Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αχτσιόγλου: Αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Ιανουάριο του 2019

Αχτσιόγλου: Αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Ιανουάριο του 2019

Αύξηση κατώτατου μισθού από τον Ιανουάριο προανήγγειλε η Έφη Αχτσιόγλου, που καταθέτει εντός της εβδομάδας την τροπολογία για να ξεκινήσει η διαδικασία. Επιμένει πως θα πείσουν τους Θεσμούς πως δεν είναι αναγκαία η περικοπή των συντάξεων, μιλώντας, μάλιστα, για πρόσφορο έδαφος. Διαψεύδει τα σενάρια περί εναλλακτικών λύσεων «ήπιας περικοπής».

Εντός της εβδομάδας θα έρθει στη Βουλή η τροπολογία για να ξεκινήσει η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, οπότε και θα αρχίσει να ισχύει η αύξηση που θα αποφασιστεί, δήλωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, «η δικιά μας στόχευση είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων με δύο τρόπους: με επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ο δεύτερος τρόπος είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού».

»Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την αύξηση του κατώτατου μισθού διαρκεί περίπου 4 μήνες και θα ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου. Εντός της εβδομάδας θα εισηγηθώ στη Βουλή τροπολογία με την οποία θα επιταχύνεται η διαδικασία».

«Αυτή τη στιγμή» διευκρίνισε η κυρία Αχτσιόγλου, «ο νόμος προβλέπει ότι κανονικά η διαδικασία θα πρέπει να ξεκινήσει Φεβρουάριο και να τελειώσει Ιούνιο. Με αυτή την τροπολογία θα επιταχυνθεί η διαδικασία, ώστε να ξεκινήσει τώρα, τέλη Σεπτεμβρίου».

Περιγράφοντας τη διαδικασία που προβλέπεται η κυρία Αχτσιόγλου τόνισε ότι θα γίνει κοινωνικός διάλογος, θα αποτυπωθούν οι επιπτώσεις της αύξησης σε βασικά μεγέθη της οικονομίας, θα υπάρξει εισήγηση από Επιτροπή Εμπειρογνωμώνων και στο τέλος θα υπάρξει υπουργική απόφαση για την αύξηση στις αρχές του 2019, η οποία θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Η υπουργός επισήμανε ότι η αύξηση θα ισχύσει από τις αρχές του 2019, ενώ απέφυγε να απαντήσει ως προς το ποσοστό στο οποίο θα κυμανθεί, εξηγώντας ότι αυτό θα καθοριστεί από τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί τους τέσσερις επόμενους μήνες.

Στην κατεύθυνση ενίσχυσης του εισοδήματος των εργαζομένων θα συμβάλλει, όπως είπε, και η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, επισημαίνοντας πως σήμερα υπεγράφη η έβδομη σύμβαση η οποία αφορά εργαζομένους στον τομέα του Τουρισμού.

«Δεν χρειάζεται περικοπή συντάξεων»

Η κυρία Αχτσιόγλου εξέφρασε για άλλη μια φορά την πεποίθηση πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να πείσει τους Θεσμούς πως δεν είναι αναγκαίο ούτε δημοσιονομικά ούτε διαρθρωτικά το μέτρο της περικοπής των συντάξεων, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως διαμορφώνεται πρόσφορο έδαφος για τη διαπραγμάτευση αυτή.

Τόνισε ότι τη θέση αυτή είχε εκφράσει η κυβέρνηση και κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης, οπότε και αποφασίστηκε το μέτρο με την πίεση του ΔΝΤ, του οποίου τη στάση η υπουργός χαρακτήρισε “εμμονική”, σε αντίθεση με αυτή των Ευρωπαίων που όπως αναγνώρισε «δεν ήταν η ίδια, για να είμαι δίκαια».

Σήμερα, συνέχισε η κυρία Αχτσιόγλου, οι προβλέψεις που χρησιμοποιούσαμε τότε ως επιχειρήματα είναι αποδεδειγμένα στοιχεία.

Δηλαδή, εξήγησε, έχει εκπονηθεί μελέτη βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού μέχρι το 2070, η οποία δεν αμφισβητείται και είναι εγκεκριμένη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Άρα δεν τίθεται ζήτημα βιωσιμότητας του Ασφαλιστικού, και αυτό δεν το αμφισβητούν ούτε οι θεσμοί.»

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό σκέλος, η υπουργός είπε ότι «και δημοσιονομικά είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι χωρίς να χρειάζεται καμία επιπλέον παρέμβαση», κάτι που, όπως πρόσθεσε, σταδιακά το αποδέχονται και οι εταίροι, με τους οποίους βρισκόμαστε στη φάση της ανταλλαγής στοιχείων.

Σε ερώτηση από πού θα βρεθούν τα χρήματα για να καλυφθεί το κενό που θα προκύψει από τη μη εφαρμογή του μέτρου η κυρία Αχτσιόγλου απάντησε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει κενό.

