Φωτογραφίες: AUTOMEDIA

To γεγονός ότι η Skoda σκοπεύει να εμπλουτίσει την γκάμα του μεγαλύτερου SUV της, Kodiaq με μια coupe λογικής και πιο δυναμική έκδοση αμαξώματος δεν αποτελεί «αποκάλυψη» καθώς η τσεχική φίρμα έχει ήδη ανακοινώσει από καιρό τις προθέσεις της με ένα αντίστοιχο πρωτότυπο μοντέλο.

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, πλέον το Kodiaq GT όπως τελικά θα ονομάζεται βρίσκεται στην τελική φάση δοκιμών εξέλιξης από τις οποίες και δίνει μια σαφή εικόνα των χαρακτηριστικών του παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των μηχανικών της Skoda να κρύψουν επιμελώς τις λεπτομέρειες της σχεδίασης.

Παρά την coupe χάραξη της οροφής, το Kodiaq δεν δείχνει να μεταβάλλει σημαντικά τις εξωτερικές του διαστάσεις, διαθέτοντας ωστόσο ένα λιγότερο τετραγωνισμένο και κομψότερο πίσω τμήμα.

Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς και ιδίως οι λάτρεις των coupe-SUV, η coupe «μετάλλαξη» της οροφής αναμένεται να περιορίσει κατά τι την προσφερόμενη πρακτικότητά του Kodiaq, ωστόσο με δεδομένη τη γενναιόδωρη χωρητικότητα του πορτ μπαγκάζ που ξεκινά από τα 650 λίτρα και φτάνει έως τα 2.065 στην πενταθέσια διάταξη, αυτό δεν πρόκειται να αποτελέσει ιδιαίτερο πρόβλημα.

H πρεμιέρα του αναμένεται να πραγματοποιηθεί σε κινεζικό έδαφος καθώς εκεί αναμένεται να λανσαριστεί πρώτα, χωρίς να έχει ακόμα διευκρινιστεί το κατά πόσο κ θα έλθει και στην Ευρώπη, αν και αυτή είναι η επιθυμία της Skoda.

Αυτό που την «εμποδίζει» προς το παρόν συνδέεται με τη δυναμικότητα παραγωγής των εργοστασίων της καθώς όπως δήλωσε ο επικεφαλής της τσεχικής φίρμας Bernhard Maier σε σχετική ερώτηση: «το εργοστάσιο μας στην Ευρώπη δουλεύει ήδη 24/7, κατ΄επέκταση η άφιξη του Kodiaq GT στην Ευρώπη είναι πολύπλοκο ζήτημα».

Σε ό,τι αφορά τους κινητήρες, η Skoda αναμένεται να προσφέρει το Kodiaq GT στην κινεζική αγορά αποκλειστικά με το δίλιτρο κινητήρα βενζίνης σε εκδοχές ισχύος 190 και 220 ίππων σε συνδυασμό το κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG με τη δυνατότητα επιλογής μετάδοσης της κίνησης στους δύο ή και στους τέσσερις τροχούς.

Όταν ωστόσο, τελικά πάρει το πράσινο φως για τη γηραιά ήπειρο, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι στην γκάμα εκδόσεων θα συμπεριληφθεί και ο δίλιτρος TSI των 150 ίππων σε πλείστες διαμορφώσεις.