Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μακεδονικό: Τα παζάρια του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν (ψευδο)ενόχληση στους ΑΝΕΛ

Μακεδονικό: Τα παζάρια του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν (ψευδο)ενόχληση στους ΑΝΕΛ

Ο εκπρόσωπος τύπου των ΑΝΕΛ έβαλε στο στόχαστρο τον Νίκο Κοτζιά επειδή εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα υπερψηφιστεί, με τη συμβολή του Ποταμιού και άλλων μεμονομένων βουλευτών.

Την ώρα που στο παρασκήνιο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες για την υπερψήφιση στη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών, δημοσίως οι ΑΝΕΛ εξακολουθούν να υποδύονται τους «Μακεδονομάχους».

Σήμερα, δε, ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Θεόδωρος Τοσουνίδης επιτέθηκε κατά του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά επειδή τόλμησε να «αποκαλύψει» ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από την Βουλή, καθώς εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει και το Ποτάμι και «μεμονωμένοι βουλευτές». Είναι γνωστό το σενάριο ότι εκτός των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν τη Συμφωνία και βουλευτές από άλλα κόμματα ή και ανεξάρτητοι.

Αυτό σημαίνει αφενός ότι το επικοινωνιακό τρικ που χρησιμοποιούν οι ΑΝΕΛ περί «ανατροπής της κυβέρνησης» εάν φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή εξαερώνεται -κι αυτό είναι ένα πρόβλημα για τους ΑΝΕΛ όταν λέγεται ανοιχτά, καθώς τους αποδομεί το αφήγημα-, αφετέρου υπάρχει πρόβλημα με την φράση «μεμονωμένοι βουλευτές» καθώς δεν αφορά τους ανεξάρτητους, αλλά εκείνους που θα ψηφίσουν «εκτός γραμμής» του κόμματός τους, και τέτοιοι υπάρχουν και εντός των ΑΝΕΛ.

Δεν είναι πολλά τα 24ωρα, άλλωστε, που άρχισαν να καταγράφονται οι δηλώσεις προθέσεων μερικών «ανταρτών» των ΑΝΕΛ. Έτσι, το «χτύπημα» Κοτζιά, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και επίδειξη δύναμης των ΣΥΡΙΖΑίων έναντι του συγκυβερνήτη, βρήκε ευαίσθητο σημείο. Γι’ αυτό και ο εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ Θ. Τοσουνίδης απάντησε σε υψηλούς τόνους:

«Ακόμη μία φορά, με τις δηλώσεις του, ο κ. Κοτζιάς προσπαθεί να δημιουργήσει προβλήματα στην κυβερνητική συνεργασία.

»Όσον αφορά τα θέματα της Βουλής κατανοούμε ότι δεν γνωρίζει τις διαδικασίες, διότι ουδέποτε υπήρξε εκλεγμένος βουλευτής απευθείας από το λαό. Κρίμα».

Τέλη Ιανουαρίου η Συμφωνία στη Βουλή

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Κοτζιάς εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα υπερψηφισθεί από την ελληνική Βουλή, παρά την επικείμενη άρνηση του Πάνου Καμμένου να την στηρίξει και τις απειλές αποχώρησης του από την κυβέρνηση.  Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθησή του ότι πέρα από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη συμφωνία των Πρεσπών θα στηρίξουν το Ποτάμι, αλλά και μεμονωμένοι βουλευτές.

Στη συνέχεια έδωσε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα, λέγοντας ότι η συμφωνία θα έρθει προς κύρωση στο ελληνικό Κοινοβούλιο μετά τα τέλη Ιανουαρίου.

Ο Νίκος Κοτζιάς εξαπέλυσε «καρφιά» για την στάση της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, κατηγορώντας τους πως αντιλαμβάνονται την εξωτερική πολιτική ως πεδίο εγχώριας αντιπαράθεσης και διαχείρισης εσωκομματικών υποθέσεων. Ο κ. Κοτζιάς κατηγόρησε την αντιπολίτευση για υποκρισία, υποστηρίζοντας ότι η σημερινή κυβέρνηση απέσπασε περισσότερα στην διαπραγμάτευση με τα Σκόπια από τους προκατόχους της.

