Η επανέναρξη των επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας των δυνάμεων που δηλώνουν πίστη στην κυβέρνηση της Υεμένης και υποστηρίζονται από μια στρατιωτική συμμαχία υπό σαουδαραβική διοίκηση, με σκοπό να αποσπαστεί το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην πόλη Χοντάιντα από τα χέρια των σιιτών ανταρτών Χούθι, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, επιτείνει τους φόβους για κλιμάκωση του ανθρωπιστικού δράματος στη χώρα.

Την Τρίτη, αξιωματικοί των στρατευμάτων που πρόσκεινται στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση και ιατρικές πηγές έκαναν λόγο για το θάνατο 40 σιιτών ανταρτών Χούθι μέσα σε 24 ώρες στο δυτικό τομέα της Χοντάιντα, πόλης που βρέχεται από την Ερυθρά Θάλασσα.

Οι Χούθι αντέδρασαν έντονα στην ανακοίνωση, το βράδυ της Κυριακής, από αξιωματικούς της συμμαχίας υπό την ηγεσία του Ριάντ, περί επανέναρξης της «στρατιωτικής επιχείρησης για να απελευθερωθεί η Χοντάιντα και το λιμάνι της (…) σε πολλούς άξονες».

Το λιμάνι της πόλης των 600.000 κατοίκων, που ελέγχεται από το 2014 από τους Χούθι, αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου των εμπορευμάτων που εισάγονται στη χώρα και της ανθρωπιστικής βοήθειας. Στην Υεμένη οι τρεις στους τέσσερις κατοίκους χρειάζονται βοήθεια, πάνω απ’ όλα τρόφιμα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Εκτός από τον πόλεμο, τους αμάχους απειλεί επίσης ένα τρίτο κύμα της επιδημίας χολέρας.

Οι Χούθι κατηγόρησαν τη διεθνή κοινότητα ότι είναι συνένοχη στην «τρομοκρατία» της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της.

«Αποθήκες τροφίμων διεθνών οργανισμών στοχοθετήθηκαν (τη Δευτέρα) στη Χοντάιντα, κάτι που δείχνει καθαρά ότι οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι σύμμαχοί τους έχουν την πρόθεση να μετατρέψουν αυτές τις αποθήκες και πυκνοκατοικημένες συνοικίες σε στόχους των τρομοκρατικών τους επιχειρήσεων» είπε ο Μοχάμεντ Αλί αλ Χούθι, επικεφαλής του Ανώτατου Επαναστατικού Συμβουλίου των ανταρτών.

Ο εκπρόσωπος του Παγκοσμίου Προγράμματος Τροφίμων (ΠΠΤ) του ΟΗΕ, ο Ερβέ Βεροζέλ, δήλωσε ότι δεν έχει να κάνει «κανένα σχόλιο» για όσα κατήγγειλε ο Χούθι. Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που έδωσε από ανεξάρτητες πηγές. Το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι η συμμαχία υπό σαουδαραβική διοίκηση κατηγορεί τους σιίτες αντάρτες ότι χρησιμοποιούν πολιτικές εγκαταστάσεις ως κρησφύγετα.

Μια πρόσφατη προσπάθεια να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στη Γενεύη απέτυχε.

Στην τελευταία φάση του πολέμου στην Υεμένη, από το Μάρτιο του 2015, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι, έχουν τραυματιστεί πάνω από 56.000 και έχει προκληθεί η «χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», κατά τα πλέον πρόσφατα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιήσει τα Ηνωμένα Έθνη.

Γράψτε το σχόλιο σας