Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απουσίες

Απουσίες

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη προχθές το βράδυ στη ΔΕΘ διαπνεόταν από ένα πνεύμα οικονομικού φιλελευθερισμού, απέπνεε μια αισιοδοξία που είναι ιδιαίτερα σημαντική στη σημερινή συγκυρία, αλλά είχε και αρκετά προβλήματα.

Η αξιολόγηση μιας ομιλίας ενός πολιτικού μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Ο ένας είναι να την κρίνει κανείς αυτόνομα και απόλυτα ξεκομμένη από το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο στο οποίο είναι εκ των πραγμάτων ενταγμένη. Σαν να μιλάει οποιοσδήποτε ευρωπαίος πολιτικός κάποια στιγμή στη δεύτερη δεκαετία του εικοστού πρώτου αιώνα.
Κάτω από αυτό το πρίσμα, θα έλεγε κανείς ότι η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη προχθές το βράδυ στη ΔΕΘ διαπνεόταν από ένα πνεύμα οικονομικού φιλελευθερισμού, απέπνεε μια αισιοδοξία που είναι ιδιαίτερα σημαντική στη σημερινή συγκυρία, αλλά είχε και αρκετά προβλήματα.
Η αναφορά στον κοινωνικό ανελκυστήρα που έχει βραχυκυκλώσει και προκαλεί στασιμότητα και ανισότητες ήταν ενδιαφέρουσα. Η πεποίθηση ότι η συνταγή για το μέλλον βρίσκεται στην προσέλκυση επενδύσεων, στην παραγωγή νέου πλούτου και στη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, που περνούν αναγκαστικά μέσα από τη μείωση των φόρων και των εισφορών, ήταν σαφής. Και η έκφραση αλληλεγγύης στον ντελιβερά από το Περιστέρι, συγκινητική.
Ανάμεσα στα αρνητικά της ομιλίας ήταν η απουσία αυτοκριτικής για το παρελθόν του κόμματος και η παρομοίωση της σημερινής εποχής με την έξοδο από τη χούντα ώστε να δικαιολογηθεί η έκκληση για συστράτευση: επιτέλους, η δημοκρατία δεν έπαψε να λειτουργεί στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία! Η πιο δυσάρεστη έκπληξη όμως ήταν η «εξαφάνιση» της Ευρώπης. Σαν τον παρεξηγημένο μαθητή που τσαντίστηκε επειδή ο δάσκαλος είπε έναν καλό λόγο για τον σπαστικό της τάξης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στους εταίρους μόνο για να τους επικρίνει για τις επιφυλάξεις τους απέναντι στο κόμμα του. Μα πώς να μην έχουν επιφυλάξεις όταν βλέπουν μια στροφή 180 μοιρών στο Μακεδονικό;
Η άσκηση κριτικής προϋποθέτει όμως ένα περιβάλλον που επιτρέπει τον γόνιμο διάλογο και ευνοεί την εποικοδομητική αντιπαράθεση. Σε μια άλλη χώρα, θα βάζαμε δίπλα δίπλα τα προγράμματα της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και θα κρίναμε, σημείο προς σημείο, πού υπερισχύει και πού πάσχει το καθένα. Εδώ, όμως, μιλάμε για μια χώρα όπου ένας υπουργός επιτίθεται εναντίον ενός καταξιωμένου επιστήμονα επειδή δεν του άρεσε η έκθεσή του για μια εθνική τραγωδία, κρίνοντας σκόπιμο να δημοσιοποιήσει τη διεύθυνση του σπιτιού του… Κι αντί να βγει η κυβέρνηση να τον αδειάσει, διάφοροι χαχόλοι τον δοξάζουν.
Το τοξικό κλίμα που έχουν επιβάλει οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ πλήττει την οικονομία, θέτει σε κίνδυνο τους θεσμούς και διαρρηγνύει τους κοινωνικούς δεσμούς. Σε συνθήκες εθνικού διχασμού, η αλλαγή ρότας, επομένως και κυβέρνησης, είναι αναγκαία και επείγουσα. Οι «ανήκουστες δυνατότητες» όμως μιας χώρας «εξαίσιας ωραιότητας», όπως τόσο γοητευτικά το είχε θέσει ο Αξελός, δεν θα εκπληρωθούν με την κατάργηση των υπαρκτών διαχωριστικών γραμμών και την αντικατάστασή τους από τη μάχη ανάμεσα στο καλό και το κακό. Είναι ολόκληρη η φιλοσοφία της εξουσίας που πρέπει να μεταμορφωθεί.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024