Σύμφωνα με το ΣτΕ τα παιδιά που βιώνουν μετανάστευση υφίστανται παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους εντός των συνόρων μας, που μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες για την ψυχική τους υγεία και ανάπτυξη

Στο επίκεντρο της ανησυχίας των διεθνών οργανισμών έχουν τεθεί τα παιδιά των προσφύγων, με τους ειδικούς να κρούουν συνεχώς τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ανηλίκων που βιώνουν τη μετανάστευση.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του Τμήματος Δικαιωμάτων των Παιδιών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ρεγκίνα Γιένσντοτιρ, κατά ετήσια διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Διαμεσολαβητών για τα παιδιά, τα παιδιά που βιώνουν τη μετανάστευση είναι μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες ως προς την ψυχική υγεία.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι τα παιδιά αυτά υφίστανται παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους εντός των συνόρων μας, που μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες για την ψυχική τους υγεία και ανάπτυξη. Διευκρίνισε ότι οι παραβιάσεις προκύπτουν από τις πρακτικές κράτησης αντί για την παροχή προστασίας της κοινωνικής πρόνοιας, από την έλλειψη ή την αναποτελεσματικότητα των διαδικασιών κηδεμονίας και επανένωσης των οικογενειών, καθώς και τις ταπεινωτικές μεθόδους εκτίμησης της ηλικίας.

Σημειώνεται ότι η Στρατηγική του ΣτΕ για τα δικαιώματα του παιδιού (2016-21), το Σχέδιο Δράσης για την προστασία των παιδιών προσφύγων ή μεταναστών στην Ευρώπη (2017-2019) και άλλα μέσα που διαθέτει το Συμβούλιο της Ευρώπης επικεντρώνονται στα πρότυπα για την κηδεμονία, για την εκτίμηση ηλικίας, καθώς και στην ανάπτυξη εργαλείων πολιτικής για το μέλλον (life projects) των ασυνόδευτων ανήλικων μεταναστών, στην παροχή φιλικών προς τα παιδιά πληροφοριών, την εξασφάλιση αποτελεσματικής προστασίας και την ενίσχυση της ένταξης των παιδιών που θα παραμείνουν στην Ευρώπη μέσω της παροχής εκπαίδευσης, κατάρτισης και ευκαιριών συμμετοχής στην κοινωνία.

Στην παρέμβασή της η κ. Γιένσντοτιρ τόνισε επίσης ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης προσπαθεί να υποστηρίζει τα κράτη-μέλη του, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα δικαιώματα του παιδιού θα τηρούνται χωρίς καμία διάκριση λόγω του μεταναστευτικού ή άλλου καθεστώτος των γονέων τους.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr