Πέντε χρόνια συμπληρώνονται την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα με τη δίκη να κρατάει τέσσερα χρόνια.

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας για την καθυστέρηση αυτή, είπε χαρακτηριστικά ότι «εξελίσσεται σε όνειδος» εκφράζοντας μάλιστα την ανησυχία του για τη μη ολοκλήρωση της δίκης μέχρι τις εκλογές.

«Η καθυστέρηση στη δίκη της Χρυσής Αυγής εξελίσσεται σε όνειδος και οφείλεται σε λειτουργικές αδυναμίες του δικαιικού συστήματος που δεν μπορεί να απορροφήσει το σύνολο των μαρτύρων των στοιχείων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης μιλώντας στο ρ/φ του News 24/7, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν υπάρχει πρόθεση για καθυστέρηση».

«Η δολοφονία του ήταν ένα τραγικό ορόσημο και το επιστέγασμα 80 εγκληματικών περιστατικών που είχαν συμβεί το 2012-2013. Επί 1,5 χρόνο ήταν σαφής η ανοχή που υπήρχε, είναι χαρακτηριστικό ότι το περίφημο γραφείο καταγγελιών στην αστυνομία ουδέποτε λειτούργησε, οι υπουργοί τότε αντέτειναν ότι είναι μόνο δύο ή τρία τα καταγγελθέντα. Ηρθε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα που επειδή ακριβώς ήταν Έλληνας έκανε το σπυρί να σπάσει, δεν μπορούσε πια να κρυφτεί η μαζική βία που ξεκίνησε από τον Αγ. Παντελεήμοναα πριν από τις εκλογές του 2012. Πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη τεκμηριωμένα θα προχωρήσει με θάρρος στον καταλογισμό όλων των ευθυνών για τη δολοφονία του Π. Φύσσα και για όλη τη σκοτεινή περίοδο που προδρομικά πέρασε η χώρα μας σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης» ανέφερε επίσης.

Σχετικά με τους φόβους ότι θα πραγματοποιηθούν εκλογές στη χώρα με τη δίκη να παραμένει σε εκκρεμότητα δήλωσε : «Εάν μέχρι τις εκλογές -συνέχισε- δεν έχει ολοκληρωθεί η δίκη θα είναι μια δραματικά πρωτότυπη κατάσταση όπως συνέβη και με τις έκτακτες αποφάσεις που πάρθηκαν λχ για τη μη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής».

«Η Βουλή δεν μπορεί απαγορεύσει την κοινοβουλευτική δραστηριότητα της ΧΑ»

Όσον αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση εντός της χρονιάς για τη μη συμμετοχή στο πολιτικό σύστημα κομμάτων και οργανώσεων που έχουν αναφορά στη ναζιστική ιδεολογία ο κ. Βούτσης είπε ότι δε θα συμφωνούσε με μια τέτοια προσέγγιση καθώς «το οπλοστάσιο του ποινικού κώδικα είναι ισχυρό και η νέα νομοθεσία για την ρατσιστική ρητορική είναι ισχυρή, παραπέμπω το θέμα στον λαό, η λαϊκή βούληση μετράει, η Βουλή δεν μπορεί να πάρει μέτρα που την αναιρούν».

«Με τα υπάρχοντα δεδομένα η Βουλή δεν μπορεί πέρα από όσα προβλέπει ο κανονισμός, να πάρει μέτρα που να υποκαθιστούν τη λαϊκή βούληση. Η Βουλή, δηλαδή, στη βάση οποιασδήποτε εκτίμησης, δεν μπορεί να απαγορεύσει την κοινοβουλευτική δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής» εξήγησε ο πρόεδρος της Βουλής.