Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο στην ΠΓΔΜ: Οι προκλήσεις Ζάεφ και ο ρόλος του Ιβάνοφ

Στο «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο στην ΠΓΔΜ: Οι προκλήσεις Ζάεφ και ο ρόλος του Ιβάνοφ

Κόκκινο χτυπάει το πολιτικό θερμόμετρο στα Σκόπια, καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα την επόμενης Κυριακής, με το οποίο οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα αποφανθούν για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Κόκκινο χτυπάει το πολιτικό θερμόμετρο στα Σκόπια, καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για το δημοψήφισμα την επόμενης Κυριακής, με το οποίο οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα αποφανθούν για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Ζόραν Ζάεφ κορυφώνει την προεκλογική του εκστρατεία αποδεικνύοντας τις πραγματικές προθέσεις του για τη συμφωνία, τραβώντας παράλληλα το «χαλί» κάτω από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που από την αρχή έκανε λόγο για win-win συμφωνία.

Απροσδόκητος σύμμαχος για τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας αποδείχτηκε η αντιπολίτευση, η οποία λίγες μέρες πριν στηθούν οι κάλπες έκανε «κωλοτούμπα» λέγοντας πως θα σεβαστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Σταθερός στις απόψεις του παραμένει ο Πρόεδρος της χώρας, Γκεόρκι Ιβανόφ, ο οποίος διαμήνυσε σήμερα, πως θα παραμείνει σταθερός στη θέση του να απέχει από το δημοψήφισμα.

Προκλητικός ο Ζάεφ

Ο Ζόραν Ζάεφ, βλέποντας τα ποσοστά του «Ναι» να είναι αρκετά χαμηλά και την ψηφοφορία να μετατρέπεται σε «θρίλερ» έχει επιστρατεύσει τον λαϊκισμό και τις προκλητικές δηλώσεις κάνοντας επανειλημμένα λόγο για «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική ταυτότητα», ενώ έφτασε μέχρι και στο σημείο να προκαλέσει λέγοντας πως υπάρχει «μόνο μια Μακεδονία και είναι η δική μας».

Νωρίτερα σήμερα, με ανάρτησή του στα social media, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ έστειλε ακόμα ένα μήνυμα που αναμένεται να σχολιαστεί.

«Τόσο ο Πενς όσο και ο Μακρόν επιβεβαιώνουν ότι έχουμε ένα κράτος, ‘’μακεδονικό’’ λαό, μια ‘’μακεδονική’’ γλώσσα αναγνωρισμένη από όλο τον κόσμο», ανέφερε, μέσω twitter.

Στη συνέχεια, απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες της γειτονικής χώρας να προσέλθουν στις κάλπες της 30ης Σεπτεμβρίου και να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών για μία «Ευρωπαϊκή ‘’Μακεδονία’’».

Ενώ, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας του είπε πως «δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δικιά μας» και συμπλήρωσε: «Κατανοώ την αναταραχή με την προσθήκη της λέξης »βόρεια» στο Μακεδονία. Αλλά θέλω να πω ότι η βόρεια Ελλάδα είναι Ελλάδα, η δυτική Βουλγαρία είναι Βουλγαρία και δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία πέρα από τη δική μας. Αυτή είναι η μόνη Μακεδονία και δεν υπάρχει άλλη στον κόσμο».

Αυτή η δήλωση, όπως είναι αναμενόμενο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων με αποτέλεσμα το πρακτορείο MIA να ανασκευάσει.

Στην τροποποιημένη έκδοση της συνέντευξης, ο κ. Ζάεφ αναφέρει, αντίθετα, πως «όλοι γνωρίζουμε ότι σήμερα ένα κομμάτι της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας είναι στην Ελλάδα, άλλο στη Βουλγαρία και το βόρειο κομμάτι είναι στη χώρα μας».

Μάλιστα φαίνεται να διευκρινίζει πως ο προσδιορισμός «Βόρεια», που θα προστεθεί στην νέα ονομασία, ξεχωρίζει την ΠΓΔΜ από τις περιοχές της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.

Όσον αφορά την αλλαγή των δηλώσεων του πρωθυπουργού της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πρακτορείου, δεν έγιναν μετά από αντίδραση από την ελληνική πλευρά, όπως έλεγαν οι πληροφορίες, αλλά μετά μετά από «λάθος απόδοση» των δηλώσεων Ζάεφ, γι’ αυτό και το πρακτορείο προέβη σε άμεση διόρθωση.

