Την απόφαση να συνεργαστεί με τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ στην έρευνα για πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 έλαβε ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ.

Παράλληλα, ο ίδιος παραδέχθηκε την ενοχή του για σύσταση και συμμορία κατά των Ηνωμένων Πολιτειών και για παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης, όπως δήλωσαν οι εισαγγελείς σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι πληροφορίες που μπορεί να δώσει ο πρώην συνεργάτης του αμερικανού προέδρου στις διωκτικές αρχές.

Ωστόσο διεθνή μέσα ενημέρωσης θεωρούν βέβαιο ότι ο Μάναφορτ αποφάσισε να «σπάσει» τη σιωπή του για τις ρωσικές παρεμβάσεις στην προεκλογική εκστρατεία, σε μια προσπάθειά του να μειώσει την ποινή που θα του επιβληθεί για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει.

Ο 69χρονος πρώην λομπίστας έχει ήδη παραδεχθεί την ενοχή του για τραπεζική και φορολογική απάτη σε δίκη στην πολιτεία της Βιρτζίνια. Η σημερινή παραδοχή της ενοχής του τού επιτρέπει να αποφύγει μία νέα μακρά και δαπανηρή δίκη, η οποία θα ήταν «ενοχλητική» για τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ λίγες εβδομάδες πριν από τις ενδιάμεσες βουλευτικές εκλογές.

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τον Μάναφορτ για την υπόθεση αυτή είναι σχετικές με το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, την μη γνωστοποίηση των δραστηριοτήτων προώθησης ξένων συμφερόντων σε αμερικανικό έδαφος, αλλά και την προσπάθεια που έγινε από τον ίδιο, προκειμένου μάρτυρες να καταθέσουν παραποιώντας τα γεγονότα.

Το σχόλιο του Λευκού Οίκου

Αντιδρώντας την εξέλιξη αυτή, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η απόφαση του Πολ Μάναφορτ δεν έχει καμία σχέση με την εκλογική νίκη του Τραμπ το 2016.

«Αυτό δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τον πρόεδρο ή την νικηφόρα προεδρική καμπάνια του 2016» δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς.

Νέος «πονοκέφαλος» για Τραμπ

Η συμφωνία ανάμεσα στον Πολ Μάναφορτ και τις υπηρεσίες του ειδικού ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ συνιστά σημαντική ανατροπή από την στιγμή που ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ αμφισβητούσε με μεγάλη ζέση εδώ και έναν χρόνο τις κατηγορίες που σήμερα αποδέχθηκε.

Η συμφωνία είναι, επίσης, κακή είδηση για τον ένοικο του Λευκού Οίκου που καταγγέλλει αδιάκοπα «κυνήγι μαγισσών» στην έρευνα για την ανάμειξη της Ρωσίας στην εκλογική διαδικασία του 2016. Ο ισχυρισμός του αυτός όλο και αποδυναμώνεται, όσο προχωρεί η έρευνα των υπηρεσιών και δίνει αποτελέσματα.

Ο ειδικός ανακριτής έχει εξασφαλίσει σειρά καταδικών ή δεσμεύσεων για δικαστική συνεργασία με πρώην συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Τραμπ είχε επαινέσει με μεγάλο ενθουσιασμό τον περασμένο μήνα τον Πολ Μάναφορτ για το ότι δεν έκανε συμφωνία με τους εισαγγελείς, όπως ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του Μάικλ Κόεν. «Αντίθετα με τον Μάικλ Κόεν, αρνήθηκε να σπάσει- να κατασκευάσει ιστορίες για να κερδίσει μία συμφωνία. Μεγάλος σεβασμός για έναν θαρραλέο άνδρα!» είχε γράψει στο Twitter.

Γράψτε το σχόλιο σας