Όσον αφορά το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, εκτίμησε πως ο λαός της ΠΓΔΜ θα στηρίξει το «Ναι» με την απαιτούμενη συμμετοχή.

Όσον αφορά την ολοκλήρωση των διαδικασιών από τη γειτονική χώρα, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών έθεσε ένα πολύ σαφές χρονοδιάγραμμα, εκτιμώντας πως η απαιτούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ από την Βουλή θα γίνει στα μέσα με τέλη Ιανουαρίου, κι όχι τον Δεκέμβριο όπως αναμενόταν αρχικά.

Όσον αφορά την διαδικασία της ελληνικής πλευράς, διευκρίνισε πως θα γίνουν δύο ψηφοφορίες στην Ολομέλεια, μια για την συμφωνία και μια ακόμα για την κύρωση της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ, εφόσον φυσικά τα Σκόπια έχουν υλοποιήσει τις δικές τους υποχρεώσεις.

Το «παζάρι» για την ψήφιση της Συμφωνίας

Οι αντιδράσεις των ΑΝΕΛ για τις δηλώσεις Κοτζιά είναι φυσικά προφάσεις εν αμαρτίαις, καθώς οι τοποθετήσεις των «ανταρτών» βουλευτών έχουν γίνει δημόσια και παράλληλα συζητείται ευρέως το σενάριο της συγκέντρωσης ψήφων εκτός κυβερνητικού συνασπισμού.

Ειδικότερα, ένα από τα σχέδια που ακούγονται είναι να μην ψηφίσει όντως ο Πάνος Καμμένος τη συμφωνία, αλλά να συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση. Είτε η ψηφοφορία για το Μακεδονικό να μετατραπεί και σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση είτε ακόμη και αν κατατεθεί πρόταση μομφής, να βρεθούν οι βουλευτές που θα βγάλουν τον κ. Τσίπρα από το αδιέξοδο.

Σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 145 βουλευτές οι οποίοι θα ψηφίσουν «μπετόν», ακόμη και οι βορειοελλαδίτες.

Σ’ αυτούς θα πρέπει να προστεθεί η Κατερίνα Παπακώστα η οποία αφήνει ορθάνοιχτο παράθυρο για να ψηφίσει: «Εμείς δεν θα κάνουμε το λάθος να σηκώσουμε σημαία υπέρ ή κατά της Συμφωνίας. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα. Θα δείτε την ώρα που πρέπει τι θα κάνω με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Θα ζυγίσουμε τη Συμφωνία με γνώμονα το εθνικό συμφέρον» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο Μαξίμου μετράνε επίσης υπέρ της συμφωνίας τον κ. Παπαχριστόπουλο ο οποίος τάχτηκε κατά της απόφασης Καμμένου να φύγει από την κυβέρνηση. Οι… εκπλήξεις θα είναι δύο ή και τρεις από το Ποτάμι που μπορεί να ψηφίσουν «ναι» για τις Πρέσπες, οπότε ο αριθμός 150 συγκεντρώνεται και από εκεί και μετά «παίζουν» αρκετοί ανεξάρτητοι βουλευτές να ψηφίσουν, εις εκ των οποίων θεωρείται σίγουρος από την κυβέρνηση. Αλλά και ο Κ. Ζουράρις δεν αποκλείεται να εγκαταλείψει τη γραμμή Καμμένου ενώ άγνωστο είναι τι θα κάνει η Ελενα Κουντουρά.

Sports in

Στρέφεται στη Δικαιοσύνη η Μπαρτσελόνα για το γκολ-φάντασμα κόντρα στη Ρεάλ (vid)

Αποφασισμένη να το φτάσει στα άκρα η Μπαρτσελόνα για το γκολ του Λαμίν Γιαμάλ που δεν μέτρησε ποτέ αν και είναι φανερό πως η μπάλα πέρασε την γραμμή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024