Σύμφωνα με τον καθηγητή Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης και ακαδημαϊκό, Κωνσταντίνο Συνολάκη, ο χρόνος που θα χρειαζόταν για να εκκενωθεί το Μάτι στις 23 Ιουλίου 2018 ήταν 30-45 λεπτά.

Υπό μία βασική προϋπόθεση: ότι θα υπήρχε εντολή για την εκκένωση.

Δεν υπήρχε.

Παρά την μυθολογία της κυβέρνησης, τις φτηνές παραστάσεις και την προσπάθειά της να ξεχαστεί άλλη μία τραγωδία που της χαλάει την εικόνα («αρνητική δημοσιότητα», είχε χαρακτηρίσει ο Πρωθυπουργός τα όσα τραγικά συνέβησαν εκείνην την ημέρα…), ο κ. Συνολάκης επιμένει – και αυτό, βάσει πορίσματος που συντάχτηκε έπειτα από έρευνα ειδικής επιτροπής με επικεφαλής τον ίδιο και με την συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων:

«Το Μάτι ήταν σχετικά εύκολη περιοχή να εκκενωθεί γιατί είναι μικρή περιοχή και έχει θάλασσα» πρόσθεσε ο ακαδημαϊκός.

Και όπως διαπίστωσε: «οι άνθρωποι άργησαν πάρα πολύ να ξεκινήσουν να φύγουν από τα σπίτια τους γιατί είχαν την αίσθηση ότι δεν θα περνούσαν οι φλόγες τη Μαραθώνος. Ξεκίνησαν να φεύγουν όταν η φωτιά είχε φτάσει σχεδόν δίπλα τους γιατί δεν είχαν καμία ενημέρωση».

Με λίγα λόγια, όλα αυτά σημαίνουν ότι εκείνη την ημέρα κανείς δεν ασχολήθηκε με αυτά που έπρεπε να ασχοληθεί. Με κυριότερο μεταξύ  αυτών το να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι έπειτα από την παρουσίαση των ευρημάτων της Επιτροπής Συνολάκη, κανένα σχόλιο δεν βρήκαν να κάνουν οι κυβερνητικοί φωστήρες.

Τι έχουν να πουν; Λέει ανοησίες η καθηγητής, Δεν ισχύουν τα ευρήματά του; Το πόρισμα συντάχθηκε στην Πειραιώς; Το υπαγόρευσε ο Κυριάκος; Τι, τέλος πάντων;

Τίποτε. Πολύ απλά γιατί θέλουν να ξεχαστεί το θέμα.

Όμως δεν ξεχνιέται.

Γιατί εν τω μεταξύ μεγαλώνει και ο κατάλογος των νεκρών.

Και ίσως είναι ένα από τα λίγα σωστά που είπε ο Αλεξης Τσίπρας στην Θεσσαλονίκη την Κυριακή: «Θα έπρεπε να ήμασταν πολύ ανόητοι, αν εκείνο το βράδυ, της μεγάλης τραγωδίας, το μέλημα μας ήταν να κρύψουμε τους νεκρούς. Πώς να τους κρύψεις του νεκρούς; Αν είναι ποτέ δυνατόν!».

Ακριβώς.