Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξανανίπτει χείρας το υπ.Υγείας: Ευθύνη των παιδιάτρων το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Ξανανίπτει χείρας το υπ.Υγείας: Ευθύνη των παιδιάτρων το αντιεμβολιαστικό κίνημα

Ο γγ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος δήλωσε ότι είναι ευθύνη των πειθαρχικών συμβουλίων των ενώσεων παιδιάτρων το ζήτημα των ψευδών βεβαιώσεων του αντιεμβολιαστικού κινήματος

Αμετανόητο το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Υγείας για το ζήτημα των εμβολιασμών. Μετά τις εγκυκλίους του υπουργείου Υγείας και Παιδείας, που αφήνουν «παραθυράκι» στο αντιεμβολιαστικό κίνημα για εγγραφή ανεμβολίαστων βρεφών και παιδιών σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, ήρθε ο γγ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος να πετάξει το μπαλάκι στους παιδιάτρους.

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας δήλωσε «Στο Κόκκινο» ότι είναι ευθύνη των πειθαρχικών συμβουλίων των ενώσεων παιδιάτρων το ζήτημα ενδεχόμενων ψευδών βεβαιώσεων προς τα σχολεία.

Αν και προκειμένου να εγγραφούν στα σχολεία τα παιδιά οφείλουν να έχουν κάνει όλα τα προβλεπόμενα εμβόλια, υπάρχει «παραθυράκι» για εγγραφή και ανεμβολίαστων παιδιών, αρκεί οι γονείς να προσκομίσουν βεβαίωση ιδιώτη παιδιάτρου ότι υπάρχει ζήτημα «πιθανών παρενεργειών» ή ότι το παιδί δεν έχει εμβολιαστεί για άλλο λόγο που εμπίπτει σε «προσωπικά δεδομένα».

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας δίνουν «πάτημα» στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, καθώς γονείς που ασπάζονται τις γνωστές θεωρίες συνωμοσίας κατά των εμβολίων θα μπορούν να βρίσκουν τις αναγκαίες έγγραφες βεβαιώσεις από ιδιώτες παιδιάτρους που εκμεταλλεύονται την άγνοιά τους. Σύμφωνα με καταγγελίες, άλλωστε, υπάρχει δίκτυο παιδιάτρων που δεν διστάζει να δίνει χέρι βοήθειας στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, φυσικά με το αζημίωτο.

Για το φαινόμενο των ψευδών βεβαιώσεων ο κ. Μπασκόζος τόνισε πως για την επίλυσή του θα πρέπει να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους η Ένωση  Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής και τα πειθαρχικά των ιατρικών τους συμβουλίων. Επίσης κ. Μπασκόζος ζήτησε τη βοήθεια των παιδιάτρων για την αντιμετώπιση των αντεπιστημονικών απόψεων ότι τα εμβόλια είναι βλαβερά.

Ο κ. Μπασκόζος και το υπουργείο Υγείας προφανώς δεν θεωρεί εύλογο τα παιδιά που όντως έχουν πρόβλημα πιθανών παρενεργειών από συστατικά των εμβολίων να περνούν από δημόσιες επιτροπές ή νοσοκομεία -όπως άλλωστε προβλέπεται- για να πάρουν την βεβαίωση, αλλά προτιμούν να ανοίγουν το «παραθυράκι» της εξαίρεσης και μετά να πετούν το μπαλάκι του «ελέγχου» στις ενώσεις των παιδιάτρων…

Παράλληλα, ο γγ Δημόσιας Υγείας υποστήριξε ότι ο εμβολιασμός είναι μεν απαραίτητος για την εγγραφή σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία, κάτι που αναφέρεται και στην εγκύκλιο του υπουργείου, αλλά: «ο νομικός μας πολιτισμός αναφέρει ότι ο εμβολιασμός είναι ιατρική πράξη και σαν τέτοια υπόκεινται στη θέληση αυτού που τον υφίσταται, δηλαδή εφόσον μιλάμε για ανήλικους, στους γονείς των παιδιών, οι οποίοι πρέπει να πεισθούν για την υποχρεωτικότητα της εφαρμογής του από την Πολιτεία -σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα τους».

Κοντολογίς, με έναν άψογα λαϊκίστικο τρόπο, το υπουργείο Υγείας ένιψε τας χείρας του για ακόμη μια φορά απέναντι στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, την ώρα που ξεχασμένες ασθένειες όπως η ιλαρά έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα και μάλιστα με 3.500 κρούσματα και τέσσερις θανάτους, ήδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιτρέποντας σε παιδιά να μείνουν ανεμβολίαστα αφενός τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ιδίων, αφετέρου μειώνεται το συνολικό ποσοστό εμβολιασμού που αποτελεί την ασπίδα προστασίας για τον γενικό πληθυσμό. Εάν το ποσοστό αυτό μειωθεί τότε μειώνεται η λεγόμενη «ανοσία της αγέλης» δηλαδή του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.

Sports in

Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024