Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξεκίνησε η επέλαση του «Ζορμπά» - Φτάνει σε Ιόνιο και Πελοπόννησο

Ξεκίνησε η επέλαση του «Ζορμπά» – Φτάνει σε Ιόνιο και Πελοπόννησο

Από ώρα σε ώρα αναμένεται ο κυκλώνας «Ζορμπάς», ο οποίος βρίσκεται προ των πυλών της Κρήτης, της Πελοποννήσου και του Ιονίου

Σε επιφυλακή βρίσκονται πολίτες και αρμόδιες υπηρεσίες εν όψει του κυκλώνα «Ζορμπά», ο οποίος αναμένεται να σαρώσει τη χώρα μας. Τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που συνοδεύουν την κακοκαιρία, σύμφωνα με όλες τις προβλέψεις, θα είναι ιδιαίτερα έντονα.

Ήδη τις τελευταίες ώρες η Ελλάδα πλήττεται από το φαινόμενο «Ξενοφών», το οποίο έχει ήδη προκαλέσει αρκετά προβλήματα χώρα μας.

Από ώρα σε ώρα αναμένεται ο κυκλώνας «Ζορμπάς», ο οποίος βρίσκεται προ των πυλών του Ιονίου και της Πελοποννήσου, καθώς και της Κρήτης.

Σύμφωνα με το Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ, τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα στην Ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και στην Αττική τόσο απόψε, Παρασκευή, όσο και το Σάββατο, με τάση εξασθένησης από την Κυριακή.

Δείτε την πορεία του κυκλώνα:

«Με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι πιο ισχυρές βροχοπτώσεις θα σημειωθούν στο βόρειο και δυτικό κομμάτι της Κρήτης, όπως επίσης στα νότια ελληνικά νησιά και στη νοτιοδυτική Τουρκία», λέει ο μετεωρολόγος AccuWeather, Τάιλερ Ρόις.

Όπως αναφέρεται, το μεγαλύτερο μέρος των βροχοπτώσεων αναμένεται να πέσει από το βράδυ του Σαββάτου έως τη Δευτέρα. Την ίδια περίοδο θα πνέουν θυελλώδεις άνεμοι.

«Ισχυρές ριπές ανέμου, ταχύτητας 95 χλμ./ώρα είναι πιθανό να σημειωθούν στα βόρεια παράλια της Κρήτης και στη νοτιοδυτική Τουρκία», αναφέρει ο Ρόις και συνεχίζει: «ωστόσο, δεν μπορούν να αποκλειστούν και ριπές ανέμου έως 145 χιλιομέτρων την ώρα».

Για τα κύματα που θα δημιουργηθούν λόγω του κυκλώνα, ο μετεωρολόγος ανέφερε ότι «οι θάλασσες αυτό το Σαββατοκύριακο μπορούν να δώσουν κύματα ύψους 3-5 μέτρων στην Κρήτη και στη Νοτιοδυτική Τουρκία. Πιθανότατα όμως κάποιες θάλασσες θα δώσουν κύματα ύψους 7 μέτρων».

Από την άλλη πλευρά, το κυματικό μοντέλο του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo.gr, προέβλεψε ότι τα κύματα θα ξεπεράσουν τα 11 μέτρα.

Οδηγίες προς τους πολίτες

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Η πρόγνωση του καιρού τις επόμενες ώρες σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

  • Παρασκευή (28-09-2018)

α. βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο και πρόσκαιρα προς το βράδυ στις Κυκλάδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και πιθανώς στην Κρήτη.

β. άνεμοι στο Ιόνιο 7-8 και στο Αιγαίο 6-7 μποφόρ.

  • Σάββατο (29-09-2018)

α. βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη που μέχρι το μεσημέρι θα επηρεάσουν την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες και πιθανώς τις Σποράδες.

Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και πιθανώς στην Αττική.

Σταδιακά μέχρι το βράδυ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

β. άνεμοι εντάσεως 8 και τοπικά 9-10 μποφόρ θα επικρατήσουν πρόσκαιρα στο νότιο Ιόνιο και βαθμιαία στα υπόλοιπα νότια πελάγη.

  • Κυριακή (30-09-2018)

α. τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες και βαθμιαία θα σταματήσουν.

Στα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και βαθμιαία προς το βράδυ θα εξασθενήσουν.

β. άνεμοι θυελλώδεις 8 και τοπικά σε επίπεδο θύελλας (9-10 μποφόρ) θα πνέουν στο Αιγαίο, με μικρή εξασθένηση από αργά το βράδυ.

Διαβάστε επίσης:

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024