Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: «Υπό μόνιμο φόβο» ζει ένα μάρτυρας που συνεργάστηκε με τον Μάλερ

ΗΠΑ: «Υπό μόνιμο φόβο» ζει ένα μάρτυρας που συνεργάστηκε με τον Μάλερ

Σχετικά με την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016

Ο Ρίτσαρντ Πινέντο είναι μάρτυρας που συνεργάζεται στην έρευνα που πραγματοποιεί ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ αναφορικά με την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο μάρτυρας δηλώνει ότι “βρίσκεται υπό καθεστώς μόνιμου φόβου” μετά την κατάθεσή του που οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών κατά Ρώσων, μεταδίδει το ABC News επικαλούμενο δικαστικά έγγραφα, τα οποία κατατέθηκαν το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Πινέντο κατάγεται από την Καλιφόρνια και αποδέχτηκε την ενοχή του για κατηγορίες που σχετίζονται με την παραποίηση στοιχείων ταυτότητας, για τον ακούσιο ρόλο που είχε στην πώληση τραπεζικών λογαριασμών σε Ρώσους. Η αποδοχή της ενοχής του έγινε τον Φεβρουάριο και η ανακοίνωση της ποινής του αναμένεται ότι θα γίνει τον επόμενο μήνα.

Οι εισαγγελείς δηλώνουν ότι οι κατηγορίες με τις οποίες καταδικάστηκε ο Πινέντο προβλέπουν ποινή φυλάκισης 12 έως 18 μηνών. Ωστόσο ο δικηγόρος του Τζέρεμι Λέσεμ ζήτησε την επιβολή μίας ποινής εκτός της φυλακής, δίνοντας έμφαση στο πόσο “ο πελάτης του έχει υποφέρει και θα συνεχίσει να υποφέρει κατά τρόπο που δεν θα μπορούσε να αναμένει οποιοσδήποτε άλλος έχει καταδικαστεί για ένα παρόμοιο έγκλημα.”

Ο δικηγόρος επικαλείται την προσοχή που δόθηκε από την έρευνα του Μάλερ για την εμπλοκή του στην υπόθεση, αλλά και τον φόβο των αντιποίνων από την ρωσική κυβέρνηση.

Στην προσπάθειά του να επιτύχει μικρότερη ποινή για τον πελάτη του, ο Λέσεμ ισχυρίστηκε ότι η κατάθεση του Πινέντο ενώπιον ενός ομοσπονδιακού σώματος ενόρκων “βοήθησε στην απαγγελία κατηγοριών κατά 13 Ρώσων πολιτών και τριών επιχειρηματικών οντοτήτων.”

Ο Πινέντο κατέθεσε εθελοντικά πληροφορίες “γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η κατάθεσή του κατά ξένων πρακτόρων -ειδικότερα Ρώσων που ενδεχόμενα δουλεύουν άμεσα για το Κρεμλίνο- θα έθετε σε σοβαρό κίνδυνο τη δική του ασφάλεια,” αναφέρει το σχετικό δικαστικό έγγραφο.

Στα δικαστικά έγγραφα που κατέθεσε το γραφείο του Μάλερ δεν πήρε θέση στην ποινή που πρέπει να επιβληθεί στον Πινέντο, αλλά επεσήμανε “ότι η ανάληψη της ευθύνης των πράξεών του από τον Πινέντο είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση χρόνου και πόρων από την κυβέρνηση κι αναφορικά με την διεξαγωγή της έρευνας.”

Οι εισαγγελείς που συμμετέχουν στην ομάδα έρευνας του Μάλερ δήλωσαν ότι ο Πινέντο πραγματοποιούσε αγοραπωλησίες τραπεζικών λογαριασμών στο διαδίκτυο, έχοντας την πρόθεση παράκαμψης για τους πελάτες του του απαραίτητου ελέγχου στοιχείων που απαιτούν οι εταιρίες που πραγματοποιούν ψηφιακές οικονομικές συναλλαγές, όπως η PayPal.

Στην απαγγελία κατηγοριών που έγινε τον Φεβρουάριο κατά της ρωσικής εταιρίας (Internet Research Agency) με έδρα την Αγία Πετρούπολη και αποστολή την παραποίηση ειδήσεων στο διαδίκτυο, ο ειδικός ανακριτής επεσήμανε ότι οι Ρώσοι αγόρασαν παραποιημένο τραπεζικό λογαριασμό, προκειμένου να ανοίξουν λογαριασμούς στο σύστημα ψηφιακών πληρωμών PayPal.

Στην συνέχεια, οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν το αναφερόμενο σύστημα για να πληρώσουν το κόστος των διαφημίσεών τους στο Facebook, αλλά και για την κάλυψη του κόστους αγοράς άλλων ειδών που χρησιμοποιούσαν σε προεκλογικές εκδηλώσεις.

Μέχρι σήμερα ο Μάλερ έχει απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος 25 Ρώσων πολιτών και τριών ρωσικών επιχειρηματικών οντοτήτων, σχετικά με την τέλεση εγκλημάτων κατά την προεκλογική περίοδο των προεδρικών εκλογών που έγιναν στις ΗΠΑ, το 2016.

Ποινές έχουν απαγγελθεί σε βάρος άλλων δύο συνεργαζόμενων με την έρευνα μαρτύρων στην ίδια υπόθεση. Πρόκειται για τον Ολλανδό δικηγόρο Άλεξ βαν ντερ Ζουάν και τον πρώην σύμβουλο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Τζορτζ Παπαδόπουλος.

Ο πρώην πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Πολ Μάναφορτ μετά την ολοκλήρωση μιας δίκης του στην Βιρτζίνια συνεργάζεται στην έρευνα, ενώ η ποινή του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν, στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, θα ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο και μετά την πραγματοποίηση των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, στις αρχές Νοεμβρίου.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024