Η αθηροσκλήρωση αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας
Η ελαστικότητα των αρτηριών φαίνεται να είναι ο ένας αγγειακός βιοδείκτης που εντοπίζει τους ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας
Η αθηροσκλήρωση στα άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας τελικά, περιλαμβανομένης και της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα μελέτη που διερευνά τη σχέση μεταξύ εγκεφαλικής και αγγειακής υγείας.
Όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Hypertension, ερευνητές του Πανεπιστημίου Descartes του Παρισιού μελέτησαν στοιχεία για 375 άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση, όπως προβλήματα μνήμης. Εντός 4,5 ετών το 28% του δείγματος είχε εκδηλώσει άνοια.
Οι επιστήμονες συνεκτίμησαν αρκετούς παράγοντες για την εξέλιξη αυτή και διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη ταχύτητα παλμικού κύματος, που μετρά την ελαστικότητα των αρτηριών, είναι ένας πιθανός ύποπτος.
Οι αρτηρίες μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά σε όλο το σώμα. Καθώς μεγαλώνουμε σκληραίνουν και χάνουν την ελαστικότητά τους και αυτό μπορεί να επιδεινωθεί όταν στα αγγεία συσσωρεύεται αθηρωματική πλάκα.
Εκτός από την ταχύτητα του παλμικού κύματος για την μέτρηση της αρτηριακής σκλήρυνσης οι ερευνητές μελέτησαν και την πάχυνση των εσωτερικών τοιχωμάτων της καρωτίδας ώστε να εντοπίσουν τυχόν οικοδόμηση λιπώδους πλάκας.
Καμιά άλλη μεταβλητή όμως δεν σχετιζόταν με τη συχνότητα της άνοιας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η ταχύτητα του παλμικού κύματος φαίνεται να είναι ο μοναδικός αγγειακός βιοδείκτης που εντοπίζει τους ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας.
Η αθηροσκλήρωση σύμφωνα με τη μελέτη εκθέτει το αγγειακό εγκεφαλικό σύστημα στον κίνδυνο διακυμάνσεων της πίεσης και της ροής του αίματος οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν μικροσκοπικές βλάβες.
- Η Ρεάλ… βαράει διάλυση: Νέο περιστατικό στα αποδυτήρια ανάμεσα σε Εμπαπέ – Βινίσιους (pic)
- Ασπρόπυργος: Μάχη για τη ζωή δίνει ο 12χρονος που τραυματίστηκε με πατίνι
- NBA: Νέα άνετη νίκη και 2-0 οι Θάντερ τους Λέικερς, προβάδισμα δύο νικών και για τους Πίστονς (vids)
- Λευκάδα: Έρευνες από Λιμενικό και Ένοπλες Δυνάμεις για το σκάφος – drone που εντόπισαν ψαράδες
- Θεσσαλονίκη: Συνελήφθησαν δύο ανήλικοι που πέταγαν πέτρες σε αστικό λεωφορείο και έσπασαν τα τζάμια του
- Σπύρος Ρέτσας: Μυστήριο με την εξάφανισή του – Η τελευταία διαδρομή με το ταξί
- Φραντσέσκα Αλμπανέζε: Οι κατηγορίες περί αντισημιτισμού που εκτοξεύονται ως χαρτοπόλεμος είναι για να αποσπάται η προσοχή από τα θύματα
- Αν αυτό το παλτό μπορούσε να μιλήσει – Το μακρύ ταξίδι του πανωφοριού Τσέστερφιλντ του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 08.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/greg-rakozy-oMpAz-DN-9I-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442