«Ο στόχος για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα επιτυγχάνεται απολύτως χωρίς να χρειάζεται παρέμβαση στη συνταξιοδοτική δαπάνη», τόνισε η υπουργός.

Κληθείσα να σχολιάσει τα σενάρια για σταδιακή εφαρμογή ή και ακύρωση κάποιων αντιμέτρων σε περίπτωση διάσωσης των συντάξεων, η κυρία Αχτσιόγλου επισήμανε ότι «το 3,5% πλεόνασμα είναι δεδομένο […] Από εκεί και πέρα έχουμε πει ότι υπάρχει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, αποτυπωμένος στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα,  τον οποίο εξειδίκευσε και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ με τις εξαγγελίες που έκανε, οι οποίες είναι απολύτως κοστολογημένες. Για το 2019 ο δημοσιονομικός χώρος είναι γύρω στα 800 εκατ. ευρώ, αν όχι κάτι παραπάνω, και φθάνει ως το 2022 στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ».

Μέσα σε αυτόν τον χώρο, εξήγησε, εντάσσονται τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών, επίδομα ενοικίου, φοροαπαλλαγές, κτλ.

Άρα, συμπλήρωσε η υπουργός, όχι απλώς δεν τίθεται θέμα επίτευξης του στόχου για το πλεόνασμα, αλλά έχουμε και παραπάνω πλεόνασμα που μας επιτρέπει να κάνουμε τις παραπάνω παρεμβάσεις.

Κατηγορηματικά διέψευσε η υπουργός και τα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητα περί εναλλακτικών προτάσεων για την εφαρμογή του μέτρου και «ήπιας περικοπής συντάξεων». Τα σενάρια αυτά δεν υφίστανται, τόνισε η κυρία Αχτσιόγλου.

Χρειάζεται, είπε, να ολοκληρωθεί η ανταλλαγή στοιχείων με τους Θεσμούς, «καθώς δεν παύει να είναι ένα μέτρο το οποίο συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια των αξιολογήσεων», προκειμένου να διαπιστώσουν και εκείνοι πως το μέτρο δεν είναι αναγκαίο ούτε δημοσιονομικά ούτε διαρθρωτικά.

Θεωρώ ότι διαμορφώνεται ένα ευνοϊκό κλίμα και πολιτικά , ανέφερε η υπουργός, προσθέτοντας ότι την απόλυτα καθαρή εικόνα θα την έχουμε όταν καταθέσουμε το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2019, δηλαδή περί τα μέσα Οκτωβρίου.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα πληρωθούν οι κύριες συντάξεις που εκκρεμούν

Για το θέμα των εκκρεμών συντάξεων η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε ότι έχει γίνει εντατική δουλειά και υπάρχει χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος της χρονιάς να τις πληρωθούν όλες και οι περίπου 43.000 κύριες συντάξεις.«Όταν παραλάβαμε δηλαδή αρχές του 2015 είχαμε 400.000 απλήρωτες συντάξεις στα συρτάρια».

Για τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας ανέφερε το γεγονός ότι σήμερα υπεγράφη η έβδομη κλαδική σύμβαση στον τουρισμό από όταν επανήλθαν την 21η Αυγούστου που είναι η μεγαλύτερη εν ισχύ κλαδική σύμβαση στη χώρα καλύπτει 114.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους.

«Αυτή τη στιγμή σε ισχύ είναι περίπου 20 κλαδικές συμβάσεις ήδη οι 7 έχουν επεκταθεί άρα συνεχίζουμε να μελετάμε και τις υπόλοιπες» επισήμανε η κ.Αχτσιόγλου.

Για την ανεργία η υπουργός ανέφερε ότι «μέχρι τα μέσα του 2019 υλοποιούμε προγράμματα περίπου 75.000 νέων θέσεων εργασίας με επικέντρωση στους νέους επιστήμονες δηλαδή εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό για το οποίο θα εγγυηθούμε μισθούς πολύ ανώτερους από αυτούς που δίνονται μέχρι σήμερα στα προγράμματα ώστε να τα καταστήσουμε πιο ελκυστικά».

Τέλος τόνισε ότι τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν αύξηση των απασχολούμενων στη χώρα κατά 300.000 νέες θέσεις εργασίας με το 70% εξ αυτών πλήρους απασχόλησης και ότι το ποσοστό της ανεργίας έχει πέσει τα τελευταία 3 χρόνια περίπου 7%.

«Είμαστε στο 19%» και σχολίασε ότι αυτό δεν οφείλεται όπως αναφέρεται από κάποιους στη φυγή εργαζομένων από τη χώρα αλλά στις 300.000 νέες θέσεις εργασίας, όπως δείχνουν και τα στοιχεία.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024