Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντράγκι: Παραμένουν οι ανησυχίες για την ανάπτυξη

Ντράγκι: Παραμένουν οι ανησυχίες για την ανάπτυξη

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι η αβεβαιότητα ενισχύεται σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η εμπορική διένεξη των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται

Την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι η Ευρωζώνη «συνεχίζει να διαγράφει πορεία ευρείας ανάπτυξης».

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ έσπευσε να καθησυχάσει τις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα δεν σχεδιάζει να αποσύρει τη νομισματική τόνωση που προσφέρει στην οικονομία.

Μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής, ο Μάριο Ντράγκι σημείωσε πάντως ότι η αβεβαιότητα ενισχύεται σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η εμπορική διένεξη των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη δεν φαίνεται να αποκλιμακώνεται.

«Οι κίνδυνοι στο μέτωπο της ανάπτυξης προέρχονται κυρίως από την άνοδο του προστατευτισμού στις εμπορικές σχέσεις, την αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές αλλά και από τις εξελίξεις στην Κίνα» ανέφερε, ενώ στο μέτωπο του πληθωρισμού σημείωσε ότι οι εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές για την επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα να παραμείνει αμετάβλητο το πλαίσιο νομισματικής πολιτικής και ιδιαίτερα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Αυτό συνεπάγεται μείωση του μηνιαίου ορίου αγορών από τον επόμενο μήνα και τερματισμός του προγράμματος το Δεκέμβριο. Ωστόσο για μία ακόμη φορά ο κ. Ντράγκι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το πρόγραμμα αυτό να συνεχιστεί στην περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, ενώ σε κάθε περίπτωση διαβεβαίωσε ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει χαλαρή και μετά το QE.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την συμπλήρωση δέκα χρόνων από την κατάρρευση της Lehman Brothers, o κ Ντράγκι ανέφερε ότι τα συμπτώματα της κρίσης είχαν γίνει ορατά πολύ νωρίτερα και συγκεκριμένα από το Σεπτέμβριο του 2007. Για το λόγο αυτό όπως συμπλήρωσε η ομάδα των G-7 προχώρησε τον Ιανουάριο του 2008 στον συντονισμό των φορέων, δημιουργώντας το FSF.

Σε κάθε περίπτωση όμως διαβεβαίωσε ότι πλέον οι τράπεζες είναι πολύ πιο ισχυρές, και το πλαίσιο εποπτείας λειτουργεί πολύ πιο αποτελεσματικά, χωρίς όμως τούτο να σημαίνει ότι μπορούμε να εφησυχάσουμε. Και τούτο διότι -όπως ανέφερε- η πρόκληση για την αντιμετώπιση των κινδύνων βρίσκεται πλέον στο λεγόμενο σκιώδη τραπεζικό τομέα.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024