Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαβρόγλου: Λίγες οι θέσεις για τους νέους επιστήμονες

Γαβρόγλου: Λίγες οι θέσεις για τους νέους επιστήμονες

«Η δουλειά πρέπει να έχει σχέση με την ποιότητα και το περιεχόμενο και αυτή είναι μια συζήτηση που γίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία κυρίως γιατί υπάρχουν η αρδράνεια του παρελθόντος και λίγες θέσεις για τους νέους επιστήμονες. Αυτός πρέπει να είναι ο νέος μας στόχος, να αυξηθούν οι μόνιμες θέσεις» ανέφερε ο υπουργός

Για τις προβληματικές που σημειώνονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τις αλλαγές σε πανεπιστήμια και σχολές αλλά και στην τρίτη Λυκείου μίλησε υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, κατά τα εγκαίνια του περίπτερου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στην 83η ΔΕΘ.

Ο υπουργός αφού ενημέρωσε για τις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και κατατίθεται τις ερχόμενες μέρες το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Γεωπονικό, μίλησε και για τα μεταπτυχιακά και τις θέσεις εργασίας στην εκπαίδευση.

«Έχουν αυξηθεί τα δωρεάν προγράμματα, φοιτητές μέχρι 30% μπορούν να μπουν χωρίς δίδακτρα στα υπάρχοντα, παρόλα αυτά έχουμε πάρα πολύ δουλειά μπροστά μας. Η δουλειά πρέπει να έχει σχέση με την ποιότητα και το περιεχόμενο και αυτή είναι μια συζήτηση που γίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία κυρίως γιατί υπάρχουν η αρδράνεια του παρελθόντος και λίγες θέσεις για τους νέους επιστήμονες. Αυτός πρέπει να είναι ο νέος μας στόχος, να αυξηθούν οι μόνιμες θέσεις» ανέφερε ο υπουργός.

Σχετικά με το νέο σύστημα των Πανελλαδικών εξετάσεων ανέφερε ότι «τον Σεπτέμβριο του 2020 τα παιδιά που πρώτη φορά θα μπουν στο πανεπιστήμιο με το νέο σύστημα, θα συναντήσουν μια νέα αρχιτεκτονική, όπου έχουμε δεσμευτεί και για συγκεκριμένες θέσεις προσωπικού και για συγκεκριμένη χρηματοδότηση».

«Η Γ΄ Λυκείου να ξαναγίνει μια Γ΄ Λυκείου και να μην έχουμε σχολεία χωρίς την Γ΄ Λυκείου όπως είναι η σημερινή κατάσταση». Παράλληλα ανέφερε ότι «αυτή η τάξη πρέπει να είναι μια προπαρασκευαστική τάξη και να έχουμε και ένα διαφορετικό τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια».

Ο κ. Γαβρόγλου σχολίασε ότι η παρούσα είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συγκυρία διότι διεξάγεται διάλογος με όλα τα πανεπιστήμια για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης. «Είναι μια συζήτηση που δεν έχει γίνει για 30 χρόνια και με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα» είπε και προσέθεσε: «Πολλοί παρεξηγούν τη συζήτηση αυτή ως μια συζήτηση που γίνεται αποκλειστικά και μόνο για τη συνέργεια ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Δεν είναι αυτό».

«Αυτό είναι ένα μικρό κομμάτι της συζήτησης. Είναι μια συζήτηση για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσής μας. Προφανώς ένα τμήμα της είναι οι συνέργειες ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ αλλά είναι και η δημιουργία εντελώς νέων τμημάτων, είναι η δημιουργία των διετών προγραμμάτων σπουδών όπου θα παρέχονται πτυχία επαγγελματικού προσανατολισμού ευρωπαϊκών προσόντων. Είναι, επίσης, μια συζήτηση για την αξιοποίηση των κληροδοτημάτων των αγροδιατροφικών πάρκων, των τεχνολογικών πάρκων. Άρα οδεύουμε σε μια νέα αρχιτεκτονική των πανεπιστημίων» εξήγησε ο υπουργός.

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024