Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΠΓΔΜ: Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα

ΠΓΔΜ: Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα

Όπως καταδεικνύουν οι μετρήσεις, το δημοψήφισμα δεν φαίνεται να εξελίσσεται σε «περίπατο» για τον Ζόραν Ζάεφ, καθώς το «ναι» διατηρεί μικρό προβάδισμα της τάξεως του 2,2%

Σε «θρίλερ» εξελίσσεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια για τη συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σε ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Όπως καταδεικνύουν οι μετρήσεις, το δημοψήφισμα δεν φαίνεται να εξελίσσεται σε «περίπατο» για τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύει η ιστοσελίδα mkd.mk, στο ερώτημα «Είστε υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αποδεχόμενοι τη συμφωνία των Πρεσπών», το 51,1% απαντά «ναι», ενώ το «48,9%» λέει όχι.

Σε ό,τι αφορά δε την εθνοτική ανάλυση της ψήφου, στους Σλαβομακεδόνες το 33,5% λέει «ναι» στη συμφωνία και το 66,5% λέει «όχι». Αντίθετα, το 95% των Αλβανόφωνων τάσσεται υπέρ της ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αποδεχόμενο τη συμφωνία των Πρεσπών έναντι ποσοστού 5% που ψηφίζει «όχι».

Στο ερώτημα «είστε υπέρ της συμφωνίας με την Ελλάδα για αλλαγή του ονόματος της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’» «όχι» απαντά το 52,6% των ερωτηθέντων, ενώ «ναι» απαντά το 47,4%.

Την ίδια ώρα, για ένα πολύπλοκο και εν πολλοίς άγνωστο ακόμα γεωπολιτικό σκηνικό το οποίο στήνεται στα Βαλκάνια κάνει λόγο σε δημοσίευμά του το Politico με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών. Στο σκηνικό αυτό κυρίαρχο ρόλο θα έχει η Κίνα και οι φιλοδοξίες της για την δημιουργία του νέου Δρόμου του Μεταξιού, προς την Ευρώπη.

«Δεν είναι μόνο Ρωσία εναντίον Δύσης. Υπάρχει νέος παίκτης στο τραπέζι» σχολιάζει ο ανταποκριτής του Politico.

Το Politico δεν παραγνωρίζει τον ρόλο της Ρωσίας στα Βαλκάνια εξηγώντας ότι, ενώ οι Βρυξέλλες θέλουν να μετατρέψουν τη «Μακεδονία» σε κανονική χώρα, η Ρωσία από τη μεριά της έχει σημαντικό ενδιαφέρον για το δημοψηφίσματος σχετικά με το όνομα της ΠΓΔΜ, καθώς το αποτέλεσμα θα κρίνει την πορεία της χώρας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Στο πλαίσιο αυτό, κλιμακώνεται η επίθεση στη Μόσχα από την πλευρά των ΗΠΑ, με τον υπουργό Άμυνας, Τζιμ Μάτις, να κάνει λόγο για μεταφορά ρωσικών χρημάτων στα Σκόπια με σκοπό τον επηρεασμό της κοινής γνώμης ενόψει του δημοψηφίσματος.

Από την πλευρά του, ο Ζόραν Ζάεφ χαρακτηρίζει τη Ρωσία «φίλη της Μακεδονίας», χωρίς να συμμερίζεται τις αμερικανικές και νατοϊκές καταγγελίες περί ρωσικής ανάμειξης.

Διαβάστε επίσης:

«Τζογάρουν» με το Μακεδονικό για να διασωθεί πολιτικά ο Π. Καμμένος

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024