«Λαμβάνοντας υπόψιν όσα ειπώθηκαν σε διάφορα μέσα ενημέρωσης σχετικά με τη διόρθωση αποσπάσματος της συνέντευξης του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, επισημαίνουμε ότι δεν υπήρχε καμία παρέμβαση από τον Αλέξη Τσίπρα και την ελληνική πλευρά. Το μόνο αληθές είναι ότι μετά την αντίδραση του Τύπου για το περιεχόμενο της συνέντευξης ελέγχθηκε το περιεχόμενό της και διαπιστώθηκε ότι είχε γίνει λάθος απόδοση της δήλωσης του κ. Ζάεφ και για αυτό προχωρήσαμε σε άμεση διόρθωση. Η διορθωμένη εκδοχή μοιράστηκε εκ νέου στον Τύπο» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του πρακτορείου της γειτονικής χώρας.

Σταθερός ο Ιβάνοφ

Σταθερός στις απόψεις του εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος γνωστοποίησε σήμερα την απόφασή του να απέχει από το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στη χώρα, στις 30 Σεπτεμβρίου, σχετικά με την επίλυση του θέματος του ονόματος.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, μιλώντας σε εκδήλωση ομογενειακής οργάνωσης στη Νέα Υόρκη επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «αντισυνταγματική» και επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του.

«Η εντολή που έλαβα από τους πολίτες της χώρας και μάλιστα δύο φορές, είναι να μην επιτρέψω αλλαγή του Συντάγματος, με σκοπό την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος και να μην αποδεχτώ ιδέες και προτάσεις που θα απειλήσουν τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα του μακεδονικού έθνους, τη μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συμβίωσης. Θα τηρήσω στο ακέραιο τις υποσχέσεις μου και για τον λόγο αυτό δεν θα προσέλθω να ψηφίσω» ανέφερε ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος, τις ημέρες αυτές βρίσκεται στη Ν. Υόρκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE, το οποίο επίσης αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και κατηγορεί τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ για «συνθηκολόγηση».

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ διανύει τη δεύτερη θητεία του στο αξίωμα του Προέδρου της πΓΔΜ, η οποία ολοκληρώνεται τον Μάιο του 2019.

Κυβίστηση της αντιπολίτευσης

Την ίδια που και η διεθνής κοινότητα εντείνουν την πίεσή τους προς τους Σκοπιανούς προκειμένου να αποφύγουν ενδεχόμενο «στραβοπάτημα» στο δημοψήφισμα, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ φαίνεται ότι βρήκε έναν… ανέλπιστο σύμμαχο στο πρόσωπο του επικεφαλής του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι.

Μετά το κάλεσμα να ψηφίσουν «κατά συνείδηση» στο δημοψήφισμα για την ονομασία, κ. Μίτσκοσκι δήλωσε τώρα ότι το κόμμα του θα στηρίξει τη συνταγματική αναθεώρηση εάν οι πολίτες πουν «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών, ρίχνοντας ουσιαστικά τους τόνους και βοηθώντας τον Ζάεφ στην καμπάνια υπέρ του «ναι».

Όπως εξήγησε ο Μίτσκοσκι σε δηλώσεις του στο στο TV21, το δημοψήφισμα θα θεωρηθεί επιτυχές εφόσον πληρούνται δύο προϋποθέσεις: συμμετοχή άνω του 50% και η πλειοψηφία ψηφίσει υπέρ του «ναι». Σε αυτή την περίπτωση, όπως είπε, το VMRO-DPMNE θα το σεβαστεί και θα στηρίξει τη συνταγματική αναθεώρηση που απαιτείται και προβλέπεται.

Ο ίδιος τόνισε ότι το VMRO δε συμφωνεί με την αλλαγή του ονόματος, αλλά εάν η πλειοψηφία των πολιτών ψηφίσει υπέρ του νέου ονόματος, τότε το κόμμα του θα το σεβαστεί, επαναλαμβάνοντας ότι το κόμμα του είναι υπέρ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Υπενθυμίζεται πως πριν μερικές ημέρες, ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι είχε καλέσει τους πολίτες να ψηφίσουν «κατά συνείδηση», μετά από συνάντηση που είχε με στελέχη του κόμματός του. «Κάθε πολίτης πρέπει να ψηφίζει με βάση την προσωπική του πεποίθηση. Οι πολίτες είναι αυτοί που αποφασίζουν. Ακούστε την καρδιά σας και κάντε ό, τι πρέπει να κάνετε» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Τι φοβάται ο Ζάεφ

Πέρα από τα οριακά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, τα οποία προκαλούν έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, ένας ακόμα φόβος είναι αυτός της αποχής.

