Επέστρεψε στην Ελλάδα μια μαρμάρινη ανεπίγραφη επιτύμβια στήλη αττικού εργαστηρίου, που είχε εξαχθεί παράνομα από τη χώρα.

Η επιτύμβια στήλη βρέθηκε να πωλείται σε δημοπρασία αρχαιοτήτων του Οίκου Sotheby΄s στο Λονδίνο.

Όπως ανέφερε ο υπουργείο Πολιτισμού, «μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες από τις διωκτικές Αρχές και σε συνεργασία με τις δικαστικές Αρχές, προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διεκδίκησή της. Η στήλη παραδόθηκε τελικά από τον οίκο δημοπρασιών στη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου, προκειμένου να επιστραφεί στην Ελλάδα».

«Πρόκειται για ένα τυπικό παράδειγμα μαρμάρινης αττικής στήλης Κλασικών χρόνων με ανθεμωτή επίστεψη. Στον κορμό της, αποδίδονται ανάγλυφα δύο ρόδακες και κάτω από αυτούς διακρίνεται αρχή ονόματος, πιθανόν του νεκρού: ΕΣΤΙ[ΑΙΟΣ]. Η στήλη χρονολογείται περί το 340 π.Χ. και προέρχεται αναμφίβολα από κάποιο αρχαίο νεκροταφείο της Αττικής, καθώς ο συγκεκριμένος τύπος αποτελεί αποκλειστικότητα των αττικών εργαστηρίων γλυπτικής» συμπληρώνει η ανακοίνωση.

Στην επιστροφή της επιτύμβιας στήλης συνέβαλε και η πρεσβεία της Αθήνας στο Λονδίνο, ενώ έπειτα η στήλη παραδόθηκε στο Επιγραφικό Μουσείο.