εξελίξεις τόσο σε Σκόπια όσο και σε Αθήνα.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024