Και αυτό διότι αν η συμμετοχή κινηθεί σε ποσοστά κάτω του 50% θα πλήξει την αξιοπιστία του αποτελέσματος, εφόσον αυτό είναι υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα για το «Μακεδονικό».

Ο παράγοντας Δύση

Είναι εξάλλου γνωστό ότι ο Ζάεφ βλέποντας τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν οριακό προβάδισμα υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει εναποθέσει πολλά στον διεθνή παράγοντα ώστε να πειστεί ο λαός να δώσει το «πράσινο φως».

Άλλωστε τον τελευταίο καιρό και όσο πλησιάζουμε στη μέρα που θα στηθούν οι κάλπες, τόσο η ΕΕ, όσο και οι ΗΠΑ, προσπαθούν με κάθε τρόπο να στηρίξουν την συμφωνία, υιοθετώντας τρόπον τινά τη ρητορική του ο Ζόραν Ζάεφ «ή τώρα ή ποτέ».

Λίγες ημέρες πριν, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ βρήκε έναν ακόμη σύμμαχο στην προσπάθεια του κυρωθεί η Συμφωνία. Με επιστολή του ο πρώην αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, δήλψσε περήφανος που επί των ημερών του η χώρα του αναγνώρισε την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατίας ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Ο Τζορτζ Μπους κάλεσε τους πολίτες  της ΠΓΔΜ να ψηφίσουν θετικά στο δημοψήφισμα, μια ψήφος που θα ανοίξει – όπως αναφέρει –  τις πόρτες στη χώρα, τόσο για το ΝΑΤΟ, όσο όμως και για την ΕΕ. Η συμφωνία των Πρεσπών, προσθέτει, αποτελεί έναν «θαρραλέο και δίκαιο συμβιβασμό».

Στο ίδιο πλαίσιο πίεσης από εξωτερικούς παράγοντες κινήθηκε κι ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος απηύθυνε μήνυμα προς τους πολίτες των Σκοπίων. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ονοματολογική διαμάχη που είχαν Ελλάδα και ΠΓΔΜ για διάστημα μεγαλύτερο των 27 χρόνων, τονίζοντας ωστόσο πως τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα και χαρακτηρίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών ως «ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός».

 Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις βρέθηκε στη χώρα για να προπαγανδίσει υπέρ του «ναι», κατηγορώντας μάλιστα ευθέως τη Ρωσία ότι προσπαθεί να παρέμβει διασπείροντας ψευδείς πληροφορίες.

Ο Μάτις δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος δυτικός αξιωματούχος που επισκέπτεται τα Σκόπια, την προεκλογική περίοδο του δημοψήφισμα. Την Τρίτη, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ξεκίνησε την περιοδεία του στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με πρώτο σταθμό τα Σκόπια και τελευταίο την Αθήνα.

Οι επισκέψεις αυτές μόνο τυχαίες δεν είναι, αφού αντικατοπτρίζουν με τον καλύτερο τρόπο την τεράστια σημασία που θα έχει η έκβαση του δημοψηφίσματος για τη Δύση.

Χαμηλοί τόνοι από Ζάεφ

Από την άλλη πλευρά, παρά την εμφανή αναζήτηση στήριξης από τη Δύση ο Ζόραν Ζάεφ κρατάει μια πιο διπλωματική στάση, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τις καταγγελίες του Μάτις.

«Δεν έχω αποδείξεις για παρέμβαση της Ρωσίας. Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι φίλη της ‘Μακεδονίας’ και δεν έχει τίποτα εναντίον της ένταξης της Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως είναι ενάντια στη συμμετοχή μας στο ΝΑΤΟ. Και το λένε καθαρά. Προσπαθούμε να εξηγήσουμε ότι για μας δεν υπάρχει εναλλακτική αλλά πλήρης ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Θέλουμε να χτίσουμε φιλική σχέση με όλες τις χώρες και με τη Ρωσική Ομοσπονδία, επειδή πιστεύω πως ό,τι εξηγεί τη φιλία στην ‘Μακεδονία’ θα γίνει κατανοητό από τους φίλους στη Ρωσία, επειδή οι πολίτες μας θα παραμείνουν αφοσιωμένοι σε αυτό τον προσανατολισμό», είπε.

Διαβάστε επίσης